Πίσω στο 1989, ο Νικόλας Λαιμός έφυγε για σπουδές στη Νέα Υόρκη. Η καριέρα του τον ταξίδεψε μακριά από την Αθήνα και κατέληξε στο Σαν Φρανσίσκο όπου έμαθε πράγματα για τον εαυτό του.
Άρχισε να καταλαβαίνει ότι το σουλούπι του δεν θα το έκριναν παντού και σε αυτό τον βοήθησαν κάποιες εβδομάδες που έζησε σε διάφορα μέρη του κόσμου, ημέρες πάρτι στις οποίες συνάντησε κόσμο σαν εκείνον, όπως λέει.
Με μια πολύ γρήγορη αναζήτηση, απλώς πληκτρολογώντας «bear week», θα δείτε ότι τέτοιες εβδομάδες διοργανώνονται στο Fire Island της Νέας Υόρκης, στο Πρόβινσταουν της Μασαχουσέτης, στην Γκραν Κανάρια των ισπανικών Καναρίων Νήσων, στο Πουέρτο Βαγιάρτα του Μεξικού, που ξεκίνησε από μια μάζωξη φίλων και έφτασε να μαζεύει πολλές χιλιάδες κόσμο, και στη Σίτζες, μια μικρή παραθαλάσσια πόλη λίγο πιο έξω από τη Βαρκελώνη που μόνο κέρδισε απ' όταν πρωτοδιοργανώθηκε αυτή η εβδομάδα σε δημοσιότητα και τουρισμό.
Ιατροδικαστής στο επάγγελμα, όταν πια το 2016 αποφάσισε να επιστρέψει μόνιμα στην Ελλάδα με τον σύντροφό του, ξεκίνησε τις προσπάθειες διοργάνωσης μιας τέτοιας εβδομάδας στην Αθήνα. «Δεν ήταν τόσο εύκολο όσο νόμιζα, μου πήρε πολύ χρόνο μέχρι να βρω τον σωστό κύκλο ανθρώπων. Άλλωστε, δεν υπάρχουν πολλά στέκια για bears στην πόλη».
Η πανδημία πάγωσε προφανώς τα σχέδιά του, ξεκίνησε λοιπόν να το ψάχνει ξανά πέρσι. Του είπαν ότι ο άνθρωπος που μπορεί να τον βοηθήσει να κάνει το όνειρό του πραγματικότητα είναι ο Τhe Dreamer, κατά κόσμον Σωτήρης Τρέχας, ο πολυπράγμων καλλιτέχνης και διοργανωτής των Purple Nights. «Του είπα την ιδέα μου, με προσγείωσε στην ελληνική πραγματικότητα και μαζί διοργανώνουμε αυτό το πενθήμερο που πιστεύουμε ότι θα αφήσει ιστορία και θα είναι η αφετηρία για πολλά που θα γίνουν ακόμα».
Σε περίπτωση που έχετε ανοίξει αυτό το κείμενο, αλλά δεν έχετε ξανακούσει τον όρο «bear», αναφέρεται σε μια υποκουλτούρα της γκέι κοινότητας, η οποία έχει και τη δική της σημαία.
«Παρότι κάνουμε bear events, δεν κλείνουμε την πόρτα σε κάποιον που θέλει να έρθει, τους περιμένουμε όλους. Δεν υπάρχει περίπτωση να αισθανθεί κανείς ανεπιθύμητος στη δική μας εβδομάδα, το υποσχόμαστε».
Ας επιστρέψουμε όμως στην ελληνική πραγματικότητα, στην οποία αναφερθήκαμε παραπάνω. «Παρότι η κοινωνία έχει πάει μπροστά, και πλέον εκφράζουν περισσότεροι ανοιχτά τη σεξουαλικότητά τους, δυστυχώς, λόγω της τηλεόρασης και των media, στην Ελλάδα έχει διαμορφωθεί η εικόνα ενός γκέι θηλυπρεπούς ατόμου με συγκεκριμένες αναλογίες. Ο λόγος ύπαρξης της bear κοινότητας είναι να αποδεχτούμε τον εαυτό μας με τις καμπύλες και την τριχοφυΐα μας, όλο το πακέτο που μας χαρακτηρίζει. Όλα αυτά τα χρόνια οι Έλληνες φοβόμαστε να εκφραστούμε και events σαν το Bearly Athens απευθύνονται ξεκάθαρα σε ανθρώπους που εκφράζονται ελεύθερα και θέλουν να περάσουν καλά», εξηγεί ο Σωτήρης Τρέχας.
«Όλα αυτά τα χρόνια που έζησα στο εξωτερικό οι θεοί του Ολύμπου σαν τον Ποσειδώνα και τον Δία και ο τρόπος που έχουν απεικονιστεί σε αγάλματα θεωρούνται η πρώτη έκφραση των bears», θα τον συμπληρώσει ο Νικόλας Λαιμός.
Στα δεκαεννιά του, όταν έμαθε τι σημαίνει bear, ο Σωτήρης Τρέχας αισθάνθηκε κομμάτι μιας ομάδας για την οποία ήταν περήφανος – και εξακολουθεί να είναι. «Μέχρι τότε δεν ήξερα ότι υπάρχουν κι άλλοι σαν εμένα, που τους αρέσουν οι άνθρωποι που δεν θα έμπαιναν εύκολα σε εξώφυλλο περιοδικού. Και όταν αντιλήφθηκα ότι όχι μόνο υπάρχουν κι άλλοι αλλά ότι πρόκειται για μια ολόκληρη κοινότητα, ένιωσα κυριολεκτικά για πρώτη φορά ότι ανήκω κάπου, ότι δεν είμαι μόνος μου εκεί έξω».
Ένα από τα welcome parties του Bearly Athens 2022 –ξεκινάει στις 25 και ολοκληρώνεται στις 30 Αυγούστου– θα γίνει στο Big bar, το πρώτο και μοναδικό μπαρ που λειτουργεί από το 2004 με σκοπό να συγκεντρώσει τις «αρκούδες» της Αθήνας.
«Eίναι σημαντικό να υπάρχουν αυτά τα μαγαζιά, για να ξέρουν κάποιοι άνθρωποι ότι έχουν ένα μέρος στο οποίο μπορούν να γνωρίσουν κι άλλους σαν αυτούς με ασφάλεια, ένα μέρος όπου είναι αποδεκτοί, γιατί, δυστυχώς, ρατσισμός υπάρχει ακόμα και εντός της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας».
Τα Βear Weeks του εξωτερικού είναι πλέον θεσμός, ορόσημο μέσα στη χρονιά για χιλιάδες κόσμο που κανονίζει τις διακοπές τους έτσι ώστε να μπορέσει να παρευρεθεί σε αυτά.
Για την πρώτη τέτοια εβδομάδα της Αθήνας, η Atlantis Events, η μεγαλύτερη εταιρεία που διοργανώνει κρουαζιέρες διακοπών για γκέι άντρες και γυναίκες, φιλοξενώντας πάνω από είκοσι πέντε χιλιάδες επισκέπτες απ' όλο τον κόσμο ετησίως, αναδιαμόρφωσε το φετινό της καλοκαιρινό πρόγραμμα προκειμένου να είναι στις 25 Αυγούστου στο λιμάνι του Πειραιά – η κρουαζιέρα αυτή είναι sold out.
Τι θα συναντήσουν όσοι πάρουν τον δρόμο από το μεγάλο λιμάνι για την Αθήνα, όσοι φτάσουν μέχρι εδώ αεροπορικώς και όσοι Αθηναίοι κάνουν κράτηση για το Bearly Athens 2022; Μια έκθεση με έργα εγχώριων queer καλλιτεχνών, ένα drag brunch, όπου θα έχουν την ευκαιρία να δουν τη θρυλική queen Heklina από το Σαν Φρανσίσκο, θα χρειαστεί να ξεσκονίσουν τις pop culture γνώσεις τους για να παίξουν bingo με τον Ηλία Φραγκούλη, θα περιηγηθούν με ένα κόκκινο λεωφορείο στα αξιοθέατα της πόλης, θα παρτάρουν σε μια πισίνα κρυμμένη μέσα σε ένα δάσος της Βαρυμπόμπης –«στο φυσικό περιβάλλον της αρκούδας», όπως λένε οι διοργανωτές γελώντας– αλλά και εν πλω, σε μια σύντομη, μονοήμερη κρουαζιέρα.
Θα χορέψουν πολύ, καθημερινά με italo disco και techno, με την ντόπια queer rave σκηνή στα decks και ονόματα που έχουν περάσει απ’ όλα τα μεγάλα φεστιβάλ, residents στο Berghain/Panorama, «οι οποίοι μείωσαν κατά πολύ τις αμοιβές τους προκειμένου να μας στηρίξουν και να βρεθούν στην πρώτη τέτοια εβδομάδα της Αθήνας».
Με δυο λέξεις, το σύνθημα του Bearly week 2022 είναι «have fun». Οι Αθηναίοι bears και οι υποστηρικτές τους είναι ζωγράφοι, γλύπτες, drag queens, σινεκριτικοί, η πρώτη ελληνική queer και συμπεριληπτική ομάδα ράγκμπι, μαγαζάτορες και γιατροί – ήθελαν να συμμετέχουν όσο το δυνατό πιο πολλά άτομα της κοινότητας.
Έδωσαν και κάποια εισιτήρια σε μειωμένη τιμή προκειμένου να καταφέρουν να έρθουν και όσοι δεν θα είχαν την οικονομική δυνατότητα, «δεν θέλουμε να προσεγγίσουμε μόνο τουρίστες από το εξωτερικό, στόχος για εμάς ήταν να περάσουμε πρώτα εμείς καλά και οι φίλοι μας και μετά, εννοείται, όλοι είναι καλοδεχούμενοι, γι’ αυτό και έχουμε στο πρόγραμμά μας τόσο πολλούς εγχώριους συντελεστές. Ας πούμε, ως ιδέα, μια ομάδα ράγκμπι δεν ανήκει σε ένα μουσικοχορευτικό πάρτι, αλλά εμείς θα το κάνουμε να ανήκει. Θέλουμε να ενδυναμώσουμε την κοινότητα και να αλληλοστηριχθούμε. Υπήρξαν άνθρωποι που μας είπαν ότι δεν ήταν ποτέ out σχετικά με αυτό, αλλά τώρα, που βλέπουν αυτή την κίνηση, θέλουν να είναι στο πρόγραμμά μας και πως ακόμα και αν τελικά δεν μπουν σε αυτό, θα ήθελαν απλώς να ξέρουν ότι είναι “ένας από εμάς”, κάτι που είναι πολύ σημαντικό. Κι αυτό γιατί πρώτα μας στρεσάρει το ότι είμαστε γκέι και μετά το ότι δεν είμαστε αποδεκτοί από τους γκέι επειδή δεν έχουμε κοιλιακούς».
Ο Σωτήρης Τρέχας είναι millennial, γεννημένος το 1990, μεγαλωμένος στα '00s. «Συζητώντας πρόσφατα με το βαφτιστήρι μου, το οποίο το περνάω μόλις τέσσερα χρόνια, έμαθα ότι στο πανεπιστήμιο έκαναν ομάδες και ομιλίες για ΛΟΑΤΚΙ+ θέματα, βλέπω μεγάλη αλλαγή προς το καλύτερο. Μπορεί να πηγαίνω στο BEqueer και να νιώθω σαν παππούς, αλλά ταυτόχρονα αισθάνομαι πολύ καλά με αυτό».
«Και εγώ, παρόλο που είμαι από τους μεγαλύτερους ανθρώπους εκεί μέσα, αισθάνομαι ότι βρίσκομαι σε ένα φιλόξενο ένα σπίτι, δεν ένιωσα ποτέ κάποιου είδους διάκριση», θα τον συμπληρώσει ο Νικόλας Λαιμός.
«Η queer νεολαία στην πόλη μας αυτήν τη στιγμή έχει μεγάλη ανάγκη να εκφραστεί και να διεκδικήσει τον χώρο της, έχει μάθει όμως να το κάνει με έναν πολύ συμπεριληπτικό τρόπο, ως κοινότητα και όχι ατομικά. Δυστυχώς, εμείς μάθαμε να περπατάμε, να κρυβόμαστε και να προσαρμοζόμαστε ως μονάδες».
Ανεξαρτήτως του πώς θα πάει το δικό τους Bearly Week, οι δυο τους βλέπουν την Αθήνα να αποτελεί γκέι προορισμό; «Απόλυτα. Δεν το λέω επειδή συμμετέχω σε αυτή, αλλά επειδή πιστεύω ότι η νυχτερινή ζωή της πόλης είναι από τις πιο ενδιαφέρουσες παγκοσμίως. Αν παρατηρήσεις, πίσω από κάθε γαμάτο πάρτι κρύβεται queer κόσμος», σύμφωνα με τον Σωτήρη Τρέχα.
«Έχω γυρίσει όλο τον κόσμο και μπορώ να πω ότι η queer τέχνη που έχει αυτήν τη στιγμή η Αθήνα είναι ασυναγώνιστη, καλλιτέχνες σαν αυτούς που αποκτούν φωνή και εκφράζουν την τέχνη τους σε αυτή έχω συναντήσει στο Βερολίνο και στη Νέα Υόρκη. Η συντηρητική, συχνά καταπιεστική οικογενειακή μας ζωή αποτελεί συχνά ερέθισμα, μας οδηγεί στο να βγάλουμε το άχτι μας σε προοδευτικούς δρόμους, όπως αυτοί της τέχνης και της μουσικής. Μακάρι να μεγάλωνα στη σημερινή Αθήνα πριν από τριάντα χρόνια», θα μου πει ο Νικόλας Λαιμός.
Βλέποντας φωτογραφίες και βίντεο από την προώθηση του μεγαλύτερου gay event παγκοσμίως, του Φεστιβάλ Circuit της Βαρκελώνης, αλλά και των πάρτι WE που έχουν ξεκινήσει από τη Μαδρίτη, οι άντρες που εμφανίζονται έχουν όλοι τους γραμμωμένα, άτριχα σώματα. Ένα τέτοιου είδους μάρκετινγκ δεν αφορά καθόλου τους διοργανωτές του πρώτου Bear Week της Αθήνας.
«Όταν μίλησα με τον Nικόλα προκειμένου να συνεργαστούμε, του είπα ότι υπάρχουν δύο τρόποι για να προσεγγίσεις ένα τέτοιο event: ο πρώτος, ο σίγουρος, που θα σου φέρει λεφτά, είναι αυτός ενός φεστιβάλ σαν το Circuit που θα βάλει όμορφους, γυμνασμένους άντρες στις αφίσες του, χωρίς να δίνει βάση στην ουσία, δηλαδή τη μουσική. Ο δεύτερος τρόπος είναι αυτός που μπορώ να υποστηρίξω, να κάνουμε ένα event στο οποίο αυτοί που θα έρθουν θα περάσουν καλά και θα νιώσουν ασφαλείς. Έτσι μπορεί να βγουν ελάχιστα ή καθόλου λεφτά, αλλά τουλάχιστον είσαι περήφανος γι’ αυτό που κάνεις».
«Ούτε ο δικός μου στόχος ήταν να κάνουμε ένα πάρτι σαν αυτά της Μυκόνου. Έχω πάει σε μαγαζιά στο νησί όπου με κοιτάνε σαν να με ρωτάνε “για ποιον λόγο είσαι εδώ”. Παρότι είχα κράτηση, δεν ήμουν αυτός που ήθελαν να έχουν εκεί. Συμβαίνουν ακόμα αυτά», περιγράφει ο Νικόλας Λαιμός.
Τους ρώτησα σε τι απ’ όσα έχουν ετοιμάσει για το Bearly Week 2022 θα μπορούσα να παρευρεθώ κι εγώ, «σε όλα», μου απάντησαν. «Παρότι κάνουμε bear event, δεν κλείνουμε την πόρτα σε κάποιον που θέλει να έρθει, τους περιμένουμε όλους. Δεν υπάρχει περίπτωση να αισθανθεί κανείς ανεπιθύμητος στη δική μας εβδομάδα, το υποσχόμαστε».
Βρήκαν εύκολα τους χώρους που θα φιλοξενήσουν τις «αρκούδες» της Αθήνας και τα πάρτι τους; «Μπορεί κάποιοι να έκαναν και τον σταυρό τους, όμως ο Νικόλας, σε όποιο ραντεβού και να πηγαίναμε, έλεγε “καλησπέρα, είμαι ο Νικόλας Λαιμός και θέλω να κάνω ένα event με διακόσιους γκέι ανθρώπους”».
«Ήταν η πρώτη μου κουβέντα γιατί δεν ήθελα να χαραμίσω τον χρόνο κανενός, αν δεν ήθελαν, προτιμούσα να μας το πουν από την αρχή, για να προχωρήσουμε. Πολλοί μας είπαν “δεν νομίζουμε ότι μπορούμε να το κάνουμε αυτό”, αλλά ευτυχώς βρήκαμε εκείνους που μας στήριξαν αμέσως».
Τι θα γίνει όμως όταν αυτή η εβδομάδα τελειώσει; Πριν αρχίσει να συγκεντρώνει τους Athens Bears, ο Νικόλας Λαιμός ήταν πρώτα μέλος των San Francisco Βears, «κάναμε δράσεις σχετικά με τον HIV, συγκεντρώναμε χρήματα για κόσμο που τα είχε ανάγκη, καθαρίζαμε τις παραλίες, είχαμε πολλές παράλληλες δραστηριότητες. Έτσι και εδώ, θέλουμε να δώσουμε ένα ερέθισμα και μια ώθηση σε αυτή την ομάδα να δείξει ότι δεν είμαστε μόνο για τα πάρτι και τη διασκέδαση, ελπίζω ότι θα δημιουργήσουμε μια ομάδα που θα έχει συνεχή κοινωνική παρουσία. Οι bears είναι άνθρωποι που θέλουν να βοηθήσουν γιατί ξέρουν πώς είναι να είσαι στο περιθώριο».
Περισσότερες πληροφορίες για το Bearly Athens 2022 θα βρείτε εδώ.
Η φωτογράφιση έγινε στο rooftop του Brown Acropol Hotel (Πειραιώς 1, 214 4441300)