[Επιμέλεια: Παναγιώτης Κοτροκόης]
O Χαμίντ Ζαχέρ είναι ένας φαρμακοποιός που ζει πλέον μόνιμα στο Τορόντο και αποφάσισε να απαρνηθεί την αφγανική παράδοση για να αποκαλύψει την ταυτότητά του, καθώς και την εμπειρία του από την καταπίεση των ομοφυλοφίλων στο Αφγανιστάν, μέσα από ένα βιβλίο.
Όπως αναφέρει το BBC, το βιβλίο αυτό δεν έχει κυκλοφορήσει στο Αφγανιστάν, καθώς η ομοφυλοφιλία τιμωρείται με θάνατο.
Ο Χαμίντ αποκαλύπτει ότι ανέκαθεν γνώριζε ότι ήταν διαφορετικός, μεγαλώνοντας σε ένα χωριό της επαρχίας στις αρχές της δεκαετίας του '80. Στο βιβλίο περιγράφει την παιδική του ηλικία, ως μία πικρή ανάμνηση καθώς ήταν υποχρεωμένος να κρύψει τα πραγματικά συναισθήματά του.
«Όσο μεγάλωνα με είλκυαν ορισμένες φορές άλλοι άντρες» συμπληρώνει, «αλλά δεν είχα καταλάβει πραγματικά το σεξουαλικό μου προσανατολισμό, μέχρι τα δεκαπέντε μου». Προσθέτει ότι όταν έπαιζε στο χωριό του αισθανόταν πιο άνετα με τα κορίτσια: «Ήθελα να προσποιούμαι ότι δεν είμαι ομοφυλόφιλος, αλλά δεν ήταν πραγματικότητα, ζούσα πίσω από μία μάσκα».
O ίδιος αναφέρει ότι τα θηλυκά του χαρακτηριστικά άρχισαν να ενοχλούν τους φίλους και συγγενείς του, που δεν δίσταζαν να κάνουν αρνητικά σχόλια.
Ο Χαμίντ εξομολογείται ότι οι συγχωριανοί του, τον αποκαλούσαν κοροϊδευτικά Χαμίντα, ενώ και κατά τη διάρκεια των φοιτητικών του χρόνων κρατούσε κρυφή τη σεξουαλική του ταυτότητα.
Όταν ήταν 25 ετών, η μητέρα του επιχείρησε να τον παντρέψει, αλλά επειδή δεν άντεχε την καταπίεση αποφάσισε να εγκαταλείψει τη χώρα και να πάει στο Πακιστάν, στη συνέχεια στο Ιράν, στην Τουρκία και τέλος εγκαταστάθηκε μόνιμα στον Καναδά, το 2008.
Το βιβλίο του Χαμίντ γίνεται συγκλονιστικό όταν περιγράφει πώς ένας ομοφυλόφιλος στο Αφγανιστάν δεν απειλείται μόνο από το κράτος, αλλά και από τους ίδιους του συγγενείς του, οι οποίοι δεν αποκλείεται να τον λιντσάρουν.
Σημειώνεται ότι τα στοιχεία για τον αριθμό των ομοφυλοφίλων στο Αφγανιστάν είναι ελλιπή, ενώ πριν τη δημοσίευση του βιβλίου, ο αδερφός του Χαμίντ, τον ικέτευε να σιωπήσει, αλλά εκείνος ήταν αποφασισμένος να μιλήσει και να βάλει τέλος στην αφόρητη καταπίεση.
To βιβλίο μπορείτε να το αγοράσετε από εδώ.
σχόλια