Ο παγκόσμιος χάρτης ομοφοβίας

Ο παγκόσμιος χάρτης ομοφοβίας Facebook Twitter
4

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Σότσι έχουν το στόχο, όπως σημειώνει ο Economist, να είναι η γιορτή της αναβίωσης της Ρωσίας, ένα σύμβολο της διεθνούς αναγνώρισης. «Μέχρι τώρα η δημοσιογραφική κάλυψη στην πορεία προς την τελετή έναρξης ανέδειξαν έναν «μικρόκοσμο ρωσικής διαφθοράς, αναποτελεσματικότητας, περίσσια πλούτου και την περιφρόνηση προς απλούς πολίτες.»

Μόλις το 16% των Ρώσων που ρωτήθηκαν από το Pew Research Center φέτος την άνοιξη δήλωσε ότι η κοινωνία θα έπρεπε να αποδεχθεί την ομοφυλοφιλία (σχεδόν τρία τέταρτα των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι δε θα έπρεπε). Αντίθετα, το 60% των Αμερικανών, το 80% των Καναδών και σχεδόν το 90% των Γερμανών και των Ισπανών είπαν ότι η κοινωνία θα πρέπει να αποδεχτεί την ομοφυλοφιλία. Η λιγότερα ανεκτική στάση απέναντι στους ομοφυλόφιλους εντοπίζεται σε λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες στη Μέση Ανατολή, στην νοτιοανατολική Ασία και στην Αφρική.

Για τον χάρτη ανεκτικότητας/ομοφοβίας το Atlantic χρησιμοποίησε στοιχεία του 2012 από το Gallup World Poll, μια έρευνα που καλύπτει 140 χώρες. Η ερώτηση είναι κατά πόσο η πόλη ή η περιοχή είναι «καλό μέρος για έναν γκέι ή μια λεσβία». Στον χάρτη φαίνονται τα ποσοστά των ανθρώπων που απάντησαν θετικά.
Η σύνδεση μεταξύ της θέσης απέναντι στους ομοφυλόφιλους και την οικονομική ανάπτυξη δε θα μπορούσε να είναι σαφέστερη. Το παρακάτω γράφημα δείχνει αυτή τη σχέση.

Ο παγκόσμιος χάρτης ομοφοβίας Facebook Twitter
4

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ελένη Ρίζου: «Η δυαδική αντίληψη του φύλου ισχύει μόνο όταν μιλάμε με καθαρά γενετικούς όρους»

Lgbtqi+ / Η πολιτική των «δύο μόνο φύλων» και η αντιπαράθεση με τη Βιολογία

Μια χρήσιμη συζήτηση με την εργαστηριακή γενετίστρια και αντιπρόεδρο της Πανελλήνιας Ένωσης Βιοεπιστημόνων, Ελένη Ρίζου, για την επιστημονική διάσταση του φύλου και τις πολυπλοκότητες του, από τον βιολογικό του καθορισμό έως τις σύγχρονες κοινωνικές και πολιτικές προεκτάσεις.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
«Τα φύλα δεν είναι δύο ήδη από την αρχαιότητα»

Lgbtqi+ / «Τα φύλα δεν είναι δύο ήδη από την αρχαιότητα»

Η συγγραφέας, ηθοποιός, αρθρογράφος και σύμβουλος σεξουαλικής υγείας στο Athens Checkpoint, Ερωφίλη Κόκκαλη, σχολιάζει την «αντι-τρανς υστερία» που είναι σε εξέλιξη στις ΗΠΑ και όχι μόνο, σε σχέση και με την ελληνική πραγματικότητα.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
«Ναι, δεν υπάρχουν μόνο δύο φύλα»

Οπτική Γωνία / «Όχι, δεν υπάρχουν μόνο δύο φύλα»

Το επικοινωνιολόγ@ Jay Ραΐσης και η κλινική ψυχολόγος, συνιδρύτρια του Orlando LGBT+, Νάνσυ Παπαθανασίου εξηγούν γιατί το κοινωνικό φύλο είναι ένα κατασκεύασμα και πώς η ρητορική μίσους κανονικοποιεί και ενδυναμώνει την άσκηση κάθε είδους βίας στην καθημερινότητα. 
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Queer Χόλιγουντ: Κάρι Γκραντ και Ράντολφ Σκοτ, ένας μεγάλος έρωτας;

Lgbtqi+ / Κάρι Γκραντ και Ράντολφ Σκοτ: Ένας μεγάλος έρωτας ή μόνο φίλοι;

Σε μια εποχή που το Χόλιγουντ απαγόρευε κάθε αναφορά σε οτιδήποτε queer και οι ομοφυλοφιλικές σχέσεις διώκονταν ως κακούργημα στις ΗΠΑ, δύο αχώριστοι κινηματογραφικοί σταρ ζούσαν τη ζωή τους σαν να μη νοιάζονταν για τα σχόλια που γίνονταν γι’ αυτούς.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
ΗΠΑ: Δύο Δημοκρατικοί ψηφίζουν υπέρ της απαγόρευση να αγωνίζονται οι τρανς αθλητές

Διεθνή / ΗΠΑ: Δύο Δημοκρατικοί ψηφίζουν να απαγορευθεί στις τρανς γυναίκες να αγωνίζονται σε γυναικεία αθλήματα

Δημοκρατικοί από το Τέξας συντάσσονται με τους Ρεπουμπλικάνους για να περάσει νόμος που απαγορεύει στις τρανς γυναίκες να αγωνίζονται σε γυναικεία αθλήματα
LIFO NEWSROOM
Βρετανία: Διαδηλώσεις ακτιβιστών για την κράτηση τρανς φυλακισμένης αστυνομικού σε ανδρικές φυλακές

Διεθνή / Βρετανία: Διαδηλώσεις ακτιβιστών για την κράτηση τρανς φυλακισμένης αστυνομικού σε ανδρικές φυλακές

Υποστηρικτές της τρανς φυλακισμένης Zoe Watts συγκεντρώθηκαν έξω από το δικαστήριο ζητώντας να μεταφερθεί σε γυναικεία πτέρυγα φυλακών για την ασφάλειά της
LIFO NEWSROOM

σχόλια

4 σχόλια
Σε γενικες γραμμες συμφωνω, ειναι ετσι ακριβως οπως τα λετε. Αλλα μια ενσταση. Η Ταιλανδη και η Καμποτζη στην ιδια θεση με το Πακισταν? Καποιο λαθος θα εγινε.
Η αναφορά "φέτος την άνοιξη" σε άρθρο Φεβρουαρίου 2014, είναι τουλάχιστον αστεία! Λιγότερο αστεία είναι βέβαια η σύγχυση των εννοιών ανοχή και αποδοχή... Η σημασία της διαφοράς αυτών ως προς την στάση της κοινωνίας απέναντι στους ομοφυλόφιλους είναι σημαντική! Αλλο το "σε ανέχομαι"(που συνοδεύεται συνήθως από "αλλά μην") και άλλο σε αποδέχομαι για αυτό που είσαι, τελεία. Αμήν..!