Αν θέλετε να μεγαλώσετε επιτυχημένα παιδιά, αρχίστε να δείχνετε αισιοδοξία σε καθημερινή βάση.
«Τα πιστεύω και οι συμπεριφορές μας μεταδίδονται στα παιδιά μας», εξηγεί η Μισέλ Μπόρμπα, παιδοψυχολόγος και ειδικός σε θέματα γονέων. «Αν χτίζεται μόνο απαισιοδοξία και γίνεται προσωπική, μόνιμη ή διάχυτη, στερεί από τα παιδιά μας την ελπίδα».
Το πρόβλημα: Οι περισσότεροι γονείς δεν είναι πεπεισμένοι ότι η ζωή για τη γενιά των παιδιών τους θα είναι καλύτερη από ό,τι ήταν για τους ίδιους, σύμφωνα με έρευνα της Wall Street Journal και του University of Chicago.
Κατανοητό. Η εγκληματικότητα μέχρι και στα σχολεία, η πολιτική εχθρότητα και η επιδεινούμενη κλιματική κρίση δεν προμηνύουν τίποτα καλό για το μέλλον.
Ωστόσο αυτή η απαισιοδοξία θα μπορούσε να μετατραπεί σε αυτοεκπληρούμενη προφητεία, λέει η Μισέλ Μπόρμπα.
«Όταν πρόκειται για την ανατροφή των παιδιών, η στάση σας ως γονέας είναι μεταδοτική. Μια αισιόδοξη προοπτική μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά να ευδοκιμήσουν, ενώ η διάχυτη αρνητικότητα μπορεί να τα κάνει να χάσουν το ενδιαφέρον και την ελπίδα τους, όπως δείχνουν έρευνες - δημιουργώντας ένα τεράστιο εμπόδιο μεταξύ αυτών και μιας ευτυχισμένης, επιτυχημένης ζωής.
Να γιατί και πώς συνιστά να εκπαιδεύσουμε τον εγκέφαλό μας να είναι πιο αισιόδοξος:
Τα παιδιά χρειάζονται αισιοδοξία για να ευδοκιμήσουν
Η αισιοδοξία ενεργοποιεί έναν απλό διακόπτη στο μυαλό των παιδιών, λέει η Μπόρμπα. Αρχίζουν να βλέπουν τις προκλήσεις ως εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν και όχι ως δικαιολογίες για να γυρίσουν πίσω και να πάνε σπίτι τους.
Η απαισιοδοξία μπορεί να είναι δύσκολο να αποφευχθεί στον σημερινό κόσμο, όπου οι άνθρωποι «βομβαρδίζονται καθημερινά με άσχημα νέα», προσθέτει. Αλλά όταν οι γονείς εγκλωβίζονται ανησυχώντας συνεχώς για τα αρνητικά νέα, τα παιδιά τους τείνουν να παρουσιάζουν περισσότερο άγχος και στρες.
«Νομίζω ότι είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους βλέπουμε μια τόσο μεγάλη κρίση ψυχικής υγείας στα παιδιά μας», λέει η ίδια.
Αυτό κάνει την επίδειξη της αισιοδοξίας σας ακόμα πιο σημαντική, ειδικά για να διασφαλίσετε ότι τα παιδιά μπορούν να διαχειριστούν τα σκαμπανεβάσματα της ζωής χωρίς να χάσουν την ελπίδα να επιτύχουν την ευτυχία και την επιτυχία.
«Είναι ένα παιδί που λέει "θα συνεχίσω να το κάνω" σε αντίθεση με το "γιατί να μπω στον κόπο και να προσπαθήσω καν;"», προσθέτει.
Οι γονείς ίσως χρειαστεί να προσαρμόσουν τη δική τους οπτική
Ακόμα και αν προσπαθείτε να μην εκφράζετε τις ανησυχίες σας στα παιδιά σας, το άγχος σας μπορεί να μεταδοθεί σε εκείνα.
«Δεν είναι μόνο επειδή κρυφακούν όσα λέμε», σημειώνει η Μισέλ Μπόρμπα, προσθέτοντας ότι ειδικά τα μεγαλύτερα παιδιά μπορούν να αντιληφθούν σωματικές ενδείξεις ότι είμαστε αγχωμένοι ή ανήσυχοι. «Πολύ συχνά, οι έφηβοι λένε ότι το πιο σημαντικό πράγμα είναι το πώς φαινόμαστε».
Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να ξεκινήσετε εξετάζοντας πρώτα τις δικές σας συνήθειες. Κλείστε την τηλεόραση όταν βρίσκεστε εγκλωβισμένοι σε έναν κυκεώνα αρνητικών ειδήσεων. Δοκιμάστε να επαναλαμβάνετε θετικές σκέψεις τις ημέρες που το άγχος σάς καταβάλλει, μια τακτική που ψυχολόγοι λένε ότι μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του στρες και στην ενίσχυση της αυτοεκτίμησης.
Να θυμάστε ότι η αισιοδοξία μπορεί να διδαχθεί - κάτι που είναι καλά νέα τόσο για τους γονείς όσο και για τα παιδιά.
«Την επόμενη φορά που θα γίνει κάτι, πείτε "Δεν πειράζει, θα τα καταφέρουμε"», λέει η ίδια. «Αν συνεχίσετε να το λέτε, στην πραγματικότητα βάζετε το παιδί σας να κρυφακούει τη στρατηγική διαχείρισης που ακολουθείτε. Και το πιο εκπληκτικό είναι ότι πολύ συχνά το οικειοποιούνται και πλέον έχουν τρόπο να αποβάλουν τα ίδια την ανησυχία τους».
Αισιοδοξία δεν σημαίνει ότι ζούμε σε άρνηση
Αισιοδοξία δεν σημαίνει να είμαστε μη ρεαλιστές ή τυφλοί απέναντι στα πολλά πραγματικά προβλήματα του κόσμου. Το να κλείνετε τις ειδήσεις δεν σημαίνει ότι ζείτε σε άρνηση, λέει η Μισέλ Μπόρμπα. «Σημασία έχει να αναγνωρίζετε πότε μια συμπεριφορά ενισχύει το άγχος σας και να μην το παρακάνετε», τονίζει.
«Στόχος μας δεν είναι να μεγαλώσουμε μια Πολυάννα», προσθέτει, αναφερόμενη στο είδος ατόμου που είναι τυφλά αισιόδοξο ή θετικό. «Η πραγματικότητα που αντιμετωπίζουμε είναι η εξής: Είναι ένας σκληρός, απρόβλεπτος κόσμος».
Να είστε ανοιχτοί με τα παιδιά σας για τα θλιβερά ή τρομακτικά πράγματα που συμβαίνουν στον κόσμο, τονίζει η ίδια. Οι πιθανότητες είναι ότι θα τα μάθουν ούτως ή άλλως - είτε από την τηλεόραση, είτε από τα social media είτε από φίλους. Κάντε αυτές τις συζητήσεις με τρόπους που αναγνωρίζουν την αναταραχή χωρίς να ακούγονται απελπιστικές, συνιστά.
Μπορείτε επίσης να εισάγετε εμμέσως την αισιοδοξία στην οπτική των παιδιών σας. Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι τρώγοντας, συζητάτε στο τραπέζι για τα θετικά πράγματα που συμβαίνουν στην καθημερινή σας ζωή ή ότι θα μοιράζεστε καλές ειδήσεις από όλο τον κόσμο.
Τέλος, πράξεις προσφοράς υπηρεσιών ως οικογένεια μπορούν να βοηθήσουν υπενθυμίζοντας στα παιδιά ότι μπορούν να βελτιώσουν τη ζωή άλλων ανθρώπων, ακόμη και με εθελοντισμό σε τοπικό επίπεδο.
«Βοηθήστε τα παιδιά σας να δουν ότι μπορούν να κάνουν τη διαφορά» λέει η Μπόρμπα. «Μόλις αρχίσουν να το κάνουν, αναπτύσσουν μια απίστευτη νοοτροπία που λέει, "θα το καταφέρω αυτό", επειδή αρχίζουν να αναγνωρίζουν ότι μπορούν να φέρουν εκείνα την αλλαγή».
Με πληροφορίες από CNBC