Ο πατέρας της Μαλάλα, μιλάει για τον αγώνα του για τα δικαιώματα των γυναικών

Ο πατέρας της Μαλάλα, μιλάει για τον αγώνα του για τα δικαιώματα των γυναικών Facebook Twitter
H Malala Yousafza με τον πατέρα της, επιστρέφοντας στο σχολείο για πρώτη φορά απ' την δολοφονική επίθεση εναντίον της
1

Ο δάσκαλος Ziauddin Yousafzai, του οποίου την σημαντική ομιλία στο TED ξαναείδα σήμερα, όταν ρωτήθηκε πώς και είναι η κόρη του τόσο δυνατή -η Μαλάλα πυροβολήθηκε απ' τους Ταλιμπάν επειδή επέμενε να πηγαίνει στο σχολείο- αυτός απάντησε: «Επειδή δεν της ψαλίδισα τα φτερά». 

Μπορεί η θέση της γυναίκας στις πιο προοδευτικές δυτικές κοινωνίες να είναι χίλιες φορές καλύτερη απ' ό,τι στις υπόλοιπες, όμως ακόμα και εκεί υπάρχει δουλειά που πρέπει να γίνει (πχ. οι άντρες συχνά αμοίβονται περισσότερο για την ίδια ακριβώς δουλειά).

Σε χώρες όμως που ένα κορίτσι πυροβολείται ή και σκοτώνεται επειδή διεκδικεί το δικαίωμα στην εκπαίδευση, είναι εξαιρετικά χρήσιμες οι φωνές των γυναικών που αντιστάθηκαν και των (ελάχιστων δυστυχώς) ανδρών που κατανοούν το πρόβλημα - και προσπαθούν να το λύσουν. 

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι προβληματικές, βαθιά σεξιστικές δηλώσεις του Δημήτρη Παπανώτα για την «υστερία» των γυναικών - Μικροπράγματα

Mικροπράγματα / Οι προβληματικές, βαθιά σεξιστικές δηλώσεις του Δημήτρη Παπανώτα για την «υστερία» των γυναικών

«Υστερικές» όσες μιλούν συνεχώς για τα γυναικεία δικαιώματα και «τα θέλουν» όσες είναι θύματα καταπίεσης και δεν το καταγγέλλουν, μάς ενημερώνει ο υποψήφιος ευρωβουλευτής, Δημήτρης Παπανώτας.
ΑΠΟ ΤΗ ΒΑΝΑ ΚΡΑΒΑΡΗ

σχόλια

1 σχόλια
Υπάρχουν αρκετές γυναίκες οι οποίες οδηγούνται από (εσφαλμένα) κοινωνικά στερεότυπα κι έτσι δεν καταφέρνουν να εξελιχθούν επαγγελματικά.Για παράδειγμα οι άνδρες είναι ισχυροί, ικανοί και μπορούν να τα καταφέρουν σε μια ηγετική θέση ενώ οι γυναικές ώντας και πιο συναισθηματικές και λιγότερο ισχυρές, αδυνατούν. Μπορεί να επικρατεί και η αντίληψη πως "προορίζονται" για να διεκπαιρεώσουν άλλα καθήκοντα όπως είναι ένας "καλός" γάμος και η ανατροφή ενός παιδιού(αποκλειστικά).Κάπου εκεί τοποθετείται μια "γυάλινη οροφή" η οποία εμποδίζει τις γυναικές να καταλάβουν ηγετικές θέσεις ή απλά εξίσου "καλές" θέσεις με τους άνδρες,εφόσον υποτίθεται πως δεν έχουν τα απαραίτητα προσόντα σε αντίθεση με τους δεύτερους.Επομένως, κάποιες γυναίκες ίσως δεν διεκδικούν όσα τους αξίζουν, φαινόμενο που απαντάται και σε ανατολικές και σε δυτικές χώρες, απλώς με διαφορετική μορφή.Αυτή η μη διεκδίκηση λειτουργεί και σαν αυτοεκπληρούμενη προφητεία και εντίνει περίσσοτερο τα στερεότυπα αλλά και τη συμπεριφορική διάσταση αυτών, τη διάκριση. Ωστόσο, πάρα πολλές γυναίκες σήμερα έχουν αποδείξει πως είναι δυνατό η καριέρα και η οικογένεια να συνδυαστούν και να υπάρχουν εξίσου πολύ καλές προοπτικές.