Μια πρωτοποριακή ιδέα ξεκίνησε να εφαρμόζει από χτες, Τρίτη 9 Φεβρουαρίου, το 3ο Δημοτικό Σχολείο Νέων Μουδανιών, με την τοποθέτηση φαγητού αλλά και ρούχων, στον «τοίχο της καλοσύνης» για όσους το έχουν ανάγκη. Το έμαθα χάρη στην Κική Δημαρόγλου και μου άρεσε ως κίνηση.
Οι «τοίχοι της καλοσύνης» πρωτοεμφανίστηκαν στο Ιράν. Η ιδέα ξεκίνησε, όταν κάποιος έβαλε μερικές κρεμάστρες και άγκιστρα σε έναν τοίχο, γράφοντας δίπλα τα εξής: «Εάν δεν τα χρειάζεστε, αφήστε τα εδώ. Εάν τα χρειάζεστε, πάρτε τα». Έτσι ενώ οι τοίχοι συνήθως χωρίζουν τους ανθρώπους, «οι τοίχοι της καλοσύνης» έφεραν τους ανθρώπους πιο κοντά τον έναν στον άλλο.
Η ιδέα εξαπλώθηκε ταχύτατα με τη βοήθεια των social media και άρχισε να βρίσκει «εφαρμογή» και σε άλλες χώρες. Από το Δεκέμβριο του 2015 «Οι τοίχοι της καλοσύνης» έφτασαν και στη χώρα μας και συγκεκριμένα στην Κοζάνη, το Βόλο, την Κόρινθο το Ηράκλειο και την Αθήνα. Πρόκειται για μια απλή, απλούστατη μα πολύ πρακτική ιδέα. Πολίτες μεμονωμένοι από τις πόλεις αυτές που έχουν περίσσεια φαγητού και θέλουν να το δώσουν σε έναν άνθρωπο που έχει ανάγκη, αντί να το αφήνουν μέσα στη βρωμιά του δρόμου ή δίπλα σε σκουπιδοτενεκέδες, το κρεμάνε μέσα σε καθαρές σακούλες από τα ειδικά άγκιστρα σε εμφανή σημεία των πόλεων. Καθαριότητα, αξιοπρέπεια, σεβασμός σ΄ αυτόν που πεινάει. Βοήθεια από απόσταση, χωρίς συναισθηματική εμπλοκή.
Όπως αναφέρει η ανακοίνωση του σχολείου, η σχολική κοινότητα του 3ου Δημοτικού Σχολείου Νέων Μουδανιών συνεχίζοντας τις δράσεις κοινωνικής αλληλεγγύης για τις οποίες διακρίνεται το σχολείο και επιδιώκοντας να καλλιεργήσει στους μαθητές πνεύμα αλληλεγγύης για το συνάνθρωπο που βρίσκεται σε ανάγκη, εγκαινιάζει από την Τρίτη 9 Φεβρουαρίου τη λειτουργία του δικού της «Τοίχου της καλοσύνης». Σε επιλεγμένο σημείο του διδακτηρίου του σχολείου, το οποίο επισημαίνεται ευκρινώς από σχετική πινακίδα, οι μαθητές, οι γονείς, οι εκπαιδευτικοί και οι κάτοικοι της πόλης μας θα μπορούν να αφήνουν τρόφιμα, ρούχα, παιχνίδια και βιβλία, συνδράμοντας με τον τρόπο αυτό τους συμπολίτες μας που τα χρειάζονται αλλά αδυνατούν να τα αποκτήσουν.
«Πιστεύοντας ότι η ευόδωση της σχολικής μας πρωτοβουλίας δε χρειάζεται τίποτε περισσότερο από ανθρώπους που να θέλουν να βοηθήσουν τους συνανθρώπους τους ανάλογα με τα μέσα που διαθέτουν, ευελπιστούμε στην θετική υποδοχή της προσπάθειας από τους συμπολίτες μας», καταλήγει η ανακοίνωση του σχολείου.
σχόλια