ΚΙΝΗΣΗ ΤΩΡΑ

Προκαλεί η Πέππα το γουρουνάκι αυτισμό στα παιδιά;

Προκαλεί η Πέππα το γουρουνάκι αυτισμό στα παιδιά; Facebook Twitter
"Τα παιδιά που βλέπουν από 30 λεπτά και πάνω Peppa Pig καθημερινά, έχουν κατά 56% μεγαλύτερη πιθανότητα να αναπτύξουν αυτισμό". Αλήθεια;
14

Το είδα στο Facebook με λινκ από ανυπόληπτο σάιτ, αλλά επειδή οι ανιψιές μου αγαπούν (ή αγαπούσαν, δεν ξέρω τώρα) το Peppa Pig και τους πήγαινα και DVD, αποφάσισα να διαβάσω την είδηση. Μήπως τους είχα κάνει κακό χαρίζοντάς τους τα επεισόδια της σειράς κινουμένων σχεδίων; Παρότι ήμουν σχεδόν σίγουρος ότι θα ήταν μούφα, το έκανα το κλικ, χαρίζοντας τον οβολό μου σε όσους εξαπατούν τους αναγνώστες με ψεύτικες ειδήσεις για χάρη του χρήματος. 

Ας δούμε τι λέει το άρθρο που δημοσιεύτηκε σε πολλά ελληνικά και κυπριακά σάιτ. 

«Η Πέππα το γουρουνάκι αιτία αυτισμού για τα παιδιά»

Μπορεί το καρτούν Peppa Pig να έχει μεγάλη επιτυχία, ωστόσο έρευνα του Harvard University αναφέρει πως είναι μια αιτία αυτισμού για τα παιδιά.

Τα συγκεκριμένα κινούμενα σχέδια, σύμφωνα με τους επιστήμονες, προωθούν κάποια πρότυπα επιθετικής συμπεριφοράς και αλαζονείας, τα οποία το παιδί σπεύδει να μιμηθεί.

Συγκεκριμένα σε ένα επεισόδιο η Peppa και ο αδερφός της George αρνούνται να συμμαζέψουν το δωμάτιό τους και οι γονείς τους το αναθέτουν ως πρόκληση για να μην βρουν μετά το δωμάτιο κατεστραμμένο!

Μερικοί γονείς ήδη παραπονιούνται ότι τα παιδιά τους μιμούνται την μικρή Peppa και τον αδερφό της George.

Τα χαρακτηριστικά του καρτούν:

*Υποφέρει από σύνδρομο υπεροχής

*Ανάρμοστη συμπεριφορά

*Επιβάλλει τις απόψεις της ανεξάρτητα από αυτές των άλλων.

*Είναι αγενής

*Δεν ξέρει να χάνει και είναι ανταγωνιστική

*Δεν ανέχεται τίποτα

*Δεν δείχνει σεβασμό

*Κακιασμένη

*Αλαζονική

*Περήφανη

***

 

Προκαλεί η Πέππα το γουρουνάκι αυτισμό στα παιδιά; Facebook Twitter
«Κακιασμένη!»

«Δεν θα ασχοληθώ με την ψυχανάλυση της Πέππας» γράφει ο αρθρογράφος και ερευνητής του Ellinika Hoaxes Γιώργος Ζαβοδημητράκης «γιατί μετά θα πρέπει να αναλύσω και συμπεριφορές τύπου Μπαγκς Μπάνι, στρουμφάκια κλπ. Η σύγκριση με τα παλιότερα καρτούν θα είναι αναπόφευκτη». Και έχει δίκιο. Θέλετε να δούμε το ψυχολογικό προφίλ του μονίμως εξαγριωμένου και σούπερ τεμπέλη Ντόναλντ Ντακ, ή μήπως να μιλήσουμε για τον άκαρδο, άπληστο τσιγκούνη θείο του;

Κάποιος έγραψε σαρκαστικά: «Αν εμβολιάζεσαι και βλέπεις Πέππα...δεν τον γλιτώνεις τον αυτισμό!», το πιο σωστό σχόλιο πάντως σχετικά με την ψυχολογία της γουρουνίτσας το έκανε ο Lord Cocos: 

«Υποφέρει από σύνδρομο υπεροχής- Ανάρμοστη συμπεριφορά- Επιβάλλει τις απόψεις της ανεξάρτητα από αυτές των άλλων. - Είναι αγενής - Δεν ξέρει να χάνει και είναι ανταγωνιστική - Δεν ανέχεται τίποτα - Δεν δείχνει σεβασμό-Κακιασμένη - Αλαζονική - Περήφανη:  Με λίγα λόγια δηλαδή, πάνω - κάτω ο χαρακτήρας με όλα τα χαρακτηριστικά ανωριμότητας που συναντάμε σε ένα συνηθισμένο παιδί προσχολικής ηλικίας.»

Το σημαντικό θέμα όμως είναι η περίφημη μελέτη του "University of Harvard" και του καθηγητή Marc Wildemberg που ενέπνευσε τα ελληνικά ιστολόγια να αντιγράψουν ξένα σάιτ «εναλλακτικών θεραπειών». 

«Οι ερευνητές του University of Harvard δημοσίευσαν τα αποτελέσματα πειράματος που έκαναν το 2012 και λένε πως η θέαση της σειράς Πέππα Πιγκ είναι ένας απ' τους κυριότερους λόγους εμφάνισης αυτισμού στα παιδιά», μεταφράζω πρόχειρα. «Ο επιδημιολόγος Marc Wildemberg, που ήταν επικεφαλής της έρευνας λέει: "Τα παιδιά που βλέπουν από 30 λεπτά και πάνω Peppa Pig καθημερινά, έχουν κατά 56% μεγαλύτερη πιθανότητα να αναπτύξουν αυτισμό σε σχέση μ' αυτά που δεν παρακολουθούν καθόλου τη σειρά".» 

Τίποτα απ' αυτά δεν είναι αληθινό. Καταρχάς θα ήταν εξωφρενικό και επιστημονικά λάθος ακόμα και το να σκεφτεί κανείς πως «κολλάς» αυτισμό επειδή βλέπεις κάτι στην τηλεόραση. Όμως επίσης, όταν το Snopes έψαξε το θέμα διαπίστωσε και τα εξής (πολύ αναμενόμενα) πράγματα:

1) Δεν υπάρχει κανένα University of Harvard. 

2) Για χάρη της κουβέντας ας δεχτούμε πως η είδηση εννοεί το Harvard University. Το Χάρβαρντ λοιπόν δεν έκανε ποτέ καμία τέτοια έρευνα, πράγμα που πανεύκολα μπορεί να βρει κάποιος ψάχνοντας στη βάση δεδομένων του. 

3) Ο επιδημιολόγος Marc Wildemberg δεν είναι υπαρκτό πρόσωπο. Ακόμα και να ήταν όμως, εύκολα αποδεικνύεται πως δεν έχει συνεργαστεί ποτέ με το Χάρβαρντ ούτε έχει κάνει τέτοια έρευνα. 

4) Δεν υπάρχει καμία ένδειξη -πόσω μάλλον απόδειξη- ότι η Πέππα το γουρουνάκι προκαλεί αυτισμό. Υπάρχουν πολλές ενδείξεις όμως ιντερνετικής απάτης και εύπιστων αναγνωστών. 

Οπότε, εν κατακλείδι, η κατηγορούμενη κηρύσσεται ομοφώνως αθώα. :)

14

ΚΙΝΗΣΗ ΤΩΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι προβληματικές, βαθιά σεξιστικές δηλώσεις του Δημήτρη Παπανώτα για την «υστερία» των γυναικών - Μικροπράγματα

Mικροπράγματα / Οι προβληματικές, βαθιά σεξιστικές δηλώσεις του Δημήτρη Παπανώτα για την «υστερία» των γυναικών

«Υστερικές» όσες μιλούν συνεχώς για τα γυναικεία δικαιώματα και «τα θέλουν» όσες είναι θύματα καταπίεσης και δεν το καταγγέλλουν, μάς ενημερώνει ο υποψήφιος ευρωβουλευτής, Δημήτρης Παπανώτας.
ΑΠΟ ΤΗ ΒΑΝΑ ΚΡΑΒΑΡΗ