Το προσδόκιμο της ζωής τους είναι 15 -26 έτη ενώ υπάρχουν καταγεγραμμένα περιστατικά για 40 έτη (record Guinness, o Tish της Liza Hand, 43 έτη).
1. Πρωτοεμφανίστηκαν πριν 2.500 χρόνια, στην Άπω Ανατολή και πιο συγκεκριμένα η πρώτη αναφορά είναι στη διάρκεια της δυναστείας των Jin (265-420). Το 1620 εισήχθησαν στην Ευρώπη και το είδος έγινε δημοφιλές.
2. Χωρίζονται σε δυο βασικές κατηγορίες, στα comet που έχουν διπλή ουρά και στα fantail με τη τριπλή ουρά.
3. Κάθε ψάρι απαιτεί 30-40 λίτρα νερού για να επιβιώσει άρα η φιλοξενία του σε μια γυάλινη στρογγυλή γυάλα κρίνεται αυστηρώς ακατάλληλη και ελαχιστοποιεί τη διάρκεια και ποιότητα ζωής τους στο ελάχιστο.
4. Η μνήμη τους έχει διάρκεια μόλις 3 δευτερόλεπτα: Πολύ απλά πρόκειται για ένα μύθο.
5. Οι απαιτήσεις διαβίωσης τους δε διαφέρουν από τα υπόλοιπα ψάρια, χρειάζονται σύστημα φίλτρανσης, συσκευή οξυγόνωσης, καθώς και θερμαντήρα στο ενυδρείο που θα φιλοξενηθούν.
6. Το προσδόκιμο της ζωής τους είναι 15 -26 έτη ενώ υπάρχουν καταγεγραμμένα περιστατικά για 40 έτη (record Guinness, o Tish της Liza Hand, 43 έτη).
7. Συμβιώνουν μόνο με άλλα υποτροπικά ψάρια του ίδιου είδους και όχι με τροπικά ψάρια, μονομάχους και πλεκόστομους.
8. Τι θα γίνει αν καταπιείς ένα ζωντανό χρυσόψαρο; Το χρηματικό πρόστιμο ανέρχεται σε 200£ και εφαρμόζεται στο Ηνωμένο Βασίλειο.
9. Πάνω από το 95% των χρυσόψαρων που έχουν τη τύχη να φιλοξενηθούν σε μια γυάλα, καταλήγουν σε διάστημα λιγότερο των τριών μηνών.
10. Ποσοστό που αγγίζει το 70%, των γονέων αντικαθιστούν το νεκρό ψάρι με κάποιο ¨σωσία¨ ώστε τα παιδιά να μην αντιληφθούν τι συνέβη. Άρα το ψαράκι μας που έζησε τόσα πολλά χρόνια μέσα στη γυάλα δεν πρόκειται για το ίδιο ψάρι.
Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για τα ψάρια