Θα σου γράψω για δύο φίλους μου. Την Αχτίδα και τον Δώρο (πραγματικά ονόματα και τα δύο).
Και τα δυο αυτά παιδιά βιώνοντας την κρίση και νιώθοντας κάτι να τους πνίγει , σκέφτηκαν πως η αλληλεγγύη μπορεί να βοηθήσει.
Μόνο αν γίνουμε ξανά άνθρωποι, να προσφέρουμε χωρίς να περιμένουμε να λάβουμε και να νοιαζόμαστε για τους γύρω μας, μπορούμε να ελπίζουμε σε καλύτερες μέρες.
Να χτίσουμε μια πιο ειλικρινή σχέση μεταξύ μας.
Με το δίχως άλλο, δυο νέοι χωρίς καμία εμπειρία τον Νοέμβρη του 2011 αποφάσισαν πως ήρθε η ώρα για ένα σάιτ.
Ένα σάιτ με κοινωνικό χαρακτήρα, που να απευθύνεται σε όλο τον κόσμο, όχι μόνο τους Έλληνες και που πρώτο του μέλημα είναι το να δώσεις και όχι να πάρεις. Και εγένετο φως: www.tradeordonate.com . https://www.facebook.com/TradeOrDonate
Στο www.tradeordonate.com κάποιος μπορεί να ανταλλάξει δωρεάν αντικείμενα και υπηρεσίες με άλλους χρήστες απʼ όλο τον κόσμο ή να δωρίσει σε φιλανθρωπικά ιδρύματα (ΜΚΟ).
Δεν υπάρχει η έννοια της ανταλλακτικής μονάδας (από μέρος μου νομίζω είναι το σημαντικότερο όλων).
Η ανταλλαγή μοιάζει πιο πολύ με την ανταλλαγή του χωριού, όπου η γειτονιά έδινε και έπαιρνε ότι μπορούσε. Έδινες αυγά, έπαιρνες πορτοκάλια. Δεν είχε σημασία πόσα ή τι.
Τη μια φορά δίνεις εσύ περισσότερα, την άλλη λιγότερα. Η ισορροπία και η αλληλεγγύη ήταν κάτι έμφυτο. Αυτό θέλουν τα δυο αυτά αξιόλογα παιδιά να πετύχουν.
Ήδη έχουν γίνει ανταλλαγές π.χ. ενός κινητού με ένα ζευγάρι ηχεία υπολογιστή. Ο καθένας έδωσε αυτό που του περίσσευε και οι δύο έμειναν ευχαριστημένοι και γιατί πήραν αυτό που ήθελαν, αλλά πιο πολύ γιατί προσέφεραν. Ένα άλλο μεγάλο κομμάτι είναι η ανταλλαγή και δωρεά υπηρεσιών. Κάποιος π.χ. μπορεί να προσφέρει μαθήματα φυσικής και σε αντάλλαγμα να ζητήσει μαθήματα κιθάρας. Ή να προσφέρει συμβουλευτικές υπηρεσίες σε κάποιον σύλλογο (αρχιτεκτονική μελέτη για ανακαίνιση κτιρίων, ψυχολογική υποστήριξη σε παιδιά κ.ο.κ).
Εγώ αντάλλαξα ένα μπολ με μια γενναία δόση φυσικού αργίλου από το χωριό μου (ότι πρέπει για μάσκα ομορφιάς όταν στα σπα χρεώνουν 80€ την συνεδρία με άργιλο) με ένα παιχνίδι για το μικρό ξαδερφάκι μου (βλέπεις είμαι και άνεργη και δεν μπορώ να του πάρω καινούριο).
Ο Δώρος και η Αχτίδα προσπαθούν να κάνουν τον κόσμο να ζήσει και πάλι κοινωνικά. Μας προτείνουν να αλλάξουμε εμείς οι ίδιοι για να μπορούμε να αξιώνουμε από τους άλλους να αλλάξουν. Να δείξουμε εμείς -η γενιά μας- ότι υπάρχουν τρόποι να βοηθήσουμε ο ένας τον άλλον στις πράξεις και όχι στα λόγια.
σχόλια