8 Μαρτίου. Μέρα της Γυναίκας. Women's day. Women's Rights. Girl Power. We are strong together. Φράσεις οι οποίες σήμερα έχουν την τιμητική τους.
Αναρωτιέμαι όμως, αν η σημασία που έχουν είναι κάτι παραπάνω από ένα hashtag στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Σίγουρα η μέρα της γυναίκας είναι κάτι παραπάνω από ένα girls night out, ένα fancy event και όλα τα σχετικά. Γνωρίζουμε πόσο σημαντικά είναι τα δικαιώματα της γυναίκας τα οποία αυτή την περίοδο είναι πιο έντονα από ποτέ. Είναι άραγε όμως κι αυτό ένα online trend;
Σαφώς δεν είμαι σε θέση να κρίνω αν ισχύει ή όχι κάτι τέτοιο, αυτό που με προβληματίζει ωστόσο, είναι αν όλα αυτά που λέμε ότι υπερασπιζόμαστε μπορούμε να τα εφαρμόσουμε και να αγωνιζόμαστε γι' αυτά καθημερινά.
Γιατί η αδικία, η εκμετάλλευση, η κακοποίηση, ο ρατσισμός δεν έχουν προτίμηση σε χρώμα, φυλή και κοινωνική θέση. Δεν θα σταματήσουν να συμβαίνουν όσο τα στόματά μας παραμένουν κλειστά. Δεν μπορούμε να παραβλέπουμε το τι συμβαίνει γύρω μας, στο σπίτι μας, στο χώρο εργασίας μας, στην κοινωνία μας. Κανένας, όσο «ισχυρός» και να είναι –γιατί συνήθως αυτά μένουν σκεπασμένα- δεν πρέπει να μένει ατιμώρητος.
Ευτυχώς σε κάποιες μεριές του πλανήτη μας υπάρχουν γυναίκες που παρά τις δυσκολίες και τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν, δεν διστάζουν να παλεύουν για τα πιστεύω τους και τα ιδανικά τους. Η Μαλάλα Γιουσαφζάι, μια 19χρονη κοπέλα από το Πακιστάν, έχει τιμηθεί με το Νόμπελ Ειρήνης για τον αγώνα της για το δικαίωμα των κοριτσιών στην εκπαίδευση για τον οποίο κινδύνεψε να χάσει την ζωή της.
Καμιά λοιπόν, δεν πρέπει να σταματήσει να αγωνίζεται, να μιλάει, η κάθε μια από εμάς είναι ξεχωριστή. Εξάλλου, έχουμε την ευλογία να φέρνουμε στον κόσμο ζωές. Ποια μάνα θέλει να μεγαλώνει ένα γιο που κακομεταχειρίζεται την σύντροφό του ή την οποιαδήποτε; επομένως, έχουμε σ' ένα μεγάλο βαθμό χρέος να αγωνιζόμαστε για τα δικαιώματά μας. Όλες, ανεξάρτητα με τη θρησκεία, το χρώμα, την σεξουαλική προτίμηση και τη θέση μας.
Κάθε μέρα, όχι μόνο στις 8 Μαρτίου.
σχόλια