ΕΚΛΟΓΕΣ ΗΠΑ

Αρχείο

Facebook Twitter
0
1Γιατί μερικοί γιατροί δηλώνουν «ορθοπεδικός» και άλλοι «ορθοπαιδικός»; Ανώνυμος

Καλώς τον φίλο μου, τον κολλητό μου, τον δικό μου άνθρωπο! Πολλοί με ρωτάνε αν τις ερωτήσεις τις γράφω μόνη μου, κι εσύ ξέρεις πως κάτι τέτοιο δεν είναι αλήθεια, αφού μπήκες στον κόπο να μου στείλεις την ερώτησή σου. Αλλά, αν έπρεπε να «εφεύρω μια ερώτηση», αυτή θα ήταν μια πολύ καλή. Για την ιστορία, ο «ορθοπεδικός» προκύπτει από την «πέδηση», (όπως λέμε «πούς»; «πόδι»; «τροχο-πέδη»;). Αναφέρεται σε τεχνικές  χρήσης δεσμών και κατ' επέκταση ιατρικών μέσων για την ορθή τοποθέτηση του σώματος. Υπάρχει, όμως, η πρώτη προσέγγιση της χρήσης του όρου, στα γαλλικά, από  επιστημονική εργασία του 18ου αιώνα, περί «ορθής πέδησης» στα παιδιά, κατά τη διάρκεια της ανάπτυξής τους. Αυτή η υπόθεση άφησε περιθώρια για την ορθογραφία  του όρου τόσο στα ελληνικά όσο και στα αγγλικά, με τον δίφθογγο «αι», αντί του «ε» (βλέπε και λέξεις όπως «παις», «παιδί»). Κι εγώ, η οποία το κοντινότερο πράγμα που διαθέτω που να με καθιστά «αυθεντία» είναι ένα ψωρο-δεκαεφτά στην έκθεση, εγώ, λοιπόν, με όλο μου το θράσος, θα το βροντοφωνάζω μέχρι να σκάσω: το σωστό, κατά τη γνώμη μου, είναι «ορθοπεδικός».  Για να το υποστηρίξω, έτσι πεισματάρικα, δηλώνω ότι ποτέ, αν πήγαινα να σιάξω την καμπούρα μου, δεν θα διάλεγα έναν «ορθοπαιδικό». Αλλά αυτή είναι δική μου φλίπα και δεν τη συνιστώ σε κανέναν.

2Όταν βράζεις μακαρόνια, τα περιχύνεις με βούτυρο που το έχεις κάψει; Η μητέρα μου πάντα έτσι το κάνει. Στρούμφιος

Όχι, δεν περιχύνω ποτέ με βούτυρο, καμένο ή άκαυτο, τα ζυμαρικά. Μεγάλωσα, όμως, σε ένα εναλλακτικό ελληνικό σύμπαν, όπου τα μακαρόνια δεν ήταν μακαρόνια, αν δεν έτρωγαν μια καυτή χλαπάτσα τσιτσιριστού Κερκύρας πριν σερβιριστούν στα πιάτα. Σ' εκείνο τον μακρινό Γαλαξία της παιδικής μου ηλικίας, τα ζυμαρικά βράζονταν για περίπου όση ώρα κάνεις να ψήσεις ένα αρνί, έβγαιναν πολτός, τελείως νιανιά. Και όσα δεν τρώγαμε τα κρατούσαμε (μπλιαχ!) να τα φάμε την άλλη μέρα!

Λοιπόν, μετά τα έφτιαξα με έναν τύπο που η πρώην γκόμενά του τα είχε μ' έναν Ιταλό. Με παρακολουθείς, Στρούμφιε, ή σε έχασα; Και ο τύπος, που λες, ήθελε να τη βγει στον Ιταλό και να της φτιάχνει μακαρόνια όπως ο πρώην. Οπότε και ξεσκίστηκε στη μελέτη του πώς το τρίβουν το πιπέρι στην Τοσκάνη. Δεν τα κατάφερε. Η δικιά του ξαναγύρισε στον Ιταλό της, αυτός, όμως, έπαθε μεγάλο τραμπάκουλο. Όταν με γνώρισε, με ρώτησε αν ήθελα να μου ετοιμάσει «κάποια πάστα». «Τι πάστα; Σεράνο, ή αμυγδάλου;», ρώτησα κι εγώ, το χαϊβάνι από τον Προφήτη Ηλία. Αυτός, όμως, λέγοντας «πάστα», εννοούσε μακαρόνια, όπως τα λένε οι Ιταλοί, που έχουν από ένα ξεχωριστό όνομα για κάθε σχήμα, μέγεθος και ποικιλία ζυμαρικού, και ποτέ δεν τα λένε «μακαρόνια»! Και όχι, δεν προσθέτουν καμένο βούτυρο, εκτός αν η συνταγή το απαιτεί, συγκεκριμένα και κατ' εξαίρεσιν. Χαιρετισμούς στη μαμά σου.

ΥΓ.: Αν δεν θέλεις να σου κολλάνε τα βρασμένα μακαρόνια, ρίχνεις και λίγες σταγόνες ελαιόλαδο στο νερό όπου βράζουν κι είσαι άρχοντας.

3Ψάχνω να βρω τον συνθέτη αλλά και τον τίτλο της μουσικής που ακουγόταν στους τίτλους μιας πολιτιστικής εκπομπής της Μαρίας Καραβία, στην τότε ΕΡΤ, στα τέλη της δεκαετίας του '70. Η μουσική ήταν κάπως μελαγχολική, αλλά συνάμα και επιβλητική (είμαι σίγουρος ότι θα τη θυμάσαι κι εσύ)! Για να σε βοηθήσω, (αν θες να πάρεις άμεσα μία γεύση της μουσικής αυτής και να την ακούσεις), μπορείς να τη βρεις στο YouTube, στην παρακάτω διεύθυνση: www.youtube.com/watch?v=I5BbYUmoVuw (τίτλος στο YouTube: Η θεία Όλγα ξέρει... ΖΕΡΟ με ΝΕΡΟ!). Είναι ένα απόσπασμα από ένα επεισόδιο των «Τριών Χαρίτων» με τίτλο «Η θεία Όλγα ξέρει». Η μουσική ακούγεται χρονικά από το 0:00΄΄ έως 0:11΄΄, και στη συνέχεια από το 0:22΄΄ έως το 0:35΄΄. Μη μου πεις ότι δεν σου θύμισε κάτι; Θα σου ήμουν υπόχρεος, αν μου έλυνες αυτό το μυστήριο! Δημοσθένης

Εδώ, πετάω την πετσέτα. Αναγνώστες; Κανείς; Τhe truth is out there.

4Τόσα χρόνια στην ΕΡΤ, χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία, απορώ γιατί επιμένουν να σε προβάλλουν. Είναι η εμφάνιση ή το χαζό χιούμορ σου; (ξέρω δεν θα τη βάλεις στη στήλη, αλλά μια ερώτηση, ας πούμε, για  εσωτερική κατανάλωση...) Μόσταρ

Αγαπητέ Μόσταρ, μια μαντεψιά κάνω κι εγώ. Δεν είμαι στο μυαλό των εργοδοτών μου. Νομίζω ότι ένας από τους βασικούς λόγους που με κρατάνε ακόμα στη δουλειά είναι το κοινό μου. Πιστεύω ότι η λατρεία των θαυμαστών μου οφείλεται εν μέρει στη συγκλονιστική εμφάνισή μου: θέλεις να είναι τα αστραφτερά σουβλερά μου δόντια; Τα  πλούσια πλαστικά εξτένσιονς μου; Η τσιριχτή φωνή μου; Τα τριχωτά χέρια και οι μασχάλες μου; Ποιος ξέρει, ίσως να είναι όλα αυτά μαζί.  Πάνω απ' όλα, (επειδή η ομορφιά δεν φτάνει), είναι το αστείρευτο, σπινθηροβόλο πνεύμα μου που τόσους και τόσους ανθρώπους έχει αφήσει στα πρόθυρα του εγκεφαλικού και κρυοπαγήματος. Από την άλλη, ποτέ δεν ξέρεις τι ακριβώς είναι αυτό που με κάνει τόσο ακαταμάχητη. Η γοητεία μου, αβάσταχτη, σχεδόν ανεξήγητη. Μάλιστα, μαθαίνω ότι θα κάνει μια πανηγυρική εκπομπή γι' αυτήν ο Χαρδαβέλας. Δεν τον αδικώ. Με αφορμή, πάντως, το γλυκό σου γράμμα, τόσο λιτό που να του λείπουν τα μισά σημεία στίξεως, κι όμως τόσο συγκινητικό, επίτρεψέ μου να απευθύνω και προσωπικά χαιρετισμούς στα πρόσωπα που με πίστεψαν και με στήριξαν όλα αυτά τα χρόνια: Μπόλεκ και Λόλεκ, σας ευχαριστώ εκ βαθέων.

Σημείωμα από τη στήλη: Bring it on: δεν τα ξέρω, βεβαίως, όλα, αλλά απαντάω σε όλες τις ερωτήσεις υποχρεωτικά - είναι οι κανόνες του παιχνιδιού με τη LifΟ. Σας περιμένω, τώρα που τελειώνουν οι εξεταστικές, με αγάπη Ρίκα

Αρχείο
0

ΕΚΛΟΓΕΣ ΗΠΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ