Το κινεζικό κοινοβούλιο τάχθηκε σήμερα υπέρ του να προχωρήσει ο αμφιλεγόμενος νόμος περί εθνικής ασφάλειας στο Χονγκ Κονγκ, που έχει προκαλέσει σωρεία αντιδράσεων εντός και εκτός της περιοχής αυτής της Κίνας που τελεί υπό ειδικό καθεστώς αυτονομίας.
Τα μέλη του κινεζικού Κοινοβουλίου, του Εθνικού Λαϊκού Συνεδρίου, που συνεδριάζουν στο Μέγαρο του Λαού, ξέσπασαν σε παρατεταμένα χειροκροτήματα όταν έγινε γνωστό το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας: 2.878 ψήφοι υπέρ, με 1 κατά, και 6 αποχές.
Οι λεπτομέρειες του νόμου πρόκειται να αποσαφηνιστούν τις επόμενες εβδομάδες. Αναμένεται να τεθεί σε ισχύ πριν από τον Σεπτέμβριο.
Αντιδράσεις
Πολίτες, πολιτικοί και ακτιβιστές, αλλά και κυβερνήσεις τού κόσμου εκφράζουν φόβους πως ο νόμος αυτός θα θέσει εν αμφιβόλω το μοντέλο «Μία χώρα, δύο συστήματα» που ισχύει στην πρώην βρετανική αποικία από τότε που επέστρεψε σε κινεζική κυριαρχία το 1997, ανοίγοντας ίσως τον Ασκό του Αιόλου για τις ελευθερίες και τα δικαιώματα των πολιτών του.
Οι αστυνομικές δυνάμεις αντιμετώπισης ταραχών του Χονγκ Κονγκ κάνουν άγρια καταστολή των οργισμένων αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στην καρδιά του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού κέντρου.
Εδώ και ημέρες, άνθρωποι όλων των ηλικιών βγαίνουν στους δρόμους, προσπαθώντας να κρύψουν τα χαρακτηριστικά τους κάτω από ανοικτές ομπρέλες και διαμαρτυρόμενοι για το νομοσχέδιο - που, μεταξύ άλλων, ποινικοποιεί κάθε προσβλητική ενέργεια προς τον κινεζικό ύμνο.
#breaking Hong Kong police arrest at least 360 protesters against a controversial nat sec law. Sec of State Pompeo certified to Congress HK no longer enjoys a high degree of autonomy from China – a decision that could result in the loss of HK’s special status. 📹 @EricCheungwc pic.twitter.com/lwWAvZeKrU
— Will Ripley (@willripleyCNN) May 27, 2020
Οι κινεζικές αρχές και η στηριζόμενη από το Πεκίνο κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ λένε ότι δεν υπάρχει καμία απειλή για την αυτονομία της πόλης και ότι ο νέος νόμος θα έχει πολύ συγκεκριμένη στόχευση, να αντιμετωπίσει την απόσχιση, την ανατροπή, την τρομοκρατία και την ξένη ανάμειξη στην πόλη.
«Ο νόμος δεν θα επηρεάσει τα δικαιώματα και τις ελευθερίες που απολαμβάνουν οι κάτοικοι του Χονγκ Κονγκ», δήλωσε η επικεφαλής της κυβέρνησης της μητρόπολης Κάρι Λαμ σε ανακοίνωση, χαιρετίζοντας το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας. Η κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ θα συνεργαστεί πλήρως με το Πεκίνο «προκειμένου να ολοκληρωθούν οι απαραίτητες νομοθετικές εργασίες το συντομότερο δυνατόν», δήλωσε.
Παρά τις διαβεβαιώσεις, οι ΗΠΑ, η Βρετανία και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν εκφράσει ανησυχίες για την εξέλιξη αυτή και τις επιπτώσεις της σε ένα από τα μεγαλύτερα στον κόσμο χρηματοπιστωτικά κέντρα.
«Είναι οπωσδήποτε η αρχή ενός νέου, αλλά θλιβερού κεφαλαίου για το Χονγκ Κονγκ. Το Χονγκ Κόνγκ όπως το ξέραμε, έχει πεθάνει» δήλωσε η δημοσιογράφος και νομοθέτρια, Κλόντια Μο.
«Επιβεβαιώνεται το χειρότερο. Ο Σι Τζινπίνγκ είναι αποφασισμένος να προωθήσει τους μηχανισμούς για τον απόλυτο έλεγχο του Χονγκ Κονγκ. Αυτό θα προκαλέσει λυσσαλέες διαδηλώσεις τις επόμενες εβδομάδες και μήνες, αλλά δεν θα αλλάξει την πλεύση του Πεκίνου» σημειώνει ο Γουίλι Λαμ, επίκουρος καθηγητής στο κινεζικό Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ, αναφερόμενος στην άτεγκτη προσέγγιση του Πεκίνου.
VIDEO: Hong Kong riot police stop and search people downtown ahead of a debate at the city's legislature over a law that would ban insulting China's national anthem pic.twitter.com/N0se8XRIsZ
— AFP news agency (@AFP) May 27, 2020
Πέρυσι, η περιοχή σειόταν επί μήνες από -συχνά βίαιες- διαδηλώσεις των πολιτών κατά του νομοσχεδίου που θα άναβε το πράσινο φως για την έκδοση υπόπτων από την επικράτεια του Χονγκ Κονγκ στην ηπειρωτική Κίνα, απειλώντας -όπως κατήγγειλαν- με στοχοποίηση, διώξεις και πογκρόμ αντιφρονούντες, ακτιβιστές και επικριτές.
Σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας ζήτησαν οι ΗΠΑ
Οι ΗΠΑ ζήτησαν χθες Τετάρτη να διεξαχθεί κατεπειγόντως συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών προκειμένου να συζητηθεί ο αμφιλεγόμενος νόμος για την ασφάλεια που το Πεκίνο θέλει να εφαρμοστεί στο Χονγκ Κονγκ, αλλά η Κίνα απέρριψε το ενδεχόμενο αυτό.
«Πρόκειται για επείγον παγκόσμιο πρόβλημα που έχει συνέπειες για τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια», αναφέρεται μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή της η αμερικανική αντιπροσωπεία στον Οργανισμό.
Αντιδρώντας μέσω Twitter το βράδυ χθες Τετάρτη ο κινέζος πρεσβευτής στον ΟΗΕ Τζανγκ Τζουν χαρακτήρισε «ανυπόστατο» το αμερικανικό αίτημα.
«Η νομοθεσία για την εθνική ασφάλεια του Χονγκ Κονγκ αφορά αποκλειστικά και μόνο εσωτερικές υποθέσεις της Κίνας» και «δεν έχει καμία σχέση με την εντολή του Συμβουλίου Ασφαλείας», πρόσθεσε.
Πομπέο: «Καταστροφική απόφαση του Πεκίνου»
Το Χονγκ Κονγκ δεν απολαμβάνει πλέον την υποσχεθείσα αυτονομία έναντι του Πεκίνου, και ως εκ τούτου δεν μπορεί να συνεχίσει να απολαμβάνει εμπορικά προνόμια με τις ΗΠΑ, δήλωσε σήμερα ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο.
«Κανένα λογικό άτομο δεν μπορεί να υποστηρίξει σήμερα ότι το Χονγκ Κονγκ διατηρεί υψηλό βαθμό αυτονομίας από την Κίνα, με βάση τα γεγονότα επί του πεδίου», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο υπουργός Εξωτερικών.
Είναι η πρώτη αμερικανική αντίδραση στον αμφιλεγόμενο νόμο περί «εθνικής ασφάλειας» στην πρώην βρετανική αποικία τον οποίο πρόκειται να ψηφίσει το κινεζικό κοινοβούλιο.
Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας κατήγγειλε για ακόμη μια φορά την πρόθεση της Κίνας «να επιβάλει μονομερώς και αυθαίρετα» αυτό τον νόμο.
«Αυτή η καταστροφική απόφαση του Πεκίνου είναι η πιο πρόσφατη σε μια μακρά λίστα ενεργειών που υπονομεύουν θεμελιωδώς την αυτονομία και τις ελευθερίες του Χονγκ Κονγκ, και τις υποσχέσεις που έδωσε η ίδια η Κίνα προς τον λαό του Χονγκ Κονγκ» στο πλαίσιο των διεθνών νομοθεσιών, πρόσθεσε.
Αυτό αναμένεται να θέσει υπό αμφισβήτηση το προτιμησιακό εμπορικό καθεστώς που χορηγήθηκε στην πρώην βρετανική αποικία λόγω της αυτονομίας της.
Τώρα εναπόκειται στον Τραμπ να αποφασίσει να τερματίσει ορισμένα, όλα ή κανένα από τα οικονομικά προνόμια που απολαμβάνει σήμερα το Χονγκ Κονγκ.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters/Guardian