Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη μειώθηκε και τον Μάιο λόγω της βουτιάς των τιμών του πετρελαίου.
Ωστόσο, ο ρυθμός αύξησης των τιμών εκτός αυτών της ενέργειας και των τροφίμων έμεινε σταθερός, κάτι που αποτελεί αισιόδοξη ένδειξη για τους αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, οι οποίοι προσπαθούν με κάθε τρόπο να αποτρέψουν την απειλή του αποπληθωρισμού εν μέσω της ύφεσης στην περιοχή.
Ο πληθωρισμός μειώθηκε στο 0,1%, που είναι το χαμηλότερο επίπεδο τεσσάρων ετών, από 0,3% τον Απρίλιο, πολύ χαμηλότερα δηλαδή από τον στόχο της ΕΚΤ (λίγο κάτω από το 2%), καθώς οι τιμές ενέργειας υποχώρησαν κατά 12% λόγω της παγκόσμιας ύφεσης και της διαμάχης μεταξύ των μεγαλύτερων παραγωγών πετρελαίου. Ωστόσο, ο λεγόμενος δομικός πληθωρισμός – που δεν περιλαμβάνει τις τιμές των τροφίμων και της ενέργειας και παρακολουθείται στενά από την ΕΚΤ – παρέμεινε σταθερός στο 1,1%.
Η ΕΚΤ έχει μικρή μόνο δυνατότητα να ελέγξει την αύξηση των τιμών βραχυπρόθεσμα και αυτό που επιδιώκει είναι να αποφύγει την παγίωση των χαμηλών τιμών και μία αποπληθωριστική τάση που θα είναι δύσκολο να σπάσει. Ορισμένοι οικονομολόγοι έχουν προειδοποιήσει ότι ο πληθωρισμός θα μπορούσε να γίνει αρνητικός τους επόμενους μήνες, κυρίως λόγω των χαμηλών τιμών ενέργειας, κάτι που είναι προσωρινής μορφής και συνήθως αγνοείται από τις κεντρικές τράπεζες.
Η ΕΚΤ, ωστόσο, είναι πιθανό να προσφέρει μεγαλύτερη στήριξη τον Ιούνιο ή τον Ιούλιο, καθώς η οικονομία της Ευρωζώνης θα συρρικνωθεί φέτος και οι περιορισμοί λόγω του κορονοϊού διατηρούνται περισσότερο από τις αρχικές εκτιμήσεις. Η ΕΚΤ θα αγοράσει φέτος ομόλογα αξίας 1,1 τρισ. ευρώ για να κρατήσει σε χαμηλά επίπεδα το κόστος δανεισμού των χωρών της Ευρωζώνης, αλλά οικονομολόγοι αναμένουν να αυξήσει το ποσό αυτό, ενδεχομένως κατά 500 δισ. ευρώ.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ/ΜΠΕ