Κάθι Σάλιβαν: Ο πρώτος άνθρωπος που περπάτησε στο διάστημα και πήγε στο βαθύτερο σημείο των ωκεανών

Κάθι Σάλιβαν: Ο πρώτος άνθρωπος που περπάτησε στο διάστημα και πήγε στο βαθύτερο σημείο των ωκεανών Facebook Twitter
Πηγή φωτό Enrique Alvarez/ EYOS Expeditions
0

Η πρώτη Αμερικανίδα αστροναύτης που περπάτησε στο διάστημα, η Κάθι Σάλιβαν, έγραψε ξανά ιστορία. Έγινε η πρώτη γυναίκα στον κόσμο που έφτασε στο βαθύτερο σημείο των ωκεανών.

Την Κυριακή η 68χρονη Κάθι Σάλιβαν- αστροναύτης και ωκεανογράφος- έφτασε με βαθυσκάφος στην Άβυσσο Τσάλεντζερ, στα 10.915 μέτρα, στο βαθύτερο γνωστό σημείο των ωκεανών της Γης. Έτσι, πλέον η δρ. Σάλιβαν είναι ο πρώτος άνθρωπος που έχει περπατήσει στο διάστημα αλλά έχει κατέβει και στο βαθύτερο σημείο των ωκεανών.

Η 68χρονη και ο Βίκτορ Βέσκοβο- εξερευνητής που χρηματοδότησε την αποστολή- πέρασαν περίπου 1,5 ώρα στον προορισμό τους, στην Άβυσσο Τσάλεντζερ, η οποία βρίσκεται στο δυτικό Ειρηνικό Ωκεανό, στη νότια απόληξη της Τάφρου των Μαριαννών.

Αφού κατέγραψαν εικόνες από το «Limiting Factor» το ειδικά σχεδιασμένο βαθυσκάφος, ξεκίνησε η ανάδυσή τους, η οποία διήρκεσε περίπου τέσσερις ώρες. Όταν επέστρεψαν στο πλοίο της αποστολής, οι δυο τους επικοινώνησαν με τους αστροναύτες που βρίσκονται στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

Κάθι Σάλιβαν: Ο πρώτος άνθρωπος που περπάτησε στο διάστημα και πήγε στο βαθύτερο σημείο των ωκεανών Facebook Twitter
Η Κάθι Σάλιβαν με τον Βίκτορ Βέσκοβο (Πηγή φωτό Enrique Alvarez/ EYOS Expeditions)

«Για ένα "υβρίδιο" ωκεανογράφου και αστροναύτη, αυτή ήταν μια ξεχωριστή μέρα. Μια ευκαιρια που παρουσιάζεται μια φορά στη ζωή, να έχω δει το σεληνιακό τοπίο στην Άβυσσο Τσάλεντζερ και μετά να ανταλλάσσω απόψεις με τους συναδέλφους μου στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό», δήλωσε η δρ. Σάλιβαν.

Η Κάθι Σάλιβαν εντάχθηκε στη NASA το 1978, στην πρώτη γυναικεία ομάδα αστροναυτών που περιελάμβανε γυναίκες. Στις 11 Οκτωβρίου 1984 έγινε η πρώτη Αμερικανίδα που έκανε διαστημικό περίπατο. «Αυτό ήταν πραγματικά υπέροχο», είχε πει τότε.

Αργότερα η δρ. Σάλιβαν έγινε επικεφαλής της Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ, ενώ πάντα την συνάρπαζαν οι ωκεανοί. Προτού γίνει αστροναύτης, είχε μετάσχει σε μία από τις πρώτες προσπάθειες να χρησιμοποιηθεί βαθυσκάφος για τη μελέτη των ηφαιστειακών διεργασιών που διαμορφώνουν τον ωκεάνιο φλοιό.

Η Άβυσσος Τσάλεντζερ ανακαλύφθηκε από το βρετανικό πλοίο H.M.S. Challenger, κατά τη διάρκεια αποστολής του που διήρκεσε από το 1872 έως το 1876. Από τότε, έχουν γίνει πολλές αποστολές για τη μέτρηση του βάθους του σημείου, κάτι που έχει προκαλέσει διαφωνίες, τόσο για το βάθος όσο και για το ποιος έφτασε πρώτος στο πιο βαθύ σημείο.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ/ NYT

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μπλέικ Λάιβλι - Τζάστιν Μπαλντόνι: «Το βίντεο που κυκλοφόρησε ως υπεράσπιση, είναι στην πραγματικότητα καταδικαστικό»

Διεθνή / Ο Μπαλντόνι έδωσε βίντεο με την Μπλέικ Λάιβλι: Αποδεικνύει την παρενόχληση της ηθοποιού ή δικαιώνει τον σκηνοθέτη;

Πόλεμος των βασικών συντελεστών της ταινίας «It Ends With Us» - Στο βίντεο φαίνεται η πρόβα των ηθοποιών για το γύρισμα μίας σκηνής που οι δύο πρωταγωνιστές έρχονταν κοντά
LIFO NEWSROOM
Η Ολλανδία πρέπει να μειώσει τη ρύπανση από άζωτο, αλλιώς θα πληρώσει πρόστιμο €10 εκατ.

Διεθνή / Η Ολλανδία πρέπει να μειώσει τη ρύπανση από άζωτο, αλλιώς θα πληρώσει πρόστιμο €10 εκατ.

Η κυβέρνηση Σχοφ, που ανέλαβε καθήκοντα τον Ιούνιο του 2024, είχε μειώσει το ταμείο μετάβασης ύψους 24,3 δισεκατομμυρίων ευρώ που είχε θεσπίσει ο προκάτοχός του, Μαρκ Ρούτε, το οποίο στόχευε στην εξαγορά ρυπογόνων φαρμών και τη στήριξη βιώσιμων πρακτικών
LIFO NEWSROOM