Πάνω από το 10% των μουσείων σε όλο τον κόσμο μπορεί να μην ξανανοίξουν μετά το lockdown που επιβλήθηκε λόγω του κορωνοϊού, ενώ άλλα θα πρέπει να «παγώσουν» τα πρότζεκτ τους, προειδοποίησε η UNESCO.
Έρευνα που διενεργήθηκε σε σχεδόν 1.600 μουσεία σε 107 χώρες, από το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων- το οποίο έχει έδρα στο Παρίσι και συνδέεται με την UNESCO- έδειξε ότι σχεδόν όλα τα μουσεία του κόσμου έκλεισαν εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού.
Στον κλάδο των ιδιωτικών μουσείων υπάρχει ο φόβος για πολλές χρεοκοπίες τους επόμενους μήνες. Σε χώρες της Αφρικής, της Ασίας και τα αραβικά κράτη, πάνω από το ένα τέταρτο των μουσείων φοβούνται ότι μπορεί να κλείσουν για πάντα, έδειξε η έρευνα.
«Ακόμη και η απώλεια ενός μουσείου, ενός πολιτιστικού κέντρου ή ενός θεάτρου θα επηρεάσει την ποικιλομορφία», τόνισε ο Ερνέστο Οτότε Ραμίρεζ, αναπληρωτής γενικός διευθυντής της UNESCO. Πολλοί μεγάλοι θεσμοί, όπως το Πράδο της Μαδρίτης, αντλούν πάνω από το 70% των εσόδων τους από τα εισιτήρια. Η αναστολή λειτουργίας για μήνες, λόγω του lockdown, μπορεί να επηρεάσει την οικονομική κατάστασή τους για τα προσεχή χρόνια, προειδοποίησε ο Ραμίρεζ.
Από την άλλη, σε πολλές αναπτυσσόμενες χώρες, αλλά και εκείνες που βγαίνουν από πολέμους, η πρόοδος θα πάει πίσω πολλά χρόνια, σημείωσε ο αξιωματούχος της UNESCO, φέρνοντας ως παράδειγμα τη Σομαλία και άλλες αφρικανικές χώρες, όπου ο Οργανισμός βοηθά τις τοπικές αρχές να στήσουν μουσεία.
Επίσης, στις Φιλιππίνες, την Ινδονησία, το Μαυροβούνιο και το Ιράκ- μεταξύ άλλων χωρών- αρκετά πρότζεκτ έχουν «παγώσει», συμπλήρωσε. «Θα απαιτηθεί καιρός για να αποκατασταθεί η πρόοδος που είχε γίνει τα τελευταία 20 χρόνια», τόνισε ο Ραμίρεζ.
Με πληροφορίες από Reuters