Την αντίδραση της ελληνικής κοινότητας της Αυστραλίας προκάλεσαν τα δημοσιεύματα που θέλουν τον Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας Μακάριο να διαμένει σε πολυτελές διαμέρισμα στο κέντρο του Σίδνεϊ.
Σε ανοιχτή επιστολή που έδωσε στη δημοσιότητα το «Ίδρυμα Παναγία Σουμελά Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας» κάνει λόγο για «ρεσιτάλ χυδαιογραφημάτων» υποστηρίζοντας ότι οι ερμηνείες που δόθηκαν για το εν λόγω ακίνητο «παραπέμπουν σε ανειδίκευτους περιφερόμενους αγύρτες» οι οποίοι «ουδεμίαν σχέση έχουν με την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας παρά μονάχα μία λυσσαλέα εμμονή να οικειοποιούνται ό,τι κοινό για ίδιον όφελος».
Σημειώνεται ότι επικαλούμενο εκκλησιαστικούς κύκλους, το news.com.au, ανέφερε ότι το διαμέρισμα των 6,5 εκατ. δολαρίων Αυστραλίας, που αποκτήθηκε από Consolidated Trust της Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας τον Δεκέμβριο του 2019 «ως επίσημη κατοικία του Έλληνα Ορθόδοξου Αρχιεπισκόπου της Αυστραλίας». Παράλληλα το δημοσίευμα άφηνε αιχμές για «πολιτική εμπλοκή» για την απόκτηση «τουριστικής βίζας» του Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας που ενθρονίστηκε τον Ιούνιο του 2019.
Από την πλευρά του το ίδρυμα κάνει λόγο για «συντεταγμένες διαρροές και επιθέσεις όλων όσων δυσκολεύονται να γυρίσουν σελίδα» κύκλων που τους χαρακτηρίζει «παρακρατικά τσιράκια ενός ιδιότυπου τομαροκεντρισμού».
«Οι περιλάλητοι αυτοί κύκλοι δρουν μεθοδικώς προσπαθώντας να υπονομεύσουνε τον νέο Αρχιεπίσκοπο αλλά επί τις ουσίας υπονομεύουνε την Ελληνορθόδοξη Ιερά Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας» αναφέρεται σε άλλο σημείο της επιστολής. «Θα πρέπει να καταστεί σαφές πως οιοσδήποτε οργανισμός επιθυμεί ν' αξιοποιήσει ένα κεφάλαιο δανεισμού ή μη, με βάση τα Αυστραλιανά δεδομένα της εδώ αγοράς, οφείλει να προστρέξει στην αναζήτηση ακινήτων. Πολύ δε περισσότερο σε μία περίοδο που οι νομισματικές αξίες κλειδωνίζονται και λόγω του COVID-19» αναφέρεται.
«Πού είναι το περίεργο λοιπόν σε μία χώρα όπου όλοι επενδύουν σε ακίνητα (κυριολεκτικώς άπαντες) να προβεί ο οποίος θεσμός σε όμοια αγορά; Να προσθέσουμε δε πως η οικεία διαμονής του όποιου ηγέτη αποτελεί εργαλείο χρήσης των εργασιακών του υποχρεώσεων, καθώς ένας Αρχιεπίσκοπος δεν περιορίζεται εργασιακά σε φυσιολογικά ωράρια και υποχρεούται να αποδέχεται προσκεκλημένουν ακόμη και εντός της οικείας του ορισμένες φορές (η οποία ανήκει στην Ελληνορθόδοξη Ιερά Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας)», υπογραμμίζεται.
Στην επιστολή που δόθηκε στη δημοσιότητα σημειώνεται ότι το εν λόγω ίδρυμα σημειώνει ότι επέτυχε δωρεά γης προς την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας που εκκρεμούσε «από τα μέσα της δεκαετίας του 1990» υπό την παρούσα ηγεσία και κατά την οποία ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος επέμενε να δοθεί μικρότερο κομμάτι γης από την προτεινόμενη έκταση ενώ προανήγγειλε τη δημιουργία Κέντρου Απεξάρτησης Ναρκωτικών για νέους έργο που αποτελεί «όραμα του Αρχιεπισκόπου».
σχόλια