Η Kayleigh Rennix ποτέ στο παρελθόν δεν δυσκολεύτηκε να βρει δουλειά. Μετά τον κορωνοϊό δεν είναι πλέον σίγουρη για τίποτα.
Η επί χρόνια διευθύντρια ανθρώπινου δυναμικού από το Έσεξ και στέλεχος μεγάλων επιχειρήσεων, καθ' όλη τη διάρκεια της καριέρας της, κέρδιζε περίπου 40.000 λίρες, ενώ τα τελευταία χρόνια εργαζόταν στον τομέα της εκπαίδευσης. Τον περασμένο Μάρτιο, όταν αποφάσιζε να παραιτηθεί για να αναζητήσει ένα καλύτερο μέλλον, είχε υπολογίσει χωρίς το οδυνηρό μέλλον που θα αντιμετώπιζε μετά το lockdown και το εφιαλτικό πέρασμα της πανδημίας από τον πλανήτη.
Από τότε, που βρέθηκε κυριολεκτικά στον αέρα, χωρίς δουλειά και χωρίς εισόδημα, πέρα από τα πενιχρά κρατικά επιδόματα, η Rennix δεν σταματά να στέλνει βιογραφικά παντού. Όμως, όπως λέει, το τηλέφωνό της χτυπά πλέον σπάνια και όλη η προϋπηρεσία της δεν μπορεί να εξαργυρωθεί πλέον πουθενά.
"Μπορώ να πω ότι έχω στείλει περισσότερα από 100 βιογραφικά σε διάφορες θέσεις εργασίας, όμως, δεν μπορώ να πω ότι είχα πολλά τηλεφωνήματα ή έστω κάποια απάντηση", εξηγεί.
Τώρα γελάει πικρά, όταν θυμάται ότι όταν παραιτήθηκε τον Μάρτιο, είχε σκοπό να πάρει μια μικρή άδεια, να κάνει λίγες διακοπές στην Ιταλία και τον Μάιο να αρχίσει ήδη να ψάχνει για δουλειά, απολύτως σίγουρη, ότι θα έβρισκε την ιδανική θέση άμεσα.
Η 34χρονη, όπως εξηγεί, για πρώτη φορά στη ζωή της, ζει με το επίδομα του ταμείου ανεργίας και τη βοήθεια των γονιών και των στενών της φίλων. Μάλιστα, επειδή δεν προβλέπεται η κατάστασή της να αλλάξει άμεσα, μέχρι το καλοκαίρι θα έχει μετακομίσει στο πατρικό της, προκειμένου να μη χρειάζεται να πληρώνει ενοίκιο, το οποίο μέχρι πρότινος άγγιζε τις 900 λίρες τον μήνα.
Η Kayleigh είναι μία από τα εκατομμύρια ανέργων που άφησε πίσω του ο κορωνοϊός σε μία από τις πιο τρομακτικές κρίσεις στην οικονομία όχι μόνο του Ηνωμένου Βασιλείου, αλλά παγκοσμίως.
Στην παρούσα φάση, μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο, η ανεργία έχει σημειώσει πρωτοφανές ρεκόρ, καθώς μόνο για το διάστημα 13 Μαρτίου - 21 Απριλίου- στα μητρώα ανέργων ενεγράφησαν πάνω από 1,5 εκ. άνθρωποι, πρόκειται δηλαδή για νούμερο 6 φορές επάνω με τους δηλωμένους ανέργους του προηγουμένου έτους τέτοια εποχή.
Και ενώ όλοι οι επαγγελματικοί κλάδοι υποφέρουν από τις συνέπειες του lockdown, στην Αγγλία τουλάχιστον, δύο επαγγελματικές κατηγορίες όχι μόνο δεν απολύουν, αλλά ζητούν άμεσα υπαλλήλους.
Ο λόγος για την επαγγελματική κατηγορία των ΙΤ (τεχνικοί υποστήριξης δικτύων και ηλεκτρονικών υπολογιστών) και για εκείνη των υπαλλήλων σε σούπερ μάρκετ, με ανάγκες που εκτείνονται σε όλα τα πόστα των αλυσίδων καταστημάτων στη Βρετανία, αλλά και εν γένει στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Με στοιχεία από το BBC.com
σχόλια