Το κολιμπρί βλέπει χρώματα που είναι αόρατα για τον άνθρωπο

Το κολιμπρί βλέπει χρώματα που είναι αόρατα για τον άνθρωπο Facebook Twitter
EPA
0

Όταν το κολιμπρί παίρνει αποφάσεις για την τροφή του, την αποφυγή του κινδύνου ή επιλέγει ταίρι, βλέπει χρώματα που είναι αόρατα για το ανθρώπινο μάτι.

Πρόκειται για τα λεγόμενα μη φασματικά χρώματα- ή αποχρώσεις. Ο άνθρωπος μπορεί να δει μόνο ένα μη φασματικό χρώμα, το μοβ. Σε σύγκριση με πολλά άλλα ζώα, η έγχρωμη όραση του ανθρώπου έχει πολλές ελλείψεις.

Η αντίληψη των χρωμάτων βασίζεται στα κωνία κύτταρα του αμφιβληστροειδούς, κάθε ένα από τα οποία ανταποκρίνεται διαφορετικά στο μήκος κύματος του φωτός. Ο άνθρωπος έχει τρία διαφορετικά είδη κωνίων, που στέλνουν σήματα, τα οποία συνδυάζονται με τον εγκέφαλο για να δημιουργήσουν την αντίληψη του κόκκινου, του πράσινου ή του κίτρινου. Όμως, τα πουλιά έχουν τέσσερα είδη κωνίων, ένα από τα οποία είναι ευαίσθητο στο υπεριώδες φως.

«Αν και οι βιολόγοι ήδη υπέθεταν πως τα πτηνά μπορούν να ξεχωρίσουν μια πλειάδα διαφορετικών, μη φασματικών, χρωμάτων, τα αποτελέσματά μας επιβεβαιώνουν ότι αυτό πράγματι ισχύει για το κολιμπρί», δήλωσε η Μέρι Κάσγουελ Στόνταρντ, συγγραφέας της μελέτης και επίκουρη καθηγήτρια στο πανεπιστήμιο Πρίστον.

«Τα αποτελέσματά μας συνάδουν με την αντίληψη ότι τα πτηνά έχουν τετραχρωματική όραση και μπορούν να δουν μια τεράστια γκάμα χρωμάτων, τα οποία ο άνθρωπος μπορεί μόνο να φανταστεί», συμπλήρωσε η ίδια.

Η Στόνταρντ και οι συνάδελφοί της έκαναν πειράματα για τρία καλοκαίρια στο Rocky Mountain Biological Laboratory. Ανάμεσα σε λουλούδια έστησαν τρίποδα με ταΐστρα και συσκευές LED που έβγαζαν χρώματα. Επρόκειτο για συνδυασμούς ορατών- στον άνθρωπο- χρωμάτων με υπεριώδες φως. Στο ανθρώπινο μάτι, τα χρώματα έμοιαζαν πολλές φορές ίδια, αλλά στα μάτια των πτηνών ήταν διαφορετικά.

Γρήγορα, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι τα πτηνά ξεχώριζαν τα χρώματα και ποιο από αυτά ήταν στην τροφή, που δεν αποτελούσε πρόβλημα για εκείνα. «Παρότι περιμέναμε ότι τα πτηνά θα μπορούν να ξεχωρίσουν αυτά τα χρώματα, το να το βλέπω με τα μάτια μου ήταν κάτι αξιοσημείωτο, γιατί αυτοί οι δύο λαμπτήρες σε εμένα φαίνονταν ίδιοι. Ήταν πραγματικά εκπληκτικό να παρακολουθώ τα πτηνά να μας αποκαλύπτουν κάποια από την πραγματικότητα για τον οπτικό κόσμο τους», παραδέχθηκε η Στόνταρντ.

Με μελλοντικές έρευνες, λέει η ίδια, ελπίζει να κατανοήσει περισσότερα για το πώς η συμπεριφορά ειδών σαν το κολιμπρί επηρεάζεται από την αντίληψη των χρωμάτων που ο άνθρωπος δεν μπορεί να δει. «Αν τα πτηνά μπορούν να μάθουν καλύτερα να χρησιμοποιούν συγκεκριμένα χρώματα επειδή τα βλέπουν αυτά σε μεγαλύτερο βαθμό στο περιβάλλον τους; Ίσως την εβδομάδα που ανθίζουν τα κόκκινα λουλούδια, το κολιμπρί μπορεί να μάθε και να ξεχωρίσει καλύτερα τις κόκκινες αποχρώσεις», ανέφερε ως παράδειγμα.

Με πληροφορίες από NYT, CNN

Περιβάλλον
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παγωμένο δάσος ηλικίας 6.000 ετών αποκαλύφθηκε επειδή λιώνουν οι πάγοι στα Βραχώδη Όρη

Περιβάλλον / Παγωμένο δάσος ηλικίας 6.000 ετών αποκαλύφθηκε επειδή λιώνουν οι πάγοι στα Βραχώδη Όρη

Το αρχαίο πευκοδάσος ανακαλύφθηκε κατά τη διάρκεια αρχαιολογικής έρευνας στο οροπέδιο Beartooth στο Ουαϊόμινγκ, χάρη στις υψηλές θερμοκρασίες που έτηξαν τον πάγο που το κάλυπτε
LIFO NEWSROOM
Μαρινάκης: Ξεκινάει η διαγωνιστική διαδικασία για το δικαίωμα έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων

Περιβάλλον / Ξεκινάει η διαγωνιστική διαδικασία για το δικαίωμα έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων

«Με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θοδωρή Σκυλακάκη προσδιορίζονται τα ακριβή όρια των θαλάσσιων περιοχών για τις οποίες παραχωρείται το συγκεκριμένο δικαίωμα» υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος
LIFO NEWSROOM
Η κλιματική κρίση διαταράσσει την εκπαίδευση ενός στα επτά παιδιά παγκοσμίως- Έκθεση «καμπανάκι» της UNICEF

Περιβάλλον / Η κλιματική κρίση διαταράσσει την εκπαίδευση ενός στα επτά παιδιά παγκοσμίως- Έκθεση «καμπανάκι» της UNICEF

«Τα παιδιά υποφέρουν περισσότερο από τις συνέπειες της υπερθέρμανσης του πλανήτη, όπως οι ισχυρότεροι και συχνότεροι καύσωνες, καταιγίδες και πλημμύρες»
LIFO NEWSROOM
Τεράστιο παγόβουνο σε πορεία σύγκρουσης με νησί - Κίνδυνος για πιγκουίνους και φώκιες

Περιβάλλον / Τεράστιο παγόβουνο σε πορεία σύγκρουσης με νησί - Κίνδυνος για πιγκουίνους και φώκιες

Στο παρελθόν, αντίστοιχα περιστατικά είχαν καταστροφικές συνέπειες για τη θαλάσσια ζωή, καθώς μεγάλα παγόβουνα είχαν αποκλείσει τις προσβάσεις τροφής για πιγκουίνους και φώκιες, οδηγώντας σε μαζικούς θανάτους
LIFO NEWSROOM
Γιατί η ΕΕ ετοιμάζεται να αποσύρει τα «παντοτινά» χημικά από καλλυντικά, τηγάνια και άλλα προϊόντα

Περιβάλλον / Γιατί η ΕΕ ετοιμάζεται να αποσύρει τα «παντοτινά» χημικά από καλλυντικά, τηγάνια και άλλα προϊόντα

Πρόκειται για χημικές ενώσεις που δεν διασπώνται στο περιβάλλον, εγείροντας ανησυχίες για τις συνέπειες της συσσώρευσής τους τόσο στα οικοσυστήματα, όσο και στο πόσιμο νερό και στο ανθρώπινο σώμα
LIFO NEWSROOM