ΚΙΝΗΣΗ ΤΩΡΑ

Αυστραλία: Τα κοράλλια που επέζησαν από την καταστροφική λεύκανση έγιναν πιο ανθεκτικά

Αυστραλία: Τα κοράλλια που επέζησαν από την καταστροφική λεύκανση έγιναν πιο ανθεκτικά Facebook Twitter
EPA
0

Τα κοράλλια του Μεγάλου Κοραλλιογενούς Υφάλου της Αυστραλίας που διασώθηκαν από τη λεύκανση και από την άνοδο της θερμοκρασίας της θάλασσας αποδείχθηκαν πιο ανθεκτικά στην επόμενη υπερθέρμανση του οικοσυστήματος τους.

Η ομάδα ερευνητών που έκανε τη σχετική μελέτη, θεωρεί ότι αυτή είναι μια θετική ένδειξη για την επιβίωση του απειλούμενου οικοσυστήματος.


Ο Μεγάλος Κοραλλιογενής Ύφαλος, που από το 1981 έχει χαρακτηριστεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομίας από την UNESCO, εκτείνεται σε μήκος 2.300 χιλιομέτρων στα βορειοανατολικά παράλια της Αυστραλίας και συνιστά το μεγαλύτερο σύμπλεγμα κοραλλιών στον κόσμο.

Το 2016 και το 2017 υπέστη δύο άνευ προηγουμένου επεισόδια λεύκανσης των κοραλλιών του, με αποτέλεσμα τεράστιες εκτάσεις να νεκρωθούν ή να υποστούν μεγάλη ζημιά.

Η λεύκανση προκαλείται από την άνοδο της θερμοκρασίας του νερού, λόγω της οποίας χάνονται τα συμβιωτικά φύκια που δίνουν στα κοράλλια το χρώμα τους και θρεπτικά στοιχεία.

Ο καθηγητής Τέρι Χιούζ, ερευνητής στο Πανεπιστήμιο Τζέιμς Κουκ, ο οποίος διευθύνει εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα τις μελέτης για τη λεύκανση των κοραλλιών, δημοσίευσε μια νέα έρευνά του στην επιστημονική επιθεώρηση Nature Climate Change. Σύμφωνα με αυτή τη μελέτη, η αντίδραση του υφάλου διαφοροποιείται από τη μια χρονιά στην άλλη.

«Εκπλαγήκαμε διαπιστώνοντας μικρότερη λεύκανση το 2017, δεδομένου ότι οι θερμοκρασίες ήταν ακόμη πιο ακραίες από την προηγούμενη χρονιά», εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο καθηγητής. Η βορινή πλευρά του υφάλου, που είχε πληγεί περισσότερο το 2016, άντεξε το 2017.

Στο κεντρικό τμήμα, το επίπεδο λεύκανσης ήταν το ίδιο και τις δύο χρονιές αν και η έκθεσή του στη ζέστη ήταν μεγαλύτερη το 2017. Τέλος, στο νότιο τμήμα του Κοραλλιογενούς Υφάλου, που είχε πληγεί λιγότερο, τα κοράλλια που το 2016 υπέστησαν ελαφρά λεύκανση, την αμέσως επόμενη χρονιά παρέμειναν άθικτα.


Ο Χιούζ υποστηρίζει ότι τα κοράλλια «εγκλιματίστηκαν» στις νέες συνθήκες. «Αυτή είναι η θετική πλευρά», τόνισε. Προς το παρόν, είναι ακόμη πολύ νωρίς για να προβλέψουν οι επιστήμονες αν στις αρχές του 2019 το οικοσύστημα αυτό θα υποστεί ένα νέο επεισόδιο λεύκανσης, αν και το Κουίνσλαντ φέτος την άνοιξη επλήγη από κύμα καύσωνα.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι ολόκληρες εκτάσεις κοραλλιογενών υφάλων σε όλον τον πλανήτη κινδυνεύουν να νεκρωθούν αν η μέση θερμοκρασία της επιφάνειας της θάλασσας ξεπεράσει κατά 2 βαθμούς Κελσίου τα επίπεδα στα οποία βρισκόταν κατά την προβιομηχανική εποχή.

Τα κοράλλια αποτελούν μόλις το 0,2% της επιφάνειας των ωκεανών, όμως σ' αυτά ζει το 30% των θαλάσσιων ειδών που εκεί βρίσκουν τροφή και προστατεύονται από τους θηρευτές.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Περιβάλλον
0

ΚΙΝΗΣΗ ΤΩΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νέα είδη ανακαλύφθηκαν στο Περού: Από αμφίβια ποντίκια μέχρι ψάρια με μεγάλες κεφαλές

Περιβάλλον / Νέα είδη ανακαλύφθηκαν στο Περού: Από αμφίβια ποντίκια μέχρι ψάρια με μεγάλες κεφαλές

Εκτός από τα ήδη επιβεβαιωμένα, οι ερευνητές πιστεύουν ότι μπορεί να έχουν εντοπίσει έως και 48 ακόμη νέα είδη, τα οποία θα πρέπει να μελετηθούν περαιτέρω για την επίσημη αναγνώρισή τους
LIFO NEWSROOM
Συγκινητική ιστορία: Δύο ορφανές τίγρεις της Σιβηρίας επανενώθηκαν μετά από ταξίδι 200 χλμ. στα ρωσικά δάση

Περιβάλλον / Συγκινητική ιστορία: Δύο ορφανές τίγρεις της Σιβηρίας επανενώθηκαν μετά από ταξίδι 200 χλμ. στα ρωσικά δάση

Η ρομαντική ιστορία του Μπόρις και της Σβετλάγια δημιουργεί ελπίδες για τον απειλούμενο πληθυσμό των τίγρεων στα σύνορα της Ρωσίας με την Κίνα
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Κλιματική αλλαγή, βιοποικιλότητα και επισιτιστική ανασφάλεια απαιτούν ολιστική προσέγγιση, προειδοποιεί μελέτη

Περιβάλλον / Κλιματική αλλαγή, βιοποικιλότητα και επισιτιστική ανασφάλεια απαιτούν ολιστική προσέγγιση, προειδοποιεί μελέτη

Βιοποικιλότητα, νερό, τρόφιμα, υγεία και κλιματική αλλαγή, είναι οι πέντε βασικοί τομείς που επηρεάζουν ο ένας τον άλλο και γι' αυτό απαιτείται ολιστική λύση
LIFO NEWSROOM
«Σαν ένα γιγάντιο σπιτάκι για πουλιά»: Οι εθελοντές που σώζουν τις έγκυες φώκιες της Φινλανδίας

Περιβάλλον / «Σαν ένα γιγάντιο σπιτάκι για πουλιά»: Οι εθελοντές που σώζουν τις έγκυες φώκιες της Φινλανδίας

Για να αντιμετωπίσουν την κρίση, εθελοντές συγκεντρώνουν χιόνι και δημιουργούν σωρούς μήκους 7 μέτρων και ύψους 1,5 μέτρου κατά μήκος της παγωμένης λίμνης
LIFO NEWSROOM
Πλαστική ρύπανση: Κανένας περιορισμός, απογοητευτική η εφαρμογή του νόμου

Περιβάλλον / Πλαστική ρύπανση: Κανένας περιορισμός, απογοητευτική η εφαρμογή του νόμου

Γιατί δεν περιορίζεται η πλαστική ρύπανση στην Ελλάδα; Μια αποκαλυπτική έκθεση του WWF η οποία δίνει απαντήσεις για τις αλλαγές που δεν έγιναν στην καθημερινότητά μας, τις ευθύνες της πολιτείας αλλά και τη συμπεριφορά των πολιτών.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Μαύρα πλαστικά μαγειρικά σκεύη: Τι πρέπει να προσέχουμε στην κουζίνα

Τech & Science / Πετάξτε από την κουζίνα τα μαύρα πλαστικά μαγειρικά σκεύη

Σε ποιες περιπτώσεις το μαύρο πλαστικό στα μαγειρικά σκεύη μπορεί να είναι επικίνδυνο για την υγεία μας - Τι να προσέχουμε με μαύρες σπάτουλες και κουτάλια με πλαστικό από πολυβρωμιωμένους διφαινυλαιθέρες
LIFO NEWSROOM