ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ

Τριετές σχέδιο δράσης για τους άστεγους παρουσίασε η κυβέρνηση

Τριετές σχέδιο δράσης για τους άστεγους παρουσίασε η κυβέρνηση Facebook Twitter
0

Το τριετές σχέδιο δράσης της εθνικής στρατηγικής για τους άστεγους παρουσίασε σήμερα η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου.

Όπως τόνισε η υπουργός οι πέντε βασικοί άξονες στρατηγικής είναι η πρόληψη της έλλειψης στέγης, η άμεση παρέμβαση, η βελτίωση συνθηκών για ομάδες πληθυσμού που διαβιούν σε ακατάλληλες συνθήκες, η ένταξη στην εργασία κι ο συντονισμός παρακολούθησης και αξιολόγηση.

«Όραμα της στρατηγικής είναι η ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου πλέγματος υπηρεσιών και μέτρων για την έγκαιρη πρόληψη και άμεση παρέμβαση για την αντιμετώπιση των στεγαστικών προβλημάτων. Στόχος μας είναι η διασφάλιση ασφαλούς και προσιτής κατοικίας για όλους τους κατοίκους της χώρας» ανέφερε η ίδια.


Συγκεκριμένα, η στρατηγική εστιάζεται:

  • στον άξονα πρόληψης της έλλειψης στέγης τα νέα μέτρα προβλέπουν πρόγραμμα έγκαιρης παρέμβασης νοικοκυριών που κινδυνεύουν με έξωση
  • στον άξονα της άμεσης παρέμβασης προβλέπεται πρόσβασης σε οικονομικά προσιτή κατοικία, αναβάθμιση της ποιότητας των δομών κι ενίσχυση της διασύνδεσης των υπηρεσιών κι υπηρεσίες νομικής υποστήριξης
  • στον άξονα για βελτίωση συνθηκών για ομάδες πληθυσμού που διαβιούν σε ακατάλληλες συνθήκες προβλέπεται αναβάθμιση ακατάλληλων κατοικιών
  • στον άξονα για ένταξη στην εργασία προβλέπονται εξειδικευμένα προγράμματα ένταξης στην εργασία για αστέγους
  • στον άξονα για συντονισμό, παρακολούθηση και αξιολόγηση της Εθνικής Στρατηγικής προβλέπεται μηχανισμός εθνικής στρατηγικής, πλαίσιο αξιοποίησης της αδρανούς δημόσιας ακίνητης περιουσίας, καταγραφή αστέγων-διαχείριση αιτημάτων - διάγνωση αναγκών

Όπως επεσήμανε η υπουργός «οι στόχοι μας είναι η μείωση αστέγων στον δρόμο κατά 25% από 690 το 2021 να πέσει ο αριθμός στους 500, η επέκταση του Στέγη κι Εργασία κατά 60% (αρ. νοικοκυριών) από 400 νοικοκυριά να αγγίξουμε τα 1000, η μετεγκατάσταση -βελτίωση συνθηκών διαβίωσης Ρομά από 1,500 σε 4000, η ένταξη στην εργασία 10% των ωφελούμενων αστέγων του ΚΕΑ σε 450 άτομα ανά έτος, τα ωφελούμενα νοικοκυριά του επιδόματος στέγασης (καλύπτει ενοίκιο και δάνεια) από 300.000 να ανέλθουν στα 600.000 νοικοκυριά το 2021, η αξιοποίηση αδρανούς δημόσιας περιουσίας(διαμερίσματα), η σταθερή χρηματοδότηση από εθνικούς πόρους δομών/υπηρεσιών σε 20 εκατομμύρια τον χρόνο».

Η κ. Φωτίου ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «πλέον έχουμε όλα τα δεδομένα, κάναμε μια μεγάλη έρευνα σε 8 δήμους, ξέρουμε ακριβώς πολύ καλύτερα τι συμβαίνει σε αυτόν τον χώρο, έχουμε καταγράψει την κατάσταση, φτιάχνουμε ένα γεωπληροφοριακό σύστημα, το οποίο είναι ψηφιακό. Στις αρχές του νέου έτους θα είναι έτοιμο να δοθεί το επίδομα, θα είναι κι αυτό ηλεκτρονικά δομημένο μόνο που σε αυτό θα χρειάζεται η ηλεκτρονική κατάθεση του ενοικιαστηρίου από τον ωφελούμενο. Θα είναι λίγο πιο σύνθετη η διαδικασία».

Υπολογίζεται ότι ένας στου δύο άστεγους είναι ταυτόχρονα και εξαρτημένοι, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό ο οποίος δήλωσε στο ΑΠΕ -ΜΠΕ ότι «η οπτική του υπουργείου είναι ότι οι άστεγοι εμφανίζουν ειδική ευαλωτότητα σε θέματα υγείας, είναι ένας πληθυσμός που έχει υψηλά ποσοστά συσχέτισης με εξαρτήσεις και με ναρκωτικά και αλκοόλ κι επίσης είναι ένας πληθυσμός ο οποίος έχει μεγάλη συσχέτιση με ψυχική νόσο.

Άρα, αυτό που θέλουμε είναι μια παρέμβαση η οποία πρώτον να διευκολύνει την προσέγγιση και την επαφή αυτών των ανθρώπων με τις υπηρεσίες υγείας και αυτό έχει μια ειδική δυσκολία εξαιτίας αυτών των πτυχών των προβλημάτων για αυτό και νομίζω ότι είναι ένα κρίσιμο εργαλείο είναι οι παρεμβάσεις στο δρόμο με κινητές μονάδες οι οποίες στελεχώνονται από επαγγελματίες υγείας κι άτομα που έχουν μια εμπειρία στην αντιμετώπιση αυτών των θεμάτων.

Ήδη αυτό το πρόγραμμα είναι σε εξέλιξη σε συνεργασία με την Περιφέρεια, τον δήμο Αθηναίων, τον ΟΚΑΝΑ και το ΚΕΘΕΑ. Είναι στοχευμένη παρέμβαση σε ανθρώπους που είναι εξαρτημένοι, είναι στον δρόμο και ένα μεγάλο μέρος απ΄ αυτούς είναι άστεγοι».

Ο κ. Ξανθός μίλησε για ένα πρόγραμμα παρέμβαση για χρήστες ουσιών που ζούνε στον δρόμο, «14 επαγγελματίες υγείας παρεμβαίνουν στις πιάτσες στους δρόμους» και συνέχισε: «Το δεύτερο είναι να υπάρχει δυνατότητα διασύνδεσης αυτών των ανθρώπων με άλλες υπηρεσίες του συστήματος κι ένταξής τους σε ένα πλαίσιο που σταδιακά μπορεί να οδηγήσει στην απεξάρτηση και στην μείωση της βλάβης, δηλαδή στην προστασία της υγείας τους και της δημόσιας υγείας.

Και το τρίτο που μας ενδιαφέρει είναι να υπάρξει μια δυνατότητα ειδικών στεγαστικών δομών για τους πληθυσμούς αστέγων που έχουν αυτά τα προβλήματα. Προσπαθούμε να αξιοποιήσουμε χρηματοδοτικά εργαλεία. Η βασική ιδέα σε όλο αυτό είναι η ιδέα της δικτύωσης ανάμεσα στις δομές του ΕΣΥ στις δομές αντιμετώπισης των εξαρτήσεων, στις δομές ψυχικής υγείας και στις κοινωνικές δομές. Έτσι, αυτοί οι άνθρωποι θα μπορούν να έχουν μια πιο ευχερή πρόσβαση και πιο ολοκληρωμένη φροντίδα όχι μόνο υγειονομική αλλά με μια ψυχοκοινωνική προσέγγιση, δηλαδή να βγούνε από ένα περιβάλλον που ανακυκλώνει τα προβλήματα και επιδεινώνει την κατάσταση».

Επίσης, μίλησε για προσπάθεια προσέγγισης, διάγνωση αναγκών και να υπάρξει διασύνδεση αυτών των ανθρώπων με κατάλληλες υποστηρικτικές υπηρεσίες. «Παράλληλα, θεσμοθετούμε άμεσα, μετά τις γιορτές, τους χώρους εποπτευόμενης χρήσης.

Θα ξεκινήσει ένα πιλοτικό πρόγραμμα στην Αθήνα όπου θα υπάρχει η δυνατότητα χρήστες να κάνουν χρήση σε ένα κατάλληλο περιβάλλον από άποψη συνθηκών υγιεινής» ανέφερε ο υπουργός Υγείας και πρόσθεσε ότι «θεωρώ ότι η παρέμβαση - μεταρρύθμιση που προωθούμε στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας ενισχύει μια κουλτούρα πρόληψης, αγωγής υγείας, παρέμβασης στους κοινωνικούς προσδιοριστές της αρρώστιας. Πυρηνικό στοιχείο είναι η ιδέα δικτύωσης των δομών».

Ελλάδα
0

ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Ο ποταμός Κηφισός δε θα άντεχε πλημμύρες σαν αυτές του Ιανού, του Ντάνιελ και της Βαλένθια»

Ελλάδα / «Ο ποταμός Κηφισός δεν θα άντεχε πλημμύρες σαν αυτές του Ιανού, του Ντάνιελ και της Βαλένθια» τονίζει καθηγητής ΕΜΠ

«Το πρώτο μέλημά μας είναι να μην έχουμε θύματα και αυτό μπορεί να γίνει με την έγκαιρη και τεκμηριωμένη προειδοποίηση προς τους κατοίκους της περιοχής», τόνισε ο Ομότιμος καθηγητής ΕΜΠ, Αναστάσιος Στάμου
LIFO NEWSROOM