Πριν από τέσσερα χρόνια εθελοντές με εμπειρία δεκαετιών στις ελληνικές θάλασσες αλλά και νεότεροι που είχαν τη διάθεση να βοηθήσουν τον συνάνθρωπό τους δημιούργησαν την +πλευση, έναν σύγχρονο φορέα, με σκοπό να βελτιώσουν το βιοτικό επίπεδο των ακριτικών και απομονωμένων νησιών. «Η +πλευση είναι μια μη κερδοσκοπική εταιρεία αμιγώς εθελοντικού χαρακτήρα, με έργο αφοσιωμένο αποκλειστικά στο συμφέρον των νησιωτών» λέει ο Νίκος Αθανασίου, πρόεδρος του Δ.Σ. της +πλευσης από το καλοκαίρι του 2016. «Με κύρια δράση τον ετήσιο διάπλου με τα φουσκωτά της ομάδας κάθε άνοιξη αλλά και φθινοπωρινή αποστολή κάθε Νοέμβριο, συγκεντρώνει την εθελοντική προσφορά δεκάδων γιατρών και νοσηλευτών αλλά και άλλων επαγγελματιών από πολλούς διαφορετικούς κλάδους, που μοιράζονται την αγάπη τους για τη θάλασσα και τα νησιά, αλλά και την ειλικρινή διάθεση να προσφέρουν στον συνάνθρωπο χωρίς ανταλλάγματα.
Στα πέντε χρόνια της +πλευσης δεν έχουμε κάνει λίγα: πάνω από 6.600 δωρεάν εξετάσεις σε πάνω από 4.300 κατοίκους, πάνω από 1.400 μικροβιολογικές και βιοχημικές εξετάσεις αίματος σε 22 νησιά, έργα άνω των 500.000 ευρώ για υποδομές, από πλήρη εξοπλισμό μεγάλων πνευματικών κέντρων και αφαλατώσεις για ολόκληρα νησιά μέχρι πλωτές προβλήτες, νέες σύγχρονες κλιματιζόμενες σχολικές αίθουσες, οχήματα μεταφοράς ασθενών, απορριμματοφόρα και κάδους, γήπεδα κάθε είδους, πλήρη οδοντιατρεία, απινιδωτές, βιβλιοθήκες, μουσικά όργανα, ηλεκτρονικό και εκπαιδευτικό εξοπλισμό σχολείων, ακόμα και απλά αναλώσιμα, όσα ζητούν οι εκπαιδευτικοί και ελέγχουμε ότι όντως χρειάζονται.
Το 2018 ο Διάπλους του Απόλλωνα, όπως ονομάστηκε στη μνήμη του γιου του αντιπροέδρου που έφυγε απροσδόκητα από τη ζωή, έφερε τα 11 φουσκωτά και τους 75 εθελοντές της +πλευσης κατά σειρά σε Κίμωλο, Σίκινο, Ηρακλειά, Αστυπάλαια, Ψέριμο, Αγαθονήσι, Λειψούς και Αρκιούς (με δύο ακόμη έκτακτες στάσεις σε Φαρμακονήσι και Μαράθι), σε μία διαδρομή 450 ναυτικών μιλίων, από τις 26 Απριλίου ως τις 6 Μαΐου.
Αρκεί ένας, δύο νησιώτες με όρεξη για δουλειά και αμέσως η προσφορά μας επιταχύνεται και βελτιώνεται, όπως στη Σαμοθράκη, όπου οι άνθρωποι είχαν φροντίσει ήδη όσοι είχαν ανάγκη να έρθουν στα ιατρεία την ώρα που έπρεπε, να μη χάσει κανείς την ευκαιρία να δει γιατρούς και μηχανήματα που κανονικά δεν βρίσκει ούτε στην Αλεξανδρούπολη απέναντι.
Οι εθελοντές γιατροί της +πλευσης έκαναν δωρεάν σχεδόν 2.000 εξειδικευμένες εξετάσεις σε πάνω 800 ακρίτες, από τους οποίους επίσης συλλέχθηκαν 330 δείγματα αίματος προς ανάλυση. Τα αποτελέσματα συνεκτιμήθηκαν από τους γιατρούς της ομάδας και αποστέλλονται ξανά στους νησιώτες μας μαζί με τις απαραίτητες παρατηρήσεις μέσω των τοπικών Πολυδύναμων Περιφερειακών Ιατρείων. Επίσης, η +πλευση φιλοξένησε τη Hope Genesis στην παρουσίαση του προγράμματος υποστήριξης της γεννητικότητας στα ακριτικά νησιά. Παράλληλα, συνέχισε τη δημιουργία νέων υποδομών στα ακριτικά και απομονωμένα νησιά της Ελλάδας με τη βοήθεια των χορηγών που την εμπιστεύονται.
Για εμάς, στην +πλευση, το παραμύθι δεν είναι άλλη μία λέξη. Είναι κάτι που προσδοκούμε. Στη Σαμοθράκη, πριν από έναν μήνα, το συναντήσαμε ξανά, απρόσμενα. Το είχαν γράψει τα παιδιά του νηπιαγωγείου της Χώρας για εμάς, δικό τους δώρο για όσα τους προσφέραμε. Η ιστορία που αφηγούνται είναι βγαλμένη από το μυαλό ενός παιδιού που καταλαβαίνει τον εθελοντισμό καλύτερα ίσως και από εμάς: οι γιατροί έσωσαν έναν κάτοικο του νησιού και τα παιδιά του όταν η κακοκαιρία ανέτρεψε τη βάρκα με την οποία ψάρευαν στα ανοιχτά. Μόνα τους, δηλαδή, μας τοποθέτησαν εκεί, βοηθούς την κρίσιμη ώρα της ανάγκης. Το ζήσαμε στη Χώρα της Σαμοθράκης, μεταφέροντας εκπαιδευτικά παιχνίδια, εξοπλισμό και υλικά για να μπορούν οι εκπαιδευτικοί να κάνουν ακόμα καλύτερα τη δουλειά τους. Να μεγαλώσουν παιδιά με ταυτότητα ισχυρή, που θα μείνουν στον τόπο, να τον δουλέψουν, να τα συναντήσουμε ξανά εκεί, όχι στην Αθήνα, όχι στη Θεσσαλονίκη, όχι στη Γερμανία, την Αμερική ή την Αυστραλία.
Στις δύο ημέρες που μείναμε στο νησί μετατρέψαμε το γυμνάσιο - λύκειο και το Φιδέλειο Πνευματικό Κέντρο σε νοσοκομείο, όπου πάνω από 20 γιατροί και νοσηλευτές πραγματοποίησαν δωρεάν περίπου 650 εξειδικευμένες εξετάσεις σε πάνω από 300 κατοίκους, ενώ από άλλους 100 και πλέον πήραμε αίμα για να το αναλύσουμε σε πιστοποιημένα εργαστήρια. Κάναμε δεκάδες τεστ Παπ σχεδόν στο σύνολο των γυναικών που επισκέφτηκαν τον γυναικολόγο, οι οδοντίατροί μας, με πλήρως εξοπλισμένη κινητή έδρα, είχαν επιδόσεις κλινικής – όλη η ιατρική ομάδα δούλεψε σκληρά. Και το αποτέλεσμα το είδαμε στα πρόσωπα των κατοίκων, στα σχόλιά τους, ακόμα το εισπράττουμε στον απόηχο της αποστολής, έναν μήνα μετά. Πλέον, στον δικό μας ορίζοντα είναι ήδη τα νησιά του Διάπλου 2019, η Φολέγανδρος, η Σίκινος, η Σχοινούσα και η Ηρακλειά, η Πάτμος, οι Αρκιοί, οι Λειψοί, το Αγαθονήσι. Αν το επιτρέψει ο καιρός και οι συνθήκες, ίσως κι άλλα, πολύ μικρά νησιά στη διαδρομή.
Η κόπωση είναι μεγάλη σε αυτές τις δράσεις, κάθε μέρα ταξίδι στη θάλασσα με κάθε καιρό, μετά αμέσως στήσιμο των ιατρείων, το βράδυ λίγη ξεκούραση, από νωρίς το πρωί σκληρή δουλειά στα ιατρεία ως το μεσημέρι, μετά μαζεύουμε τα πάντα, μπαίνουμε στις βάρκες και φεύγουμε για το επόμενο νησί. Και οι δυνάμεις δεν ανακτώνται με ξεκούραση. "Γεμίζουμε" όταν συναντάμε κι άλλους έτοιμους να προσφέρουν, να βοηθήσουν. Αρκεί ένας, δύο νησιώτες με όρεξη για δουλειά και αμέσως η προσφορά μας επιταχύνεται και βελτιώνεται, όπως στη Σαμοθράκη, όπου οι άνθρωποι είχαν φροντίσει ήδη όσοι είχαν ανάγκη να έρθουν στα ιατρεία την ώρα που έπρεπε, να μη χάσει κανείς την ευκαιρία να δει γιατρούς και μηχανήματα που κανονικά δεν βρίσκει ούτε στην Αλεξανδρούπολη απέναντι.
Με αυτούς τους εθελοντές στον τόπο τους μοιραζόμαστε την απλή αρχή ότι δίνουμε χωρίς να περιμένουμε απόσβεση, με μόνη ανταμοιβή το αποτέλεσμα της δουλειάς μας. Αυτό ψάχνουμε και στους χορηγούς μας, διάθεση να χρηματοδοτήσουν έργα που φέρνουν ωραίες επικοινωνιακά εικόνες, τα παιδικά χαμόγελα, τα εξοπλισμένα ιατρεία, αλλά παράλληλα και αυτά τα καθημερινά που χρειάζονται τα μικρά νησιά. Ένα λυματοφόρο για τα σπίτια και τα δωμάτια που νοικιάζουν, μια πλωτή προβλήτα ώστε να χωράει και τουριστικά σκάφη το λιμανάκι, φωτοβολταϊκά ώστε να μπορεί να δουλέψει χωρίς τεράστιο κόστος για τους δημότες η αφαλάτωσή τους.
Αυτούς τους χορηγούς τους σεβόμαστε, δεν παίρνουμε τίποτα για εμάς. Το 100% κάθε χορηγίας πάει αποκλειστικά στο χορηγούμενο έργο. Η +πλευση μπορεί να περηφανεύεται ότι, με δυσκολία έστω, οι εθελοντές πληρώνουν οι ίδιοι για όλα τα δικά τους έξοδα, γραφεία, μεταφορά, διαμονή, διατροφή. Το λέμε σε εθελοντές άλλων ομάδων και δεν μας πιστεύουν ή μας κοιτάνε περίεργα. Αλλά εμάς μας νοιάζει πώς μας κοιτάζουν στα νησιά. Αυτός είναι ο καθρέφτης μας. Και αυτό που αντικρίζουμε μας ικανοποιεί. Και συνεχίζουμε. Έχουμε δίπλα μας χορηγούς μεγάλα ονόματα, όπως, μεταξύ άλλων, η Εθνική Τράπεζα, η Alpha Bank, η Credit Suisse, η Cosmote, η Stoiximan.gr, η Shell, η Coca Cola 3Ε, η Colgate Palmolive, η Stanley Black&Decker, η Blue Star Ferries, η Λάμδα Star, αλλά και "ανώνυμους" ιδιώτες που δεν αποζητούν επικοινωνιακή ανταπόδοση.
Θέλουμε να κάνουμε περισσότερα και ψάχνουμε κι άλλους υποστηρικτές, τους απλούς φίλους της +πλευσης, που με την Κάρτα Υποστηρικτή συνεισφέρουν ένα μικρό, αλλά τόσο σημαντικό για τα νησιά ποσό. Τους το ανταποδίδουμε με τη βεβαιότητα ότι και αυτοί φτάνουν μαζί μας στα νησιά, βοηθούν, εισπράττουν το χαμόγελο των νησιωτών μας. Σύντομα ελπίζουμε ότι θα μπορούμε πλέον να χρηματοδοτούμε έργα αποκλειστικά από τη δική τους βοήθεια.
Είμαστε τυχεροί, η +πλευση είναι γεμάτη νέους ανθρώπους και μπορεί να παρακολουθεί τις αλλαγές που συντελούνται. Ο αυστηρός πλέον έλεγχος των εθελοντικών ομάδων από τις κρατικές αρχές μάς βρήκε έτοιμους να ανταποκριθούμε. Χτίζουμε τη συνεργασία με τις τοπικές αρχές, προβληματιζόμαστε θετικά για το πώς θα πλαισιώσουμε τις νέες δομές υγείας που δημιουργούνται, διευρύνουμε τις δράσεις μας όσον αφορά την κατάρτιση και την τοπική ταυτότητα. Κάθε νέος εθελοντής, οι δεξιότητες, οι ιδέες του, είναι ερέθισμα και κίνητρο για περισσότερη προσφορά, κάθε νέος χορηγός, ένα στοίχημα να τιμήσουμε την επιλογή του, ανταποδίδοντας με θετική επικοινωνία στα social media και στα παραδοσιακά ΜΜΕ.
Πώς, όμως, συνθέτουν η δουλειά και τα έργα, οι χορηγίες και οι υποστηρικτές, πράγματα απτά, καθημερινά, ένα παραμύθι; Μπορούν να το κάνουν, πολύ μαγικά, στον καθρέφτη μας. Στη σιωπηλή αλλά σίγουρη αυτοεκτίμησή μας, στην άρνησή μας να προβάλουμε τα ονόματά μας, στη διακριτική μας περηφάνια. Στον σεβασμό μας για τους νησιώτες μας, ανθρώπους πολλές φορές φτωχούς αλλά τόσο πλούσιους στον τόπο τους, που ανοίγουν την αγκαλιά τους να μας δεχτούν. Περπατάμε στον δρόμο, κινούμαστε στις δουλειές μας, μεγαλώνουμε τα παιδιά μας, διαφορετικοί, μαγικοί, σαν να είμαστε κάθε μέρα σε ένα μικρό νησί των ελληνικών θαλασσών. Σαν να πλέουμε για το επόμενο. Σαν να ζούμε κάθε μέρα το δικό μας παραμύθι...».
Για εθελοντική προσφορά στην +πλευση: www.symplefsi.org
σχόλια