Ακόμα κι αν δεν έχετε διαγνωστεί ποτέ στη ζωή σας με κάποιο είδος ψυχικής ασθένειας ή έστω ψυχολογικής καταπόνησης, η πίεση της καθημερινότητας μπορεί εύκολα να απομακρύνει τη ζωή σας από την αίσθηση πληρότητας και ικανοποίησης.
Δεν υπάρχουν τεκμηριωμένες αποδείξεις, αλλά ο τομέας της αποκαλούμενης «θετικής ψυχολογίας» έχει γίνει πλέον 20 χρονών και έχει να προσφέρει αμέτρητες τεχνικές στην αλλαγή της διάθεσης των ανθρώπων προς το καλύτερο.
Αλλά πώς βρίσκουμε το χρόνο για να εφαρμόσουμε όλες αυτές τις τεχνικές στην καθημερινότητά μας; Η Sandi Mann, λέκτορας στο Πανεπιστήμιο του Central Lancashire, προσφέρει μια λύση. Αξιοποιώντας την εμπειρία της ως κλινικής ψυχολόγου, έχει κάποιες προτάσεις που θα μπορούσαν να βοηθήσουν. Όπως περιγράφει στο βιβλίο της «Δέκα λεπτά προς την ευτυχία», το πρόγραμμά της έχει τη μορφή ημερολογίου, το οποίο πρέπει να «γεμίσει» σε έξι βήματα ή για την ακρίβεια, απαντώντας σε 6 ερωτήσεις:
1. Ποιες εμπειρίες σας πρόσφεραν ευχαρίστηση;
2. Τι είδους επιβεβαίωση πήρατε από αυτές;
3. Ποιες θεωρείτε στη ζωή σας στιγμές καθαρής τύχης;
4. Ποια ήταν τα επιτεύγματά σας, όσο μικρά κι αν ήταν;
5. Τι σας κάνει να νιώθετε ευγνωμοσύνη;
6. Πώς εκδηλώνετε τα αισθήματα καλοσύνης προς τους άλλους;
Παραδόξως, ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπίσουμε την πλήξη είναι το να την αφήσουμε να μπαίνει περισσότερο στη ζωή μας.
Μεγάλο μέρος του προγράμματος αυτού βασίζεται σε τεράστιο όγκο επιστημονικών ερευνών που αποδεικνύουν ότι το να παίρνει κανείς λίγο χρόνο μέσα στη μέρα για να επανεξετάζει τα όσα έζησε, είπε και έκανε, είναι μία μέθοδος που φέρνει τους ανθρώπους λίγο πιο κοντά στην ευτυχία.
Όταν ψυχολογικά είμαστε πεσμένοι, είναι εύκολο να παραβλέπουμε όλα εκείνα που πηγαίνουν σωστά στη ζωή μας και το να κρατά κανείς αυτό το ημερολόγιο τον βοηθά να θέτει αυτό ακριβώς ως βασική του προτεραιότητα.
Η Mann τονίζει ότι τα οφέλη δεν προκύπτουν μόνο από την καταγραφή των θετικών γεγονότων στο ημερολόγιο: το να διαβάζει κανείς και τις παλιότερες καταχωρίσεις είναι κάτι που τον βοηθά να διαχειριστεί και το μέλλον.
Χάρη στην «συνειρμική» μνήμη μας, μια σκοτεινή διάθεση - που προκαλείται από ένα δυσάρεστο γεγονός- μπορεί να σας οδηγήσει να θυμάστε άλλες πηγές άγχους και δυστυχίας. Κάθε φορά που συμβαίνει αυτό, η περιήγηση στις σελίδες του ημερολογίου σας μπορεί να σας βοηθήσει να ξεφύγετε από αυτό τον φαύλο κύκλο.
Ας δούμε κάτι άλλο: όταν ζητήθηκε από φοιτητές να αντιγράψουν τον τηλεφωνικό κατάλογο, έφεραν εις πέρας την αγγαρεία εκείνοι που βρήκαν πιο δημιουργικές λύσεις ή ακόμη και ευχάριστους τρόπους για την αντιγραφή, από εκείνους που εγκλωβίστηκαν στη βαρετή ρουτίνα της πιο αδιάφορης δουλειάς του κόσμου.
Η Mann υποπτεύεται ότι η βαρετή δραστηριότητα ενθαρρύνει το μυαλό των ανθρώπων να περιπλανηθεί και να ονειρευτεί, ενθαρρύνοντας ταυτόχρονα την πιο ευέλικτη σκέψη σε κάτι που μπορεί να μη φαίνεται καθόλου δημιουργικό, αλλά μπορεί να γίνει.
«Εάν βρεθείτε φυλακισμένοι σε ένα πρόβλημα, απλά βρείτε έναν τρόπο και λίγο χρόνο για να βαρεθείτε και τότε θα δείτε ότι η δημιουργική λύση θα έρθει ως δια μαγείας να τρυπώσει στο μυαλό σας», λέει η ίδια. «Μην πετάτε την πλήξη σας μακριά», τονίζει και μάλιστα τη στιγμή που όλοι ξέρουμε τι κάνει ο σύγχρονος άνθρωπος όταν βαριέται. Σκρολάρει και χασομεράει στα κοινωνικά δίκτυα…
Με την πάροδο του χρόνου, εξηγεί, θα διαπιστώσετε ότι η ανοχή σας αυξάνεται, και ότι οι περίοδοι μακράς αναμονής για ένα ζήτημα που κάποτε σας φαίνονταν ατέλειωτοι αιώνες, μπορούν να γίνουν μια ευκαιρία για ηρεμία και αναστοχασμό. «Παραδόξως, ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπίσουμε την πλήξη είναι το να την αφήσουμε να μπαίνει περισσότερο στη ζωή μας», καταλήγει.
Με στοιχεία από το BBC.com