ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ

Πώς μία καθημερινή 10λεπτη άσκηση μπορεί να σας φέρει πιο κοντά στην ευτυχία

Πώς μία καθημερινή 10λεπτη άσκηση μπορεί να σας φέρει πιο κοντά στην ευτυχία Facebook Twitter
Με την πάροδο του χρόνου, θα διαπιστώσετε ότι η ανοχή σας αυξάνεται, και ότι οι περίοδοι μακράς αναμονής για ένα ζήτημα που κάποτε σας φαίνονταν ατέλειωτοι αιώνες, μπορούν να γίνουν μια ευκαιρία για ηρεμία και αναστοχασμό.
0

Ακόμα κι αν δεν έχετε διαγνωστεί ποτέ στη ζωή σας με κάποιο είδος ψυχικής ασθένειας ή έστω ψυχολογικής καταπόνησης, η πίεση της καθημερινότητας μπορεί εύκολα να απομακρύνει τη ζωή σας από την αίσθηση πληρότητας και ικανοποίησης.

Δεν υπάρχουν τεκμηριωμένες αποδείξεις, αλλά ο τομέας της αποκαλούμενης «θετικής ψυχολογίας» έχει γίνει πλέον 20 χρονών και έχει να προσφέρει αμέτρητες τεχνικές στην αλλαγή της διάθεσης των ανθρώπων προς το καλύτερο.

Αλλά πώς βρίσκουμε το χρόνο για να εφαρμόσουμε όλες αυτές τις τεχνικές στην καθημερινότητά μας; Η Sandi Mann, λέκτορας στο Πανεπιστήμιο του Central Lancashire, προσφέρει μια λύση. Αξιοποιώντας την εμπειρία της ως κλινικής ψυχολόγου, έχει κάποιες προτάσεις που θα μπορούσαν να βοηθήσουν.  Όπως περιγράφει στο βιβλίο της «Δέκα λεπτά προς την ευτυχία», το πρόγραμμά της έχει τη μορφή ημερολογίου, το οποίο πρέπει να «γεμίσει» σε έξι βήματα ή για την ακρίβεια, απαντώντας σε 6 ερωτήσεις:

1. Ποιες εμπειρίες σας πρόσφεραν ευχαρίστηση;
2. Τι είδους επιβεβαίωση πήρατε από αυτές;
3. Ποιες θεωρείτε στη ζωή σας στιγμές καθαρής τύχης;
4. Ποια ήταν τα επιτεύγματά σας, όσο μικρά κι αν ήταν;
5. Τι σας κάνει να νιώθετε ευγνωμοσύνη;
6. Πώς εκδηλώνετε τα αισθήματα καλοσύνης προς τους άλλους;

Παραδόξως, ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπίσουμε την πλήξη είναι το να την αφήσουμε να μπαίνει περισσότερο στη ζωή μας.

Μεγάλο μέρος του προγράμματος αυτού βασίζεται σε τεράστιο όγκο επιστημονικών ερευνών που αποδεικνύουν ότι το να παίρνει κανείς λίγο χρόνο μέσα στη μέρα για να επανεξετάζει τα όσα έζησε, είπε και έκανε, είναι μία μέθοδος που φέρνει τους ανθρώπους λίγο πιο κοντά στην ευτυχία.

Όταν ψυχολογικά είμαστε πεσμένοι, είναι εύκολο να παραβλέπουμε όλα εκείνα που πηγαίνουν σωστά στη ζωή μας και το να κρατά κανείς αυτό το ημερολόγιο τον βοηθά να θέτει αυτό ακριβώς ως βασική του προτεραιότητα.

 

Η Mann τονίζει ότι τα οφέλη δεν προκύπτουν μόνο από την καταγραφή των θετικών γεγονότων στο ημερολόγιο: το να διαβάζει κανείς και τις παλιότερες καταχωρίσεις είναι κάτι που τον βοηθά να διαχειριστεί και το μέλλον.  

Χάρη στην «συνειρμική» μνήμη μας, μια σκοτεινή διάθεση - που προκαλείται από ένα δυσάρεστο γεγονός- μπορεί να σας οδηγήσει να θυμάστε άλλες πηγές άγχους και δυστυχίας. Κάθε φορά που συμβαίνει αυτό, η περιήγηση στις σελίδες του ημερολογίου σας μπορεί να σας βοηθήσει να ξεφύγετε από αυτό τον φαύλο κύκλο.

Ας δούμε κάτι άλλο: όταν ζητήθηκε από φοιτητές να αντιγράψουν τον τηλεφωνικό κατάλογο, έφεραν εις πέρας την αγγαρεία εκείνοι που βρήκαν πιο δημιουργικές λύσεις ή ακόμη και ευχάριστους τρόπους για την αντιγραφή, από εκείνους που εγκλωβίστηκαν στη βαρετή ρουτίνα της πιο αδιάφορης δουλειάς του κόσμου.

Η Mann υποπτεύεται ότι η βαρετή δραστηριότητα ενθαρρύνει το μυαλό των ανθρώπων να περιπλανηθεί και να ονειρευτεί, ενθαρρύνοντας ταυτόχρονα την πιο ευέλικτη σκέψη σε κάτι που μπορεί να μη φαίνεται καθόλου δημιουργικό, αλλά μπορεί να γίνει.

«Εάν βρεθείτε φυλακισμένοι σε ένα πρόβλημα, απλά βρείτε έναν τρόπο και λίγο χρόνο για να βαρεθείτε και τότε θα δείτε ότι η δημιουργική λύση θα έρθει ως δια μαγείας να τρυπώσει στο μυαλό σας»,  λέει η ίδια. «Μην πετάτε την πλήξη σας μακριά», τονίζει και μάλιστα τη στιγμή που όλοι ξέρουμε τι κάνει ο σύγχρονος άνθρωπος όταν βαριέται. Σκρολάρει και χασομεράει στα κοινωνικά δίκτυα…

Με την πάροδο του χρόνου, εξηγεί, θα διαπιστώσετε ότι η ανοχή σας αυξάνεται, και ότι οι περίοδοι μακράς αναμονής για ένα ζήτημα που κάποτε σας φαίνονταν ατέλειωτοι αιώνες, μπορούν να γίνουν μια ευκαιρία για ηρεμία και αναστοχασμό. «Παραδόξως, ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπίσουμε την πλήξη είναι το να την αφήσουμε να μπαίνει περισσότερο στη ζωή μας», καταλήγει.

Με στοιχεία από το BBC.com

 

Υγεία & Σώμα
0

ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Υγεία & Σώμα / Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Ο παιδικός καρκίνος είναι μια πολύ δύσκολη δοκιμασία. Όμως καμιά οικογένεια δεν είναι μόνη γιατί έχει συμπαραστάτη εδώ και 42 χρόνια τη «Φλόγα», ενώ το ιατρικό οπλοστάσιο διευρύνεται με πρωτοποριακές θεραπείες που εφαρμόζονται στα ελληνικά νοσοκομεία και η χώρα αποκτά περισσότερους δότες μυελού των οστών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
MOUTH TAPE

Υγεία & Σώμα / Μπορεί το κλείσιμο του στόματος με ταινία να βοηθήσει με το ροχαλητό και την υπνική άπνοια;

Εικόνες ανθρώπων που κοιμούνται με το στόμα τους κλεισμένο με ταινία έχουν κατακλύσει το Instagram και το TikTok, αλλά και την έβδομη σεζόν του δημοφιλούς ριάλιτι «Love is Blind».
THE LIFO TEAM
Νόσος ALS: Ο κορυφαίος ερευνητης James Berry στην Ελλάδα

Υγεία & Σώμα / Ο ειδικός της νόσου ALS στην Ελλάδα: Νέες θεραπείες και ελπίδα για το μέλλον

Σε εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ και στο Αιγινήτειο, ο δρ. James D. Berry μίλησε για τη σπάνια νευροεκφυλιστική ασθένεια ALS, τις θεραπείες που έχουν εγκριθεί και εκείνες που βρίσκονται σε στάδιο κλινικών δοκιμών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού βοηθά να αλλάξουμε νοοτροπία απέναντι στον καρκίνο

Υγεία & Σώμα / Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος «Άλμα ζωής» έχει συμβάλει καθοριστικά στην επιτυχημένη προσπάθεια πρόληψης του καρκίνου του μαστού, η οποία αποτελεί τη ναυαρχίδα στα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου για χρόνια νοσήματα που υλοποιούνται στην Ελλάδα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Οι ασθενείς έχουν να αντιμετωπίσουν το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Υγεία & Σώμα / Το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Οι ογκολογικοί ασθενείς δεν έχουν να αντιμετωπίσουν μονάχα την ίδια τη νόσο αλλά και όλα τα εμπόδια που συναντούν στην πορεία. Ένα από αυτά, που δυσκολεύονται να υπερπηδήσουν, αφορά το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης, δύο στάδια καθόλου αλληλένδετα στην πράξη, για τα οποία μας μιλά ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ), Γιώργος Καπετανάκης.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Υγεία & Σώμα / Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Δύο γυναίκες που ζουν με τη διατροφική διαταραχή περιγράφουν τα επεισόδιά τους και εξηγούν πώς είναι να μην απολαμβάνεις το φαγητό αλλά να το χρειάζεσαι για να αποφορτιστείς.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ινστιτούτο Copernicus: Βαριά η σκιά της κλιματικής αλλαγής στην υγεία των Ελλήνων

Υγεία & Σώμα / Η κλιματική αλλαγή και οι σοβαρές επιπτώσεις της στην υγεία των Ελλήνων

Η κλιματική αλλαγή εξελίσσεται ραγδαία, με την Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία να σηκώνουν το μεγαλύτερο φορτίο, καθώς το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Copernicus προβλέπει τριπλασιασμό των θανάτων από τη ζέστη μέχρι το τέλος του αιώνα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
«Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Lifo Videos / «Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Ο Κωνσταντίνος Κατσούδας, διαβητικός και συνιδρυτής της πρωτοβουλίας Riding4Diabetes, μοιράζεται μια βαθιά προσωπική ιστορία, μιλά για τη σημασία της ενημέρωσης γύρω από τον διαβήτη και την αξία της εξάλειψης του στίγματος γύρω από τη νόσο.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Για πρώτη φορά πλάνο εντοπισμού της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων παθογόνων

Υγεία & Σώμα / Αναζητώντας την αλήθεια για τις πανδημίες: Το πλάνο του ΠΟΥ για τη δημόσια υγεία

Στο ερώτημα από πού προήλθε ο «ένοχος» για κάθε επιδημική έξαρση στοχεύει να δώσει απάντηση ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, δημιουργώντας για πρώτη φορά ένα πλήρες πλάνο για τον εντοπισμό της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων (παλιότερων) παθογόνων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ