Βαρύτατους υπαινιγμούς κατά του Νίκου Κοτζιά για χρηματισμό, άφησε ο αρχηγός των ΑΝΕΛ, Πάνος Καμμένος, με αφορμή την ανακοίνωση του ΠΡΑΤΤΩ για «μία νέα πολιτική συμμαχιών».
«ΕΙΣ-ΠΡΑΤΤΩ....Ρήμα αναφερόμενο ενίοτε στο εσωτερικό και συχνά μετά το 2017 στο εξωτερικό», έγραψε στο Twitter ο πρώην κυβερνητικός εταίρος, αφήνοντας σαφή υπονοούμενα.
ΕΙΣ-ΠΡΑΤΤΩ....Ρήμα αναφερόμενο ενίοτε στο εσωτερικό και συχνά μετά το 2017 στο εξωτερικό
— Panos Kammenos (@PanosKammenos) January 17, 2019
Συστράτευση με τον ΣΥΡΙΖΑ
Σε ανακοίνωσή της, η πολιτική κίνηση του Νίκου Κοτζιά, ΠΡΑΤΤΩ, γνωστοποίησε ότι εγκρίθηκε ομόφωνα από την Πολιτική Γραμματεία η εισήγησή του.
«Πρώτη επιλογή μας είναι να συμμετάσχουμε στις λίστες του ΣΥΡΙΖΑ, εφόσον συμφωνήσουμε πάνω σε αρχές. Στόχος μας η δημιουργία μιας δημοκρατικής παράταξης και η συγκρότηση μιας δημοκρατικής-αριστερής πολιτικής. Η δυσκολία των τελευταίων εβδομάδων, ιδιαίτερα στις γραμμές του ΣΥΡΙΖΑ, που φαίνεται, πλέον, να ξεπερνιέται, οφειλόταν σε ένα βαθμό στο ότι δεν μπόρεσε να προσδιορίσει με ακρίβεια και σαφήνεια την φάση στην οποία βρίσκεται η πολιτική πάλη», σημειώνεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση.
Σε ένα επεισοδιακό υπουργικό συμβούλιο τον περασμένο Οκτώβριο, που οδήγησε στην παραίτηση Κοτζιά, ο Πάνος Καμμένος είχε εξαπολύσει σφοδρή επίθεση εναντίον του τότε υπουργού Εξωτερικών.
Μόλις χθες άλλωστε, ο Πάνος Καμμένος αποκαλούσε τον Νίκο Κοτζιά «διακινητή της τσάντας του Γιωργάκη», αναφερόμενος ουσιαστικά στην θητεία του πρώην ΥΠΕΞ ως συμβούλου του Γιώργου Παπανδρέου στο υπουργείο.
Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΠΡΑΤΤΩ:
«Συνεδρίασε τη Δευτέρα, 14/01/19, το Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΡΑΤΤΩ και συζήτησε την εισήγηση της Πολιτικής Γραμματείας και του Προέδρου, Ν. Κοτζιά, για την κατάσταση στη χώρας και τις πολιτικές εξελίξεις.
Στην εισήγηση έγινε εκτενής αναφορά στην οικονομία και το ασφαλιστικό, στις διεθνείς εξελίξεις, στη συμφωνία των Πρεσπών και στις τρεις επερχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις.
Ιδιαίτερα εκτενής συζήτηση έγινε για μια Νέα Πολιτική Συμμαχιών και τη σύνδεση της με τη Δημοκρατική Παράταξη και τις εκλογές.
Τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου ενέκριναν ομόφωνα την εισήγηση. Το τμήμα που αφορά η Νέα Πολιτική Συμμαχιών, δίδεται στη δημοσιότητα. Η κατάσταση στη χώρα και οι πολιτικές προοπτικές.
Σήμερα, διανύουμε κρίσιμες στιγμές και με λιγότερο ρευστό το πολιτικό σκηνικό από ότι ήταν πριν μια εβδομάδα. Μεγάλες αλλαγές γίνονται διεθνώς και στη χώρα μας. Αλλαγές που παρέχουν τη δυνατότητα και με μια έννοια απαιτούν διαφορετικές απαντήσεις από αυτές που δίνονταν μέχρι σήμερα. Η επίθεση του νεοφιλελευθερισμού κάνουν αναγκαία μια διαφορετική κοινωνική και οικονομική πολιτική. Αναδιάταξη των κοινωνικών και πολιτικών συμμαχιών. Συγκρότηση της Δημοκρατικής Παράταξης και μιας κυβέρνησής της, διαφορετική από την κυβέρνηση Σωτηρίας όπως την είχαμε γνωρίσει. Μια κυβέρνηση που θα έχει ανοικτό το μέτωπό της στον νεοφιλελευθερισμό και τις πρακτικές του, θα εφαρμόσει σύγχρονη πολιτική ανάπτυξης και θα είναι το κάστρο ενάντια σε όλους αυτούς που θέλουν την Ελλάδα ως αποικία χρέους. Μια πατριωτική κυβέρνηση που θα αναβαθμίσει την Ελλάδα και άλλο και θα προασπίζεται δημοκρατικά τα δίκαιά της, την ανεξαρτησία, κυριαρχία και εθνική της ακεραιότητα.
Σε αυτή τη μάχη ιδεών και πρακτική ο ρόλος του ΠΡΑΤΤΩ μπορεί να αποδειχτεί σημαντικότερος. Το ΠΡΑΤΤΩ είναι διαφορετικό από άλλες δημοκρατικές, αριστερές και πατριωτικές δυνάμεις. Η διαφορετικότητα δεν είναι εχθρότητα, αλλά ενότητα. Το ΠΡΑΤΤΩ σε όλο το διάστημα της ύπαρξής του τάχθηκε υπέρ της συνεργασίας και συμμαχίας ανάμεσα στις πιο διαφορετικές προοδευτικές και πατριωτικές δυνάμεις. Με αυτή τη λογική θα κινηθεί και στις επόμενες βουλευτικές και ευρωβουλευτικές εκλογές και κινείται ήδη ως προς τις εκλογές σε δήμους και περιφέρειες.
Με το παρόν γραπτό κείμενο ως βάση, καθώς και την προφορική εισήγηση του Προέδρου της ΠΕ του ΠΡΑΤΤΩ, συζητήθηκαν η πολιτική συγκυρία και τα άμεσα πολιτικά καθήκοντα του κινήματος μας.
Πολιτική συμμαχιών
Τα τμήματα της κοινωνίας που έχουν όραμα, που θέλουν την παραγωγική ανάπτυξη της χώρας, τα οποία έχουν ταλέντο, εργατικότητα, διορατικότητα πρέπει να είναι το στήριγμά μας. Να επιδιώκουμε να εκφράζουμε «τη ματιά τους» για το μέλλον. Μαζί τους πρέπει να προσελκύσουμε, φέρνοντας τους πίσω στην παραγωγική ζωή του τόπου, όλους εκείνους που βρίσκονται σήμερα σε ένα σχετικό κοινωνικό περιθώριο, όπως άνεργοι, αλλά και «παραιτημένοι», «περιθωριακοί». Να τους δώσουμε τη δυνατότητα συμμετοχής στο κοινωνικό γίγνεσθαι και κατά προέκταση στην ανάπτυξη. Η πρόσθεση όλων αυτών στην παραγωγική μηχανή της χώρας θα είναι μια μεγάλη ώθηση στην ανάπτυξή της.
Πρέπει να σμιλεύσουμε μια νέα συμμαχία, που μπορεί να προσελκύσει τη χώρα στο μέλλον. Θα περιλαμβάνει όσους από την μισθωτή εργασία, από τους μη προνομιούχους επιθυμούν να αλλάξουν τη χώρα, ή πειστούν από τους τελευταίους σε μια τέτοια κατεύθυνση. Μαζί με αυτούς θέλουμε και κάθε επιχειρηματία που πονά τον τόπο του, που δεν θέλει να είναι αεριτζής και αρπαχτικό. Που έχει καλές ιδέες για την ανάπτυξη της παραγωγής προς όφελος όχι μόνο του εαυτού του.
Θέλουμε μια μεγάλη συμμαχία όσων επιθυμούν και θέλουν να δουλέψουν για μια Ελλάδα διαφορετική. Αυτή η συμμαχία θέλει πολύ δουλειά για να δημιουργηθεί, αλλά και για να γίνει ικανή να αντιμετωπίσει τους εκ των πραγμάτων εχθρούς της. Ποιοι είναι αυτοί; Είναι τα παράσιτα σε όλες τις βαθμίδες της κοινωνίας. Οι αντιπαραγωγικοί αεριτζήδες με τους ολιγάρχες και τα κοινωνικά τους στηρίγματα. Οι φορείς της διαφθοράς και οι «εθελοντές της». Είναι αυτοί που νομίζουν ότι είναι οι ξύπνιοι και δρουν σαν μια σύγχρονη ελληνική μαφία. Είναι οι προστάτες και τα στηρίγματα της μαύρης παραοικονομίας. Αυτοί που έχουν κάνει σπορ τους να μην πληρώνουν φόρους και ασφαλιστικές εισφορές, αλλά διατυπώνουν κάθε μέρα απαιτήσεις προς το ελληνικό κράτος. Είναι τα παράσιτά που πίνουν το αίμα του δημόσιου τομέα και όχι μόνο, είναι η «νέα μοναρχία», δηλαδή, η ολιγαρχική οικογενειοκρατία.
Οι άνθρωποι του σύγχρονου μόχθου είναι οι δικοί μας άνθρωποι και εμείς οι δικοί τους. Οι σύγχρονοι κηφήνες είναι οι εχθροί μας. Αυτούς πρέπει να τους αντιμετωπίσουμε με μια μεγάλη κοινωνική συμμαχία. Ένα κοινωνικό μέτωπο που θα βρει και την πολιτική του έκφραση. Αυτό που δεν αντιλαμβάνεται η δεξιά είναι ότι χρειαζόμαστε συμμαχία των λαϊκών μαζών. Αυτοί χρειάζεται να αποκτήσουν την πολιτική τους έκφραση, την πατριωτική αριστερά, τη δημοκρατική παράταξη. Βλέπουμε τελευταία να μιλάνε και άλλοι στην αριστερά για τη δημοκρατική παράταξη. Και αυτό είναι καλό.
Το ποια σχέση θα έχει η δημοκρατική παράταξη με τον ΣΥΡΙΖΑ, θα εξαρτηθεί από τον ίδιο. Τη δική του στάση και επιλογές. Μπορεί να αποφασίσει, θα ήταν πολύ καλό, να πιστέψει στις συμμαχίες. Επίσης, θα πρέπει να καταλάβουν όλοι ότι η δημοκρατική παράταξη σήμερα εκφράζει διαφορετικές πια κοινωνικές δυνάμεις σε διαφορετικό πολιτικό πεδίο.
Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δύο λύσεις: Η μία να συμβάλλει στη συγκρότηση της δημοκρατικής παράταξης χωρίς ηγεμονισμούς και αποκλεισμούς. Αρκετοί στον ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθούν λόγο του τρόπου συγκρότησής του να πιστεύουν ότι πρέπει όλοι μας να είμαστε τμήμα των τμημάτων του. Εμείς, ενώ συμβαδίζουμε στην ανάγκη μιας αριστερής πολιτικής την καταλαβαίνουμε διαφορετικά, πιο σύγχρονα, πιο πατριωτικά, πιο λαϊκά. Έχουμε άλλες εμπειρίες, θεωρήσεις ζωής και πολιτική κουλτούρα.
Γνωρίζουμε ότι είμαστε μια μικρή δημοφιλής δύναμη. Αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να δεχτεί το γεγονός ότι ναι μεν είμαστε μικρή δύναμη, αλλά, ταυτόχρονα, αυτοτελής με την αξία της, να μας δώσει ουσιαστική δυνατότητα συμμετοχής
Ως προς τις εκλογές και τις ευρωεκλογές, το ΠΣ συμφώνησε ότι πρώτη επιλογή μας είναι να συμμετάσχουμε στις λίστες του ΣΥΡΙΖΑ, εφόσον συμφωνήσουμε πάνω σε αρχές.
Εκείνο που προέχει είναι να έχουμε μια σαφήνεια για τις δημοτικές και αυτοδιοικητικές εκλογές. Που και πώς θα ρίξουμε το βάρος μας. Πως θα εξασφαλίσουμε την παρουσία μας στις μικρές πόλεις με αντιδημάρχους και δημάρχους, ενώ στις μεγάλες με δημοτικούς συμβούλους. Αν θέλουμε να αναπτυχθεί το κίνημα μας και οι ιδέες μας, πρέπει να δουλεύουμε και ταυτόχρονα να εξασφαλίσουμε την παρουσία μας στους κοινωνικούς φορείς και στους θεσμούς. Σε αυτούς τους τομείς η μάχη είναι μάχη διαμόρφωσης του συνδετικού κρίκου ανάμεσα στις κοινωνικές συμμαχίες και στις πολιτικές.
Στόχος μας η δημιουργία μιας δημοκρατικής παράταξης και η συγκρότηση μιας δημοκρατικής-αριστερής πολιτικής. Η δυσκολία των τελευταίων εβδομάδων, ιδιαίτερα στις γραμμές του ΣΥΡΙΖΑ, που φαίνεται, πλέον, να ξεπερνιέται, οφειλόταν σε ένα βαθμό, ότι δεν μπόρεσε να προσδιορίσει με ακρίβεια και σαφήνεια την φάση στην οποία βρίσκεται η πολιτική πάλη.
Οι κυβερνήσεις δεν προσδιορίζονται μονοδιάστατα από τις δυνάμεις που συμμετέχουν σε αυτές, αλλά, κύρια, από τα καθήκοντα που έχουν να επιτελέσουν και τα προβλήματα που θα αντιμετωπίσουν. Η Κυβέρνηση που προέκυψε στην Ελλάδα από τις δύο εκλογές του 2015, ήταν κυβερνήσεις αντιμνημονιακές, στόχος τους ήταν να σώσουν τη χώρα και την ελληνική κοινωνία από την απόλυτη καταστροφή. Κατά συνέπεια σε αυτή χώραγαν αριστερές και μη αριστερές δυνάμεις, όπως οι ΑΝΕΛ. Κοινό τους σημείο ήταν η πάλη ενάντια στα μνημόνια. Για αυτό αυτή την πολιτική την ονομάσαμε ως Πολιτική Σωτηρίας της χώρας και κατά προέκταση την Κυβέρνηση που θα ήταν φορέας της ως Κυβέρνηση Σωτηρίας και όχι αριστερή κυβέρνηση.
Όταν αυτή η κυβέρνηση επιτέλεσε με επιτυχία το καθήκον της Σωτηρίας και άρχισε να προωθεί πολιτικές απαραίτητες προκειμένου να διασφαλιστεί η χώρα, όχι, πλέον, από τη σκοπιά της σωτηρίας, αλλά της δημοκρατίας και της αριστεράς, η ηγεσία των ΑΝΕΛ, όχι όλοι η ΑΝΕΛ, δεν μπορούσε να ακολουθήσει. Ήταν η στιγμή εγκατάλειψης της μονοσήμαντης Πολιτικής Σωτηρίας και η ανασύνθεσή της με μια αριστερή πολιτική. Αυτό απαιτούσε διαφοροποίηση στις κυβερνητικές δυνάμεις, αλλαγή σχέσεων και πλεύσης, ιδιαίτερα στα εθνικά ζητήματα και στα θέματα της δημοκρατίας και των κοινωνικών πολιτικών.
Η ηγεσία των ΑΝΕΛ ήταν ένας εν δυνάμει και για ένα μέρος των απαιτήσεων της αντιμνημονιακής μάχης σύμμαχος στη Σωτηρία, ήταν όμως ξένη ως προς μια κυβέρνηση αριστερός. Δεν είναι τυχαίο ότι στο πρώτο διάστημα της διακυβέρνησης υπό τον Αλέξη Τσίπρα έβγαζε το λαϊκό κοινωνικό στοιχείο της, στο δεύτερο όλο και περισσότερο έβγαζε έναν δεξιό λόγο που μετασχηματιζόταν σε ακροδεξιό. Λόγο στον οποίο προστέθηκε, επιπλέον, η σύγχυση στην οποία περιήλθε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ μετά τις αρχές του 2017. Σε αυτά τα πλαίσια η συνεργασία μαζί του ήταν αδύνατο να προχωρήσει.
Δημοκρατική Παράταξη και εκλογές
Η πολιτική μας είναι να δημιουργήσουμε μια δημοκρατική παράταξη, πιο σωστά να συμβάλλουμε στη δημιουργία της, προκειμένου να πάμε σε μια κυβέρνηση μεγάλων προοδευτικών αλλαγών σε όλους τους τομείς. Στη δημοκρατική παράταξη πρέπει να βρούμε όλα εκείνα που συνενώνουν ανθρώπους που πολιτικοποιήθηκαν τα τελευταία χρόνια, παλιούς συντρόφους/-ες του ΠΑΣΟΚ, του ΚΚΕ και άλλων δυνάμεων, ανθρώπους των κινημάτων. Να βρίσκουμε τι τους συνενώνει και τι τους διαχωρίζει.
Γνώμη μας είναι ότι στις βουλευτικές εκλογές, πριν απ όλα εξαιτίας του εκλογικού συστήματος, θα υπάρξει τεράστια πόλωση. Πλην ΚΚΕ και Χρυσής Αυγής όλοι οι υπόλοιποι θα συμπιεστούν «Αφόρητα».
Η μάχη που έχει η ελληνική κοινωνία μπροστά της είναι πολλή σκληρή. Η Δεξιά που θέλει να ξαναπάρει την κυβερνητική Δεξιά, δεν είναι η Δεξιά που γνωρίσαμε μεταχουντικά. Είναι μια Δεξιά αυταρχική, με ισχυρή πτέρυγα ακροδεξιών, που έχει βάλει «τιμωρία» τη δημοκρατική λαϊκή δεξιά. Δεν είναι «απλά», μια νεοφιλελεύθερη δεξιά, αλλά μια δεξιά αυταρχική στη σφαίρα των δικαιωμάτων και της πολιτικής, σκληρά νεοφιλελεύθερη στην κοινωνική πολιτική και στη σφαίρα της οικονομίας, χωρίς ιστορική συνείδηση και βαθιά ανήθικη.
Με όλα αυτά τα χαρακτηριστικά, τίθετο η υποχρέωση σε κάθε δημοκράτη, πατριώτη αριστερό, προοδευτικό, το καθήκον ανεξάρτητα από τη μία ή άλλη αρνητική εμπειρία και άποψη στα επιμέρους, να ηττηθεί η δεξιά και να δημιουργηθεί η μεγάλη δημοκρατική παράταξη. Και σε αυτή την κατεύθυνση που εμείς δουλεύουμε εδώ και καιρό, έγινε ένα σημαντικό βήμα με την ενωτική ομιλία του Πρωθυπουργού, την Κυριακή που πέρασε. Ο ρόλος μας ως ΠΡΑΤΤΩ στην πραγματοποίηση μιας τέτοιας πορείας και στη συγκρότηση της προοδευτικής παράταξης, είναι ιδιαίτερος και οφείλουμε να ανταποκριθούμε.
Είμαστε μια μικρή οργάνωση που μεγαλώνει. Από όλες τις ομάδες της πατριωτικής αριστεράς, οι μόνη με συγκρότηση και σχετική επιρροή στην πολιτική σκηνή. Που μας εκτιμούν πολύ ευρύτεροι κύκλοι και μας αντιπαθούν όλα τα οργανωμένα συμφέροντα, ολιγαρχικά και μαφιόζικα. Ουδέποτε είδαμε τον εαυτό μας ως ανταγωνιστή άλλων τμημάτων του προοδευτικού πατριωτισμού και της εν δυνάμει δημοκρατικής παράταξης.
Πάνω από όλα θέλουμε μια Ελλάδα που να μας κάνει περήφανους και σεβαστή στον κόσμο. Αυτά δεν τα περιμένουμε από τρίτους. Ούτε μπορούμε να το κάνουμε μόνοι μας. Για αυτό προωθούμε την ενδυνάμωση του ΠΡΑΤΤΩ σε συνδυασμό με την ενδυνάμωση του λαϊκού κινήματος, για λαϊκή κυριαρχία και κυρίαρχη Ελλάδα, με την ήττα για μια ακόμα φορά της ΝΔ στις επόμενες εκλογές».
σχόλια