Live

«Υπάρχει εγχειρίδιο βιασμού;» - Οργή για δικαστή που αποκάλεσε «ανάρμοστη» τη στάση φερόμενου θύματος

«Υπάρχει εγχειρίδιο βιασμού;» - Οργή για δικαστή που αποκάλεσε «ανάρμοστη» τη στάση φερόμενου θύματος Facebook Twitter
Getty Images
0

Πιέσεις να σβήσει τα αμφιλεγόμενα σχόλια από τη δικαστική απόφαση που επικρίνουν και αμφισβητούν τη συμπεριφορά γυναίκας, φερόμενου θύμα βιασμού, δέχεται δικαστής στην Ινδία.

Ο Krishna S Dixit του Ανώτατου Δικαστηρίου της Καρνακάτα εξασφάλισε αποφυλάκιση με εγγύηση για τον κατηγορούμενο για βιασμό την περασμένη εβδομάδα, ενώ τόνισε πως «δυσκολεύτηκε να πιστέψει την κατάθεση της γυναίκας».

Ο δικαστής Dixit ρώτησε τη γυναίκα γιατί πήγε «στο γραφείο το βράδυ, στις 11 η ώρα;», γιατί «δεν αντιστάθηκε στην κατανάλωση αλκοόλ μαζί του;» και γιατί του επέτρεψε «να μείνει μαζί της έως το πρωί;».

«Η εξήγηση που έδωσε πως μετά την διάπραξη της πράξης ήταν κουρασμένη και αποκοιμήθηκε, είναι ανάρμοστη για μια Ινδή» απεφάνθη ο δικαστής, προσθέτοντας πως «δεν είναι αυτός ο τρόπος που οι γυναίκες μας αντιδρούν όταν ατιμάζονται».

Αντιδράσεις

Οι παρατηρήσεις του προκάλεσαν θύέλλα αντιδράσεων. Εξοργισμένοι Ινδοί και Ινδές διερετούνται αν υπάρχει «εγχειρίδιο βιασμού» που επιβάλλει συγκεκριμένη συμπεριφορά από τα θύματα. Μάλιστα, ένας illustrator δημιούργησε έναν «οδηγό Ινδού δικαστή για να είσαι το ιδανικό θύμα βιασμού», στηλιτεύοντας την απόφαση, που έγινε viral στα social media.

«Υπάρχει εγχειρίδιο βιασμού;» - Οργή για δικαστή που αποκάλεσε «ανάρμοστη» τη στάση φερόμενου θύματος Facebook Twitter

Η Aparna Bhat, δικηγόρος στο Νέο Δελχί, έστειλε ανοιχτή επιστολή στον πρόεδρο του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Ινδίας και τρεις γυναίκες δικαστές, διαμαρτυρόμενη σφοδρά για την απόφαση. «Υπάρχει πρωτόκολλο που πρέπει να ακολουθούν τα θύματα μετά το βιασμό τους που υπαγορεύει ο νόμος και δεν κατέχω;» έγραψε μεταξύ άλλων. «Ανήκουν οι Ινδές σε αποκλειστική τάξη όπου υπάγονται σε συγκεκριμένα πρότυπα όταν δεχτούν σεξουαλική επίθεση;» πρόσθεσε.

Κάνοντας έκκληση στους δικαστές του Ανωτάτου Δικαστηρίου να παρέμβουν κατά της απόφασης, η Bhat τονίζει πως τα σχόλια του δικαστή δείχνουν «μισογυνισμό χειρίστου είδους», προσθέτοντας πως η μη καταδίκη τους «ισοδυναμεί με αποδοχή».

Η Madhu Bhushan, ακτιβίστρια για τα δικαιώματα των γυναικών στη Μπανκγκαλόρ όπου βρίσκεται και το Ανώτατο Δικαστήριο της Καρνατάκα, χαρακτήρισε «σοκαριστική» τη φρασεολογία του δικαστή.

«Τα σχόλιά του είναι ανάρμοστα σε πολλά επίπεδα. Τι σημαίνει από τις «γυναίκες μας»; Και «ατιμάζονται»; Είναι τόσο παρωχημένο, λες και ζούμε στη Βικτωριανή εποχή, που στερεί τη σοβαρότητα από το θέμα που είναι η βία κατά των γυναικών» λέει η ίδια στο BBC.

H Bhushan είναι μια μεταξύ των δεκάδων ακτιβιστών, συγγραφέων, ηθοποιών, τραγουδιστών, δημοσιογράφων που έγραψαν ανοιχτή επιστολή προς τον δικαστή Dixit, εκφράζοντάς του την «βαθιά δυσφορία και απογοήτευσή τους» και αξιώνοντας να διαγράψει τα συγκεκριμένα σχόλια.

«Οι γυναίκες που αποφασίζουν να ζουν ανεξάρτητες και να παίρνουν αποφάσεις για τη ζωή τους, περιλαμβανομένης και της σεξουαλικής τους ζωής, ακόμα λογίζονται γυναίκες χαλαρών ηθών και χαρακτήρα» αναφέρεται μεταξύ άλλων στην επιστολή.

Η Bhushan τονίζει ακόμα πως η γλώσσα στη δικαστική εντολή κανονικοποιεί τη σεξουαλική βία και ενισχύει την ιδέα πως για το βιασμό φταίει η γυναίκα.


O βιασμός και τα σεξουαλικά εγκλήματα βρίσκονται στο επίκεντρο την Ινδία από τον Δεκέμβριο του 2012, όταν ο ομαδικός βιασμός -που κατέληξε στο θάνατό της- μιας φοιτήτριας σε λεωφορείο της ινδικής πρωτεύουσας, έγινε παγκόσμιο πρωτοσέλιδο και προκάλεσε στην Ινδία οργισμένες διαδηλώσεις ημερών.

Σύμφωνα με τα κυβερνητικά στοιχεία, χιλιάδες βιασμοί καταγράφονται κάθε χρόνο στη χώρα, με τα περιστατικά σε διαρκή ανοδο.

Τα τελευταία στοιχεία από την αρμόδια υπηρεσία καταδεικνύουν 33.977 βιασμούς το 2018 - αριθμός που αντιστοιχεί κατά μέσον όρο σε ένα συμβάν ανά 15 λεπτά.

Σύμφωνα με οργανώσεις, ο πραγματικός αριθμός είναι πολύ μεγαλύτερος, καθώς σε πολλές περιπτώσεις η σεξουαλική βία δεν καταγγέλλεται.

Με πληροφορίες από BBC

Διεθνή
0

Live

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ντόναλντ Τραμπ: Χρησιμοποίησε το αντι-ΛΟΑΤΚΙ+ ροζ τρίγωνο των Ναζί στο Truth Social

Διεθνή / Ντόναλντ Τραμπ: Χρησιμοποίησε το αντι-ΛΟΑΤΚΙ+ ροζ τρίγωνο των Ναζί στο Truth Social

Το ροζ τρίγωνο που σήμερα είναι σύμβολο των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ+, στη ναζιστική Γερμανία χρησιμοποιήθηκε για να αναγνωρίζουν τους ομοφυλόφιλους άνδρες στα στρατόπεδα συγκέντρωσης
LIFO NEWSROOM
Αλβανία: Ζήτησαν από τους παρόχους του διαδικτύου να αποκλείσουν την πρόσβαση στο TikTok

Διεθνή / Αλβανία: Ζήτησαν από τους παρόχους του διαδικτύου να αποκλείσουν την πρόσβαση στο TikTok

Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα είχε ανακοινώσει τον Δεκέμβριο ότι πρόκειται να απαγορεύσει το TikTok, μία ημέρα μετά τον θάνατο ενός 14χρονου μαθητή στη διάρκεια καυγά κοντά σε σχολείο στα Τίρανα
LIFO NEWSROOM
Η στιγμή που Τραμπ και Μασκ είναι μαζί σε Tesla

Διεθνή / Η στιγμή που Τραμπ και Μασκ είναι μαζί σε Tesla: «Όσοι τα βανδαλίζουν θα περάσουν από την κόλαση»

«Είναι όμορφο, ελπίζω να βοηθήσω στις πωλήσεις» είπε ο Τραμπ, μπαίνοντας στο μπροστινό κάθισμα ενός κόκκινου Model S - Αντίδρασεις με την κίνηση του Αμερικανού προέδρου
LIFO NEWSROOM
Λαβρόφ για Ουκρανία: Η Μόσχα δεν θα πάρει αποφάσεις που θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές

Διεθνή / Λαβρόφ για Ουκρανία: Η Μόσχα δεν θα πάρει αποφάσεις που θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές

Ο Λαβρόφ επανέλαβε τη στάση της Μόσχας ότι σε καμία περίπτωση δεν θα δεχτεί την παρουσία ΝΑΤΟϊκών στρατευμάτων στην Ουκρανία, αν υπάρξει μόνιμη ειρηνευτική συμφωνία
LIFO NEWSROOM