Συχνότεροι και μεγαλύτερης διάρκειας έχουν γίνει οι καύσωνες σχεδόν σε κάθε μέρος του πλανήτη από τη δεκαετία του '50, σύμφωνα με νέα έρευνα που εξέτασε το ζήτημα σε περιφερειακό επίπεδο.
Σύμφωνα με την έρευνα, η κλιμάκωση των καυσώνων διαρέρει από περιοχή σε περιοχή, με τον Αμαζόνιο, τη βορειανατολική Βραζιλία, τη δυτική και μέρη της ανατολικής Ασίας, καθώς και τη Μεσόγειο να βιώνουν πιο ραγδαία αλλαγή σε σχέση, για παράδειγμα, με τη νότια Αυστραλία ή τη βόρεια Ασία. Στο μόνο κατοικημένο σημείο που δεν καταγράφηκε κάποια τάση ήταν στις κεντρικές πολιτείες των ΗΠΑ.
Η έρευνα, που δημοσιοποιήθηκε στην επιθεώρηση Νature Communications, διαπίστωσε σαφή αυξητική τάση στο συνολικό αριθμό των ημερών καύσωνα, καθώς και μεγαλύτερη διάρκεια του φαινομένου τα τελευταία 70 χρόνια.
Η μόνη τιμή που δεν παρουσιάζει άνοδο σε παγκοσμια κλίμακα, ήταν η μέση ένταση των καυσώνων - δηλαδή η ο μέσος όρος θερμοκρασίας όλων των καυσώνων του έτους. (Στα μόνα μέρη που ανέβηκε ο υδράργυρος ήταν η νότια Αυστραλία και μέρη της Αφρικής και της Νότιας Αμερικής).
Η αύξηση του φαινομένου είναι σαφής απόδειξη της υπερθέρμανσης του πλανήτη και οι επιπτώσεις του θα έπρεπε να συνιστούν «σήμα κινδύνου» για όσους χαράσσουν την πολιτική του κόσμου, τόνισε η Σάρα Πέρκινς-Κερκπάτρικ, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.
«Η ώρα της αδράνειας παρήλθε. Η δραματική αλλαγή ανά περιοχή που βιώνουμε στους καύσωνες και η ραγδαία αύξηση του αριθμού τους, είναι αδιαμφισβήτητη ένδειξη πως η υπερθέρμανση του πλανήτη είναι παρούσα και επιταχύνεται» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Οι χειρότεροι καύσωνες που καταγράφηκαν, συνοδεύτηκαν κι από απώλειες εκατοντάδων ζωών. Το 2009, μερικές μέρες ακραίας ζέστης στη νοτιοανατολική Αυστραλία είχαν ως αποτέλεσμα το θάνατο τουλάχιστον 550 ανθρώπων.
Ο πιο σοβαρός καύσωνας που έπληξε τη Μεσόγειο ήταν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού του 2003, όταν καταγράφηκαν πάνω από 70.000 θάνατοι στην Γηραιά Ήπειρο εξαιτίας ακραίων θερμοκρασιών.
Με πληροφορίες από Guardian
σχόλια