Ένα μοναδικό θέαμα στους παρατηρητές του έναστρου ουρανού, προσφέρει ο κομήτης NEOWISE που διέρχεται από την «γειτονιά» της Γης.
Ο NEOWISE είναι ορατός και από την Ελλάδα, στα βορειοανατολικά, περίπου μία ώρα πριν την ανατολή του ηλίου και επαγγελματίες και ερασιτέχνες αστρονόμοι ανεβαίνουν στις ταράτσες και απαθανατίζουν την διέλευση, καθώς ο κομήτης απομακρύνεται από τον Ήλιο και πλησιάζει την Γη, από την οποία θα περάσει σε ασφαλέστατη απόσταση 103 εκατομμυρίων χιλιομέτρων (σ.σ ο Ήλιος απέχει από τη Γη 150 εκατομμύρια χιλιόμετρα).
Ο Αλέξανδρος Μαραγκός, ανάρτησε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Instagram δύο φωτογραφίες από τον ουρανό της Αθήνας:
Και ο Σίμος Βαριάς από την Πάρο:
Φωτογράφοι σε όλο τον κόσμο τραβούν εντυπωσιακές εικόνες από το μοναδικό πέρασμα του κομήτη:
Ο κομήτης διέρχεται «μπροστά» από τον αστερισμό του Ηνίοχου και η φαινόμενη λαμπρότητά του τον κάνει ορατό διά γυμνού οφθαλμού. Στις 30-31 Ιουλίου θα περάσει μπροστά από το αστρικό σμήνος της «Κόμης της Βερενίκης».
Ανακαλύφθηκε στις 27 Μαρτίου και χρωστά το όνομά του στο υπέρυθρο δορυφορικό τηλεσκόπιο της NASA Near-Earth Object Wide-field Infrared Survey Explorer (Υπέρυθρος Εξερευνητής Υπέρυθρου, Αντικειμένων Κοντά στη Γη), που τον εντόπισε την ημέρα εκείνη. Θα παραμείνει ορατός στο στερέωμα έως και τα μέσα Αυγούστου και όσο περνούν οι ημέρες, θα εμφανίζεται στον ουρανό όλο και πιο νωρίς, δίνοντας ευκαιρίες για εσπερινές και βραδινές παρατηρήσεις.
Οι αστροναύτες στον διεθνή διαστημικό σταθμό βρίσκονται κυριολεκτικά στην καλύτερη θέση για να παρακολουθήσουν την πορεία του κομήτη, διαμέτρου 5 χιλιομέτρων, και ήδη τράβηξαν μερικές εντυπωσιακές φωτογραφίες σε ύψους 400 χιλιομέτρων από τη επιφάνεια της Γης.
Last night's fireworks, for real. Because Science. #NEOWISE #comet pic.twitter.com/IKcJ1wLFAl
— Bob Behnken (@AstroBehnken) July 5, 2020
Ο NEOWISE πέρασε από το περιήλιο (σ.σ την κοντινότερη απόσταση της τροχιάς του από τον Ήλιο) στις 3 Ιουλίου, προσεγγίζοντας το αστέρι σε απόσταση 44 εκατομμυρίων χιλιομέτρων.
Ο κομήτης άντεξε τις υψηλότατες θερμοκρασίες και τώρα απομακρύνεται με απώτατο προορισμό του το αφήλιο της τροχιά του, πολύ μακριά από τους εσωτερικούς πλανήτες (Ερμή, Αφροδίτη, Γη και Άρη). Η κοντινή διέλευσή του από τον Ήλιο είχε ως αποτέλεσμα να εκτιναχθούν τα εγκλωβισμένα αέρια και η σκόνη από την παγωμένη επιφάνειά του, δημιουργώντας την μεγάλη ουρά που φαίνεται και από την Γη.
Ο αστροναύτης της NASA Μπομπ Μπένκεν τράβηξε μερικές εκπληκτικές φωτογραφίες τον κομήτη, στις 4 Ιουλίου, χωρίς τα εμπόδια της γήινης ατμόσφαιρας. «Ο NEOWISE γινόταν ορατός στο μικρό χρονικό "παράθυρο" που ενώ βρισκόταν ακόμα κοντά στον Ήλιο, η Γη έκρυβε τον Ήλιο από εμας», δήλωσε στους New York Times. «Ήταν ένα φανταστικό θεάμα».
Ο κομήτης ακολουθεί μια τεράστια ελλειπτική τροχιά γύρω από τον Ήλιο και αυτή είναι η μοναδική φορά που θα έχετε την ευκαιρία να τον παρακολουθήσετε, καθώς η επόμενη διέλευση του θα γίνει χιλιετίες αργότερα.
σχόλια