Μήπως οι άνθρωποι αρχίζουν να προτιμούν την ενσυναίσθηση της Τεχνητής Νοημοσύνης από την ανθρώπινη;

Μήπως οι άνθρωποι αρχίζουν να προτιμούν την ενσυναίσθηση της Τεχνητής Νοημοσύνης από την ανθρώπινη; Facebook Twitter
Φωτ. Αρχείου: Unsplash
0

Μπορεί το Τεστ Τιούρινγκ να σχεδιάστηκε για να κρίνει κατά πόσο ένας υπολογιστής μπορεί να μιμηθεί τη σκέψη ενός ανθρώπου, όμως στη νέα εποχή της τεχνητής νοημοσύνης, η «μίμηση» δεν βασίζεται πια στη λογική, αλλά στο συναίσθημα.

Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα μιας πρόσφατης μελέτης του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο, όπου το γλωσσικό μοντέλο GPT-4.5 κατάφερε να πείσει τους περισσότερους συνομιλητές του πως ήταν... άνθρωπος. Συγκεκριμένα, όταν εφοδιάστηκε με ένα κατάλληλα διαμορφωμένο «προσωπείο», το AI ξεγέλασε τους κριτές του σε ποσοστό 73%.

Στις συνομιλίες, οι συμμετέχοντες καλούνταν να εντοπίσουν ποιος από τους δύο συνομιλητές ήταν άνθρωπος και ποιος μηχανή. Το GPT-4.5 δεν πέτυχε απλώς μια ισοπαλία: έγινε πιο πειστικά ανθρώπινο από τον ίδιο τον άνθρωπο, χάρη σε ένα προσεκτικά διαμορφωμένο προφίλ – έναν «κοινωνικά αδέξιο» νεαρό που μιλούσε με ορθογραφικά λάθη, σλανγκ και δισταγμούς.

Χωρίς αυτό το προσωπείο, το ποσοστό επιτυχίας του έπεφτε στο 36%. Με αυτό όμως, κατάφερε να υπερκεράσει τον άνθρωπο – όχι γιατί σκεφτόταν καλύτερα, αλλά γιατί ένιωθε καλύτερα. Ή έστω έμοιαζε να νιώθει.

Όπως σημειώνεται στη μελέτη, οι κριτές σπάνια έκαναν ερωτήσεις λογικής ή γνώσεων. Αντίθετα, βασίστηκαν στην αίσθηση που τους άφησε η συνομιλία: ο τόνος, η ροή, η αμηχανία, οι αντιδράσεις. «Αυτός φαινόταν πιο αληθινός», «μιλούσε πιο φυσικά» ήταν οι πιο συχνές δικαιολογίες.

Αυτό σημαίνει ότι δεν πρόκειται πλέον για ένα τεστ νοημοσύνης, αλλά για ένα τεστ κοινωνικής χημείας. Και το GPT-4.5 πέτυχε διάνα.

Η ουσία της ανακάλυψης είναι εντυπωσιακή: η επιτυχία του μοντέλου δεν βασίστηκε σε λογισμούς, αλλά σε «ψυχολογική φαρμακολογία» – δηλαδή στο πώς ένα σύνολο οδηγιών (prompting) μπορεί να κατευθύνει την προσωπικότητα του μοντέλου ώστε να εκπέμπει συναισθηματική οικειότητα, σύμφωνα με το Psychology Today και τον John Nosta. 

Με άλλα λόγια, δεν εκπαιδεύουμε απλώς τα μοντέλα να «καταλαβαίνουν» – τα εκπαιδεύουμε να ανήκουν.

Το πιο ανησυχητικό εύρημα όμως είναι πως το τεστ Τιούρινγκ ίσως πλέον δεν αφορά τα μηχανήματα, αλλά τους ανθρώπους. Όταν το «ένστικτο» και το «vibe» υπερτερούν της κρίσης και της γνώσης, τότε η τεχνητή ενσυναίσθηση μπορεί εύκολα να αντικαταστήσει την πραγματική.

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αυτή η μέθοδος μπορεί να απομακρύνει τα επιβλαβή μικροπλαστικά από το πόσιμο νερό

Τech & Science / Αυτή η μέθοδος μπορεί να απομακρύνει τα επιβλαβή μικροπλαστικά από το πόσιμο νερό

Τα μικροπλαστικά –πολύ μικρά τεμάχια πλαστικού που προκύπτουν από την αποσύνθεση μεγαλύτερων πλαστικών απορριμμάτων– έχουν εντοπιστεί στο ανθρώπινο αίμα, τους πνεύμονες, ακόμη και στον εγκέφαλο
LIFO NEWSROOM