Ξεκινά στις Βρυξέλλες 10 το πρωί τοπική ώρα η καθοριστικής σημασίας Σύνοδος Κορυφής, η πρώτη με φυσική παρουσία μετά το ξέσπασμα της πανδημίας κορωνοϊού.
Οι ηγέτες των κρατών-μελών καλούνται να συμφωνήσουν για το Σχέδιο Ανάκαμψης, αλλά και το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο. Στο περιθώριο της Συνόδου αναμένεται να τεθούν τόσο η τουρκική προκλητικότητα όσο και το BREXIT.
Οι ζυμώσεις
Το διακύβευμα είναι μεγάλο και αφορά μια συμφωνία επί του νέου Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου (ΠΔΠ), του προϋπολογισμού της Ε.Ε. για την περίοδο 2021-7, και επί του συνοδευτικού ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης, για την επιστροφή των εθνικών οικονομιών της Ένωσης στην ανάπτυξη.
«Η πίεση να υπάρξει συμφωνία είναι μεγάλη, αλλά όχι συμφωνία με οποιοδήποτε κόστος» τόνισε ανώτατη κοινοτική πηγή μιλώντας σε δημοσιογράφους ενώ συμπλήρωσε ότι «είναι αναγκαίο να τηρηθούν τα νούμερα ως έχουν» παρά τις πιέσεις των «φειδωλών», δηλαδή της Δανίας, της Σουηδίας, της Αυστρίας και της Ολλανδίας.
Aισιόδοξος για την επίτευξη συμφωνίας στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ εμφανίζεται ο ευρωβουλευτής των γερμανών Πρασίνων, Ράσμους Άντρεσεν και μοναδικός Γερμανός που συμμετέχει στην διαπραγματευτική ομάδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το αμφιλεγόμενο Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ.
«Είμαι πιο αισιόδοξος απ΄ ότι ήμουν την περασμένη εβδομάδα» λέει σε συνέντευξή του προς την οικονομική εφημερίδα Handelsblatt. «Ένας από τους λόγους είναι ότι η Γερμανική Προεδρία στην ΕΕ θέλει πάση θυσία να στεφθεί με επιτυχία αυτή τη σύνοδος. Πολλά θα εξαρτηθούν από τον ολλανδό πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε και από την εσωπολιτική κατάσταση στη χώρα του. Στις υπόλοιπες κυβερνήσεις φαίνεται να υπάρχει τις τελευταίες μέρες μεγαλύτερη διάθεση για την επίτευξη συμφωνίας».
Η στάση των «τεσσάρων φειδωλών»
Ως προς τη γραμμή που αναμένεταει να ακολουθήσουν οι υπόλοιποι τρεις «φειδωλοί» ο ίδιος εξηγεί: «Στη Σουηδία η κατάσταση στο εσωτερικό είναι επίσης ιδιαίτερα πολύπλοκη. Η κυβέρνηση φοβάται ότι θα καταρρεύσει σε περίπτωση που κάνει μεγάλες παραχωρήσεις στη σύνοδο. Από την Αυστρία δεν αναμένω πλέον ισχυρή αντιπολίτευση. Στη Δανία -χώρα την οποία γνωρίζω πολύ καλά- η πρωθυπουργός Μέτε Φρέντερικσεν ηγείται μεν κυβέρνησης μειοψηφίας, ωστόσο οι φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις πλειοψηφούν στη Βουλή».
Όσον αφορά τις χώρες της ανατολικής Ευρώπης ο Άντρεσεν δεν αναμένει ιδιαίτερες αντιστάσεις, ειδικά μετά τις παραχωρήσεις που έκανε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ ως προς τη λεγόμενη ρήτρα για το κράτος δικαίου. «Κανονικά προέβλεπε το πάγωμα πληρωμών προς χώρες που παραβιάζουν τις βασικές αρχές του κράτους δικαίου. Στο μεταξύ όμως ο Μισέλ την έχει μετριάσει».
Η θέση της Ελλάδας
Στις διαβουλεύσεις αυτές, η Ελλάδα προσέρχεται συνοψίζοντας τις θέσεις της σε τρεις άξονες δήλωσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας: «Πρώτον, να διατηρηθεί το ύψος των ενισχύσεων που πρότεινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Δεύτερον, να διατηρηθεί η προτεινόμενη από την Επιτροπή αναλογία επιχορηγήσεων και δανείων, ώστε κεντρικός κορμός των ενισχύσεων να είναι επιχορηγήσεις και όχι ο δανεισμός, και τρίτον, να μην υπάρξουν πρόσθετες ειδικές προϋποθέσεις για την ενίσχυση μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, παρά μόνο όσες ήδη προβλέπονται στις συνθήκες και στο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης», συμπλήρωσε.
Ο κ. Πέτσας ξεκαθάρισε ότι αναφορικά με το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2021-2027, τόσο οι αρχικές όσο και οι συμβιβαστικές προτάσεις κρίνονται γενικά ικανοποιητικές για την Ελλάδα.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ/DW
σχόλια