Βρυξέλλες: Τετ-α-τετ Μητσοτάκη με Μακρόν για Ταμείο Ανάκαμψης και εξελίξεις στην Αν. Μεσόγειο

Βρυξέλλες: Τετ-α-τετ Μητσοτάκη με Μακρόν για Ταμείο Ανάκαμψης και εξελίξεις στην Αν. Μεσόγειο Facebook Twitter
0

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις για το Ταμείο Ανάκαμψης στη δεύτερη μέρα της έκτακτης Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε, ενώ Γαλλία και Ελλάδα φέρεται να εκφράζουν τις ίδιες απόψεις για το Ταμείο.

Μάλιστα, ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Γαλλίας, Eμμανουέλ Μακρόν, στο περιθώριο της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της ΕΕ.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, οι δύο ηγέτες συζήτησαν για το Ταμείο Ανάκαμψης και το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, για τα οποία οι απόψεις Ελλάδας και Γαλλίας ταυτίζονται.

Οι κ.κ. Μητσοτάκης και Μακρόν συζήτησαν, επίσης, για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η πρόταση του Σαρλ Μισέλ

Η νέα πρόταση που κατέθεσε το πρωί ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ δείχνει να έχει προσφέρει μια ευελιξία στις θέσεις στις οποίες παρέμεναν αμετακίνητα ως αργά χθες το βράδυ διάφορες χώρες. Ωστόσο, σύμφωνα με την Καθημερινή, παραμένουν πολλά θέματα ανοιχτά και «έχουμε ακόμα πολύ μέλλον». Ειδικά στο κεντρικό θέμα, αυτό της διακυβέρνησης, σημειώνει πηγή από τις Βρυξέλλες, «η απόσταση μεταξύ του τι προτείνει η Ιταλία και τι απαιτούν οι Ολλανδοί παραμένει μεγάλη».

Στη νέα πρόταση, σύμφωνα με το Politico, «μετακινούνται» 50 δισεκατομμύρια ευρώ από το πακέτο των επιχορηγήσεων σε εκείνο που θα δοθεί σε μορφή δανείων. Το σύνολο του Ταμείου Ανάκαμψης παραμένει στα 750 δισεκατομμύρια, αλλά οι επιχορηγήσεις μειώνονται στα 450 δισ. ευρώ (από 500 δισ.), σε σύγκριση με την αρχική πρόταση της Κομισιόν.

Επίσης, ο συμβιβασμός που προτείνει ο Σαρλ Μισέλ περιλαμβάνει και ένα «σούπερ χειρόφρενο», όπως αποκαλείται, στο πλαίσιο της εποπτείας για τις επιδοτήσεις, σε μια προσπάθεια να εξασφαλίσει και τη σύμφωνη γνώμη του Ολλανδού πρωθυπουργού, Μαρκ Ρούτε.

Συγκεκριμένα, προβλέπεται ότι αν μια χώρα έχει ένσταση για την εκταμίευση χρηματοδότησης, μπορεί εντός τριών ημερών να πάει το θέμα χωρίς καθυστέρηση είτε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, είτε στο Εcofin. Ο Ρούτε απαιτεί να υπάρχει ομόφωνη απόφαση για τις εκταμιεύσεις. Όμως, σε αυτό αντιδρούν αρκετές χώρες- ανάμεσά τους η Ιταλία και η Ισπανία- ενώ η Κομισιόν και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επισημαίνουν ότι κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό νομικά.

Δεν είναι ξεκάθαρο αν αυτή η συμβιβαστική πρόταση του Σαρλ Μισέλ θα φέρει πρόοδο στις διαπραγματεύσεις, αλλά μπορούν να δώσουν νέα πνοή στις συζητήσεις, έπειτα από την ελάχιστη πρόοδο που καταγράφηκε την Παρασκευή, σημειώνει το Politico.

Συνάντηση Αναστασιάδη – Μέρκελ για τις τουρκικές προκλήσεις

Την ίδια ώρα, η Γερμανίδα Καγκελάριος είχε επαφές με τον Κύπριο Πρόεδρο με βασικό θέμα συζήτησης τις τουρκικές προκλήσεις. Κατά τη συνάντηση, η οποία διεξήχθη σε φιλικό και άριστο κλίμα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στις συνεχιζόμενες παραβιάσεις από μέρους της Τουρκίας εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας και υπογράμμισε την ανάγκη να ληφθούν από την ΕΕ όλα τα απαραίτητα μέτρα για τερματισμό τον έκνομων τουρκικών ενεργειών.

Επανέλαβε τη βούληση και αποφασιστικότητα του για επανέναρξη, το συντομότερο δυνατόν, των διαπραγματεύσεων για επίτευξη μιας βιώσιμης και λειτουργικής λύσης στο Κυπριακό. Επίσης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συζήτησε με την Καγκελάριο της Γερμανίας τα θέματα που αφορούν το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, καθώς και τις επιδιώξεις της γερμανικής προεδρίας κατά το εξάμηνο που προεδρεύει.

Η Γερμανίδα Καγκελάριος επέδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και τις προοπτικές για επανέναρξη της διαπραγματευτικής διαδικασίας για το Κυπριακό και τόνισε την ετοιμότητα της, στο πλαίσιο της Γερμανικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, να μελετήσει τρόπους για εκτόνωση της έντασης εντός των θαλάσσιων ζωνών της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Πολιτική
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ