WWF: Ο αριθμός των τίγρεων αυξάνεται - «Θεαματική επαναφορά» για το υπό απειλή είδος

WWF: Ο αριθμός των τίγρεων αυξάνεται - «Θεαματική επαναφορά» για το υπό απειλή είδος Facebook Twitter
Ο αριθμός των τίγρεων αυξάνεται - WWF
0

Μετά από χρόνια προσπαθειών για την προστασία τους, ο πλυθυσμός των τίγρεων που ζουν στην άγρια φύση δείχνει να καταγράφει άνοδο, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση (WWF). 

Πρόκειται για μια εξέλιξη που οι ειδικοί χαρακτηρίζουν ως «θεαματική επαναφορά». 

Εκατοντάδες είναι οι τίγρεις σε αιχμαλωσία, ωστόσο, στη φύση ο αριθμός τους είχε μειωθεί δραματικά τις τελευταίες δεκαετίες, λόγω λαθροθηρίας και καταστροφής των οικοτόπτων τους, καθιστώντας το ζώο είδος υπό απειλή. 

Το 2010 είχαν απομείνει μόλις 3.200 τίγρεις στη φύση. Ωστόσο, τώρα, πέντε χώρες -Ινδία, Κίνα, Νεπάλ, Ρωσία και Μπουτάν- δίνουν ελπίδα για τον πληθυσμό τους.

WWF: Ο αριθμός των τίγρεων αυξάνεται - «Θεαματική επαναφορά» για το υπό απειλή είδος Facebook Twitter
WWF

Μόνο στην Ινδία ο αριθμός των τίγρεων υπολογίζεται μεταξύ 2.600 και 3.350 - που αποτελεί περίπου τα τρία τέταρτα του παγκόσμιου πληθυσμού. Το γειτονικό Νεπάλ είδε επίσης τις τίγρεις του να αυξάνονται από τις 121 το 2009 σε 235 μόλις μια δεκαετία μετά. Ανάλογη η κατάσταση και σε Ρωσία, Μπουτάν και Κίνα όπου η αύξηση του πληθυσμού τους υποδεικνύει πως το έργο της προστασίας του είδους αποδίδει.

«Οι τίγρεις μπορούν να ακμάσουν όταν έχουν αρκετό χώρο, φαγητό και νερό. Οπότε η πρόοδος που σημαιώνεται είναι αποτέλεσμα της προστασίας των οικοτόπων τους» εξηγεί η Μέτσι Μέι, διευθύντρια της WWF στη Βρετανία, προειδοποιώντας, ωστόσο, πως παρά τη θετική αυτή εξέλιξη, η απειλή για τον πληθυσμό των τίγρεων δεν έχει εκλείψει.

«Ο λόγος που ο αριθμός τους έχει κατρακυλήσει τα τελευταία 100 χρόνια είναι λόγω αλλαγής στη χρήση της γης» λέει η ίδια.

WWF: Ο αριθμός των τίγρεων αυξάνεται - «Θεαματική επαναφορά» για το υπό απειλή είδος Facebook Twitter
WWF

H ίδια κάνει αναφορά στην αναγκαία «συλλογική προσπάθεια» για τη διάσωση του είδους, επιμένοντας πως ο καθένας πρέπει να διασφαλίζει πως το χαρτί ή το ξύλο που αγοράζει, δεν πρέπει να προέρχεται από παράνομη υλοτομία - που στην αλυσίδα ζωής, επηρεάζει την επιβίωση του είδους.

«Αν κοιτάτε τις ετικέτες, μπορείτε να διαπιστώνετε αν το προϊόν προέρχεται από σωστή πηγή. Μ'αυτόν τον τρόπο προστατεύετε τα δάση, τους οικοτόπους και άρα τις τίγρεις» σημειώνει.

Με πληροφορίες από BBC

Περιβάλλον
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε συναγερμό επιστήμονες: 100 ηφαίστεια στην Ανταρκτική «έτοιμα να εκραγούν» - Ο φαύλος κύκλος

Περιβάλλον / Σε συναγερμό επιστήμονες: 100 ηφαίστεια στην Ανταρκτική «έτοιμα να εκραγούν» - Ο φαύλος κύκλος

Ακόμη και αν η ανθρωπογενής υπερθέρμανση σταματήσει αμέσως, οι επιπτώσεις της εκφόρτωσης μάζας πάγου στο Σύστρημα Ρηγμάτων της Δυτικής Ανταρκτικής θα εξακολουθούν να επηρεάζουν την ηφαιστειακή συμπεριφορά
LIFO NEWSROOM
Πώς η Σαουδική Αραβία έγινε «η μεγαλύτερη cheerleader» του πλαστικού στον κόσμο

Περιβάλλον / Πώς η Σαουδική Αραβία έγινε «η μεγαλύτερη cheerleader» του πλαστικού στον κόσμο

Η βιομηχανία πλαστικών, αξίας 700 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως και με αυξανόμενη ανάπτυξη, αναμένεται να γίνει βασικός παράγοντας της ζήτησης πετρελαίου - Οι αντιδράσεις της ΕΕ και οι επόμενες κινήσεις
LIFO NEWSROOM
«Αιώνια χημικά»: Το κόστος καθαρισμού τους στην Ευρώπη μπορεί να αγγίξει τα €2 τρισ.

Περιβάλλον / «Αιώνια χημικά»: Το κόστος καθαρισμού τους στην Ευρώπη μπορεί να αγγίξει τα €2 τρισ.

Τα PFAS (per- and polyfluoroalkyl substances) είναι μια οικογένεια πάνω από 10.000 συνθετικών χημικών που χρησιμοποιούνται σε προϊόντα καθημερινής χρήσης, όπως αντικολλητικά τηγάνια, αδιάβροχα υφάσματα, καλλυντικά, κουτιά πίτσας και αφρούς πυρόσβεσης
LIFO NEWSROOM
Το πλουσιότερο 1% του πλανήτη έχει ήδη εκπέμψει τον άνθρακα που του αναλογεί για όλο το 2025

Περιβάλλον / Το πλουσιότερο 1% του πλανήτη έχει ήδη εκπέμψει τον άνθρακα που του αναλογεί για όλο το 2025

Μόλις στις 10 Ιανουαρίου, οι πλουσιότεροι του πλανήτη είχαν εξαντλήσει τις ποσότητες CO2 που θα πρέπει να εκπέμψουν, ώστε να μην συνεχιστεί η υπερθέρμανση του πλανήτη
LIFO NEWSROOM
H πιο θερμή χρονιά το 2024 - Πάνω από το όριο του 1,5°C για πρώτη φορά

Περιβάλλον / H πιο θερμή χρονιά το 2024 - Πάνω από το όριο του 1,5°C για πρώτη φορά

Το 2024 ανακηρύχθηκε η θερμότερη χρονιά από το 1850, όταν άρχισε η καταγραφή θερμοκρασιών, και η τάση αυτή αναμένεται να συνεχιστεί το 2025, που ήδη προδιαγράφεται ως μία από τις τρεις θερμότερες χρονιές στην ιστορία
LIFO NEWSROOM