To 2010, o Τακέσι Κουγαμπάρα καταδικάστηκε για τον φόνο της συντρόφου, Ρι Ιζοχάτα, η οποία ήταν παντρεμένη με κάποιον άλλον άνδρα.
Αυτό όμως που απασχόλησε περισσότερο τα ΜΜΕ δεν ήταν η τραγωδία, αλλά το γεγονός πως ο Κουγαμπάρα ήταν ένας "wakaresaseya", ένα «ανθρώπινο δόλωμα» και επαγγελματίας σαμποτέρ, τον οποίο είχε προσλάβει ο σύζυγός της Ρι Ιζοχάτα, για να διαλύσει τον γάμο τους.
Ο ένοχος, ήταν και ίδιος παντρεμένος με παιδιά. Μετά την προκαταβολή από τον άλλον άνδρα, παρακολούθησε την Ιζοχάτα και της συστήθηκε δήθεν «τυχαία» σε ένα σούπερ μάρκετ, ως τεχνικός υπολογιστών. Τις επόμενες εβδομάδες την πολιόρκησε με δεινότητα και μετά από λίγο καιρό οι δυο τους ξεκίνησαν να έχουν κρυφή ερωτική σχέση.
Ή τουλάχιστον έτσι νόμιζε το θύμα, καθώς ένας παλιός συμμαθητής του «επαγγελματία σαμποτέρ», φρόντισε να φωτογραφίσει το ζευγάρι κατά τη διάρκεια των πιο προσωπικών του στιγμών, και ο σύζυγος της Ιζοχάτα χρησιμοποίησε στη συνέχεια αυτές τις φωτογραφίες εναντίον της Ιζοχάτα, στη νομική διαμάχη που ακολούθησε για τους όρους του διαζυγίου τους.
Όταν η Ιζοχάτα πληροφορήθηκε τι είχε συμβεί, ανακοίνωσε θυμωμένη στον Κουγαμπάρα ότι χωρίζουν αλλά εκείνος την δολοφόνησε εν ψυχρώ, στραγγαλίζοντάς την με ένα σπάγκο.΄Έναν χρόνο αργότερα καταδικάστηκε σε 15 χρόνια κάθειρξης και ήδη έχει εκτίσει τα δέκα από αυτά.
Ο σκιώδης «κλάδος» των "wakaresaseya" επλήγη από την πολύκροτη υπόθεση και οι αρχές επιχείρησαν να καθαρίσουν το τοπίο ερευνώντας κάθε ύποπτη διαφήμιση για τέτοιου είδους υπηρεσίες. Άλλωστε στον απόηχο του εγκλήματος, πολλοί παντρεμένοι ήταν πλέον πιο καχύποπτοι απέναντι σε τυχαίες γνωριμίες με ευγενικούς αγνώστους.
Μία δεκαετία αργότερα όμως, η ζήτηση για wakaresaseya έχει και πάλι αυξηθεί κατακόρυφα και οι επαγγελματίες σαμποτέρ διαφημίζονται ανοικτά στο διαδίκτυο.
Οι δουλειές μάλλον πηγαίνουν καλά, παρά το υψηλό κόστος και την αμφιλεγόμενη πρακτική τους. Μια έρευνα έδειξε πως περίπου 270 wakaresaseya είναι διαθέσιμοι για το κατάλληλο αντίτιμο στην Ιαπωνία. Πολλοί από αυτούς συνεργάζονται και με εταιρείες ιδιωτικών ντετέκτιβ και έχουν εκδώσει σχετικές άδειες ιδιωτικών επιθεωρητών.
«Οι wakaresaseya κοστίζουν πολλά χρήματα, για αυτό οι πελάτες τείνουν να είναι εύποροι» λέει ο Yusuke Mochizuki του First Group, που παλιότερα εργαζόταν ως μουσικός και τώρα έχει περάσει σε αυτό το πιο προσοδοφόρο και από πολλούς καταδικαστέο επάγγελμα.
Για μία απλή υπόθεση όπου είναι ήδη γνωστά αρκετά για τον «στόχο» του, χρεώνει τουλάχιστον 3.300 ευρώ ενώ οι τιμές μπορούν να σκαρφαλώσουν ακόμα και στα 160.000 αν ο πελάτης είναι γνωστός πολιτικός ή σελέμπριτι και απαιτείται επιπλέον προσοχή και μέτρα προφύλαξης για να μην υπάρξει η παραμικρή διαρροή.
Η ανανεωμένη ζήτηση για τέτοια «ζωντανά δολώματα» αποδεικνύει ότι τα χρήματα και η εξαπάτηση είναι πιο σφιχτά μπλεγμένα στις ανθρώπινες σχέσεις από ότι πολλοί αντέχουν να αναγνωρίσουν, σχολιάζει η συγγραφέας Στέφανι Σκοτ, που έγραψε μία νουβέλα για την υπόθεση Ιζοχάτα.
Η έρευνα που έκανε για το βιβλίο της ήταν τόσο ενδελεχής, που στο τέλος έγινε μέλος της Βρετανο-ιαπωνικής ένωσης νομικών.
«Με το να προσλάβει κανείς έναν wakaresaseya θέλει πρακτικά να αποφύγει την ειλικρινή αντιπαράθεση, είναι ένας τρόπος για επιλυθεί μια δύσκολη κατάσταση χωρίς σύγκρουση. Ο ή η συζυγός σας θα είναι πιο εύκολο να συμφωνήσει σε ένα διαζύγιο αν διατηρεί επαφή με κάποιον άλλον και θέλει να προχωρήσει», λέει η Σκοτ. Ακόμα και αν αυτός ο άλλος είναι ένας πληρωμένος wakaresaseya από εσάς.
Οι περισσότεροι πελάτες του Mochizuki πάντως δεν είναι παντρεμένοι που θέλουν να τερματίσουν τον γάμο τους αλλά άνδρες και γυναίκες που θέλουν να διαλύσουν τις κρυφές, παράλληλες σχέσεις των συζύγων τους για τις οποίες έχουν λάβει γνώση.
Μια τυπική υπόθεση
Τα ονόματα της ιστορίας έχουν αλλάξει.
Η Aya υποπτευόταν πως ο σύζυγός της Bungo διατηρούσε εξωσυζυγική σχέση. Προσέγγισε τον wakaresaseya Chikahide που ξεκίνησε την έρευνα με βάση τα στοιχεία που του είχε δώσει η Aya, παρακολουθώντας τις κινήσεις του Bungo και τα προφίλ του στο Διαδίκτυο.
Πήρε φωτογραφίες και σύντομα επιβεβαίωσε την κρυφή σχέση. Ο Bungo πήγαινε συχνά σε γυμναστήρια οπότε ο Chikahide έστειλε τον συνεργάτη του Daisuke στο γυμναστήριο που συστήθηκε στον ανυποψίαστο Bungo και σταδιακά κέρδισε την εμπιστοσύνη του. Από άγνωστοι, έγιναν γνωστοί και αργότερα φίλοι.
Ο Daisuke ήξερε τι ενδιαφέρει τον Bungo που πίστεψε ότι μοιράζονται πολλά κοινά. Τελικά κατάφερε να μάθει περισσότερα για την κρυφή σύντροφό του, την Emi. Ο Daisuke επιστράτευσε μια γυναίκα πράκτορα, την Fumika που προσέγγισε με παρόμοιο τρόπο και προετοιμασία την Emi.
Οι δύο γυναίκες ήρθαν πιο κοντά και η Fumika ετοιμασε προσκάλεσε σε δείπνο την Emi όπου ήταν παρόντες και άλλοι πράκτορες. Ένας από αυτούς, ο Goro, είχε μελετήσει σε βάθος τις συνήθειες και τον χαρακτήρα της Emi. Η δήθεν τυχαία γνωριμία οδήγησε τελικά σε ένα καλά προσχεδιασμένο (από την μία πλευρά τουλάχιστον) ειδύλλιο και η Emi χώρισε τον Bungo. Ο στόχος είχε επιτευχθεί. Σύντομα ο Goro οπισθοχώρησε χωρίς κανείς να καταλάβει πως ήταν πράκτορας.
Η Σκοτ εξηγεί πως όσο απίστευτο κι αν ακούγεται, παρόμοιες υπηρεσίες και δαιδαλώδεις επιχειρήσεις χωρισμών λαμβάνουν χώρα σε όλο τον κόσμο από επαγγελματίες του είδους, που χρεώνουν υπέρογκα ποσά για να καταστρέψουν ανθρώπινες σχέσεις.
Με πληροφορίες από BBC
σχόλια