Η Σουηδία έχει καταγράψει τον υψηλότερο αριθμό θανάτων τα τελευταία 150 χρόνια κατά το πρώτο εξάμηνο του 2020, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, σύμφωνα με την Στατιστική Υπηρεσία της χώρας.
Μεταξύ Ιανουαρίου και Ιουνίου του τρέχοντος έτους, καταγράφηκαν 51.405 θάνατοι, περισσότεροι δηλαδή από 6.500 (ή 15%) που είχαν καταγραφεί κατά την ίδια περίοδο του 2019.
Πρόκειται για τον υψηλότερο αριθμό θανάτων στη Σουηδία κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους από το 1869, όταν η χώρα επλήγη από λιμό και πέθαναν 55.431 άνθρωποι.
Η χώρα παρουσίασε επίσης τη χαμηλότερη αύξηση του πληθυσμού από το 2005.
Παράλληλα, μείωση κατά 34% παρουσίασαν και τα νούμερα για τη μετανάστευση σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019, με τα στοιχεία να καταγράφουν μείωση κυρίως το δεύτερο τρίμηνο μεταξύ Απριλίου και Ιουνίου.
Σε αντίθεση με τις περισσότερες χώρες, η Σουηδία δεν επέβαλε καραντίνα όταν η πανδημία εξαπλώθηκε σε όλη την Ευρώπη στις αρχές της άνοιξης.
Αντ 'αυτού, δόθηκε έμφαση στην προσωπική ευθύνη, με τα περισσότερα μπαρ, σχολεία, εστιατόρια να παραμένουν ανοιχτά.
Παρά την πιο χαλαρή προσέγγιση, που ακολουθούσε τη λογική της «θεωρίας της ανοσίας της αγέλης» μόνο το 7,3% των ανθρώπων στη Στοκχόλμη είχαν αναπτύξει τα αντισώματα που χρειάζονται για την καταπολέμηση της νόσου έως τα τέλη Απριλίου. Ποσοστό πολύ κάτω από το 70-90% που απαιτείται για την ανοσία.
Μέχρι τις αρχές Ιουνίου, ο αριθμός των νεκρών λόγω κορωνοϊού στη Σουηδία ήταν πάνω από 4.500. Σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins, τώρα ανέρχεται στα 5.802.
Μεγάλο μέρος της κριτικής σχετικά με την ανταπόκριση της Σουηδίας επικεντρώθηκε στα υψηλά ποσοστά θανάτου στα κέντρα φροντίδας και γηροκομεία. Ο επικεφαλής επιδημιολόγος της Σουηδίας Anders Tegnell παραδέχτηκε τον Ιούνιο ότι ο Οργανισμός Δημόσιας Υγείας της χώρας «δεν ήξερε ότι θα υπήρχε τόσο μεγάλη πιθανότητα να εξαπλωθεί η ασθένεια σε χώρους φροντίδας ηλικιωμένων, με τόσους πολλούς θανάτους».
Πρόσθεσε ωστόσο στη σουηδική εφημερίδα Dagens Nyheter ότι «Υπάρχουν πράγματα που θα μπορούσαμε να είχαμε κάνει καλύτερα, αλλά γενικά πιστεύω ότι η Σουηδία επέλεξε τον σωστό τρόπο».
Σε συνέντευξη με την Christiane Amanpour του CNN τον Ιούλιο, ο λοιμωξιολόγος υπερασπίστηκε και πάλι την προσέγγιση της χώρας. «Πιστεύω ότι εξακολουθούμε να θεωρούμε ότι η στρατηγική μας έχει υπηρετήσει πολύ καλά σε πολλές διαφορετικές πτυχές. Γνωρίζω ότι ο αριθμός των θανάτων είναι πολύ υψηλός. Δεν είναι εξαιρετικά υψηλός ωστόσο εάν το συγκρίνεις με χώρες όπως το Βέλγιο, η Ολλανδία ή το Ηνωμένο Βασίλειο» πρόσθεσε.
Σημείωσε δε, ότι όταν οι αρχές είδαν τα προβλήματα στα κέντρα φροντίδας ηλικιωμένων, παρείχαν συμβουλές και έλαβαν μέτρα. Οι περιπτώσεις των κρουσμάτων μειώθηκαν γρήγορα και τώρα ήταν σχεδόν μηδενικές.
Παράλληλα, ο Tegnell την Πέμπτη εξήγησε ότι η Σουηδία δεν συνιστά τη χρήση μάσκας προσώπου, η οποία θεωρείται βασική για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού σε πολλές άλλες χώρες.
«Είναι πολύ επικίνδυνο να πιστεύεις ότι οι μάσκες προσώπου θα άλλαζαν το παιχνίδι όταν πρόκειται για τον κορωνοϊό», δήλωσε ο Tegnell στους Financial Times.
«Οι μάσκες προσώπου μπορούν να συμπληρώσουν άλλα πράγματα όταν υπάρχει ασφάλεια σε άλλους τομείς. Αλλά να γίνει πρώτα υποχρεωτική η μάσκα προσώπου και μετά να γεμίσουν τα λεωφορεία και τα εμπορικά κέντρα, αυτό είναι σίγουρα λάθος», πρόσθεσε.
Η Σουηδία έχει επίσης πληρώσει ένα βαρύ οικονομικό τίμημα λόγω της πανδημίας, παρά το ό,τι δεν ακολούθησε τακτικές lockdown.
Σχεδόν το 50% της οικονομίας της χώρας βασίζεται στην εξαγωγή αγαθών και η παγκόσμια κρίση έχει καταστρέψει τη διεθνή ζήτηση.
Η οικονομία της Σουηδίας προβλέπεται δε, ότι θα συρρικνωθεί περισσότερο από 5% με εκατοντάδες χιλιάδες χαμένες θέσεις εργασίας.
Με πληροφορίες του CNN
σχόλια