Τσίπρας: «Η κυβέρνηση εξελίσσεται σε μια μεγάλη απάτη» - Τα 11 μέτρα που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ

Τσίπρας: «Η κυβέρνηση εξελίσσεται σε μια μεγάλη απάτη» - Τα 11 μέτρα που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ Facebook Twitter
0

Ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία και τον Κυριάκο Μητσοτάκη για «εξαπάτηση» των Ελλήνων, ασκώντας κριτική για την διαχείριση της υγειονομικής κρίσης και καλώντας τον πρωθυπουργό να «ζητήσει συγγνώμη», με έμφαση στη στάση του στο θέμα της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Κατά την ομιλία του στο Thessaloniki Helexpo Forum, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ πρότεινε επίσης 11 άμεσα μέτρα έκτακτης ανάγκης, δηλώνοντας ότι ο ίδιος και το κόμμα του είναι έτοιμοι «για μια νέα, ισχυρή προοδευτική διακυβέρνηση που θα φέρει τη χώρα εκεί που της αρμόζει».

«Οι Έλληνες δε νιώθουν πια ασφαλείς για τη ζωή, το μέλλον τους, το μέλλον των παιδιών τους. Και αυτή η ανασφάλεια εντείνεται καθημερινά με τις επιλογές της κυβέρνησης» υποστήριξε ο Αλέξης Τσίπρας, σχολιάζοντας πως 14 μήνες μετά την εκλογή της «αυτή η κυβέρνηση εξελίσσεται σε μια μεγάλη απάτη».

«Ο Μητσοτάκης εξαπάτησε τους Έλληνες και στην οικονομία»

Εξαπολύοντας επίθεση στο κυβερνητικό σχήμα, ο κ. Τσιπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση για την ύφεση υπστηρίζοντας πως οι ψηφοφόροι εξαπατήθηκαν «όχι μόνο στο Μακεδονικό, αλλά και σε όσα τους έταξαν για την οικονομία: υποσχέθηκαν περισσότερες δουλειές και μεγαλύτερη ανάπτυξη και πριν καν μας συναντήσει η πανδημία έφεραν τη χώρα στην ύφεση, στο τέταρτο τρίμηνο του 2019 και στο πρώτο του 2020, και όταν ήρθε και η πανδημία [...] δεν έκαναν τίποτα ουσιαστικό για να συγκρατήσουν την ύφεση, να προστατέψουν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και να αποτρέψουν τα λουκέτα και τη νέα εκτόξευση της ανεργίας».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ άσκησε κριτική για τις ταυτόχρονες κρίσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, επιρρίπτοντας ευθύνες στο Μαξίμου για τη διαχείριση της πανδημίας. Κατά τον ίδιο, η άνοδος τόσο των κρουσμάτων όσο και των διασωληνωμένων δείχνει ότι η Ελλάδα πλησιάζει κινδυνεύει να χάσει τον έλεγχο και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «σπατάλησε τον χρόνο που κέρδισε η κοινωνία και η υγειονομική κρίση [...] χωρίς να προετοιμαστεί σοβαρά για το νέο κύμα της πανδημίας».

Μιλώντας για την λίστα Πέτσα, ο κ. Τσίπρας δήλωσε πως ο πρωθυπουργός «επέλεξε να μοιράζει κρατικό χρήμα σε ΜΜΕ για να τον υμνούν, αντί για κρεβάτια ΜΕΘ, ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό». 

Για την οικονομική πολιτική, ο πρώην πρωθυπουργός είπε πως «επί μήνες η κυβέρνηση έχει αφήσει τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις στο έλεος τους [...] και το μόνο "μεγάλο έργο" που έχει παρουσιάσει η Κυβέρνηση επ´ αφορμή της πανδημίας αφορά την απορρύθμιση της εργασίας».

Από την ομιλία του δεν έλειψε ούτε η κριτική στα ΜΜΕ, αφού σχολίασε πως «αν κάποιος ανοίξει την τηλεόραση του, ή δει στο κινητό του τους τίτλους των μεγάλων ενημερωτικών site, θα νομίζει ότι ζει όχι απλά σε άλλη χώρα, αλλά σε άλλο πλανήτη. Η αντιπολίτευση φιμώνεται, κάθε διαφορετική άποψη θάβεται, όποιος τολμά να αμφισβητήσει τη virtual reality του κυβερνητικού αφηγήματος, βαφτίζεται ανεύθυνος, λαϊκιστής και ψεύτης».

«Να ζητήσει συγγνώμη ο κ. Μητσοτάκης από κάθε Μακεδόνα και κάθε Έλληνα που εξαπάτησε»

Ο Αλέξης Τσίπρας επιτέθηκε με σφοδρότητα στον πρωθυπουργό για τη στάση του απέναντι στη Συμφωνία των Πρεσπών όταν ήταν στην αξιωματική αντιπολίτευση και σημείωσε χαρακτηριστικά: «Όταν λύσαμε - όπως επέβαλαν τα συμφέροντα της χώρας μας - τη χρόνια εκκρεμότητα μας με τους Βόρειους γείτονες μας, με τη Συμφωνία των Πρεσπών, σήκωσαν τη χώρα στο πόδι. Σήμερα, τους παινεύει ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας για την πιστή τήρηση της Συμφωνίας. Γιατί ο κ Μητσοτάκης όχι μόνο τον συναντάει εκεί που έλεγε ότι δεν θα τον συναντούσε ποτέ, αλλά δίνει μάχες για την εφαρμογή της Συμφωνίας».

  

Τέλος, ο Αλέξης Τσίπρας κατέθεσε μια δέσμη 11 άμεσων μέτρων που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ για την αντιμετώπιση της έκτακτης ανάγκης:

-Ενίσχυση του ΕΣΥ άμεσα με 15.000 μόνιμες προσλήψεις.

-Ενίσχυση των δημόσιων σχολείων, άμεσα, με 15.000 μόνιμες προσλήψεις εκπαιδευτικών.

-Επιδότηση της εργασίας από το κράτος, για όσο διαρκεί η κρίση. Η πρότασή περιλαμβάνει την κάλυψη από το κράτος του συνόλου των ασφαλιστικών εισφορών και του 40% του μισθού των εργαζομένων, με υποχρέωση καταβολής του υπόλοιπου 60% του μισθολογικού κόστους από την επιχείρηση.

-Εισόδημα έκτακτης ανάγκης σε όσους έχουν πληγεί οικονομικά από την πανδημία, για όσο διαρκεί η κρίση, 400Euro για το πρώτο ενήλικο μέλος του νοικοκυριού, 200Euro για κάθε πρόσθετο ενήλικο μέλος και 100Euro για κάθε παιδί.

-Μη-επιστρεπτέα ενίσχυση στις επιχειρήσεις. Όλοι οι έμμεσα ή άμεσα πληττόμενοι, αυτοαπασχολούμενοι και επιχειρήσεις θα έχουν πρόσβαση σε μη επιστρεπτέα ενίσχυση ύψους 2.000 ευρώ ανά εργαζόμενο, με μέγιστη ενίσχυση ανά επιχείρηση τις 100.000 ευρώ, με μοναδικό κριτήριο τη διατήρηση των θέσεων και σχέσεων εργασίας.

-Μείωση ΦΠΑ στην εστίαση στο 6%, για όσο διαρκεί η κρίση.

-Επιδότηση 40% του ενοικίου των πληττόμενων επιχειρήσεων, για όσο διαρκεί η κρίση.

-Επιστροφή στους αγρότες του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο.

-Μόνιμη κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για όλα τα εισοδήματα έως 40.000Euro και μείωση των συντελεστών για εισοδήματα από 40.000Euro έως 65.000Euro. Αφορά και τους συνταξιούχους και τους δημόσιους υπαλλήλους.

-Μόνιμη κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και

-Μόνιμη μείωση της προκαταβολής φόρου στο 50%.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πολιτική
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μητσοτάκης: Ο προϋπολογισμός έχει κοινωνικό πρόσημο, με μόνιμες, θετικές παρεμβάσεις για πολίτες και επιχειρήσεις

Πολιτική / Μητσοτάκης: Ο προϋπολογισμός έχει κοινωνικό πρόσημο, με μόνιμες, θετικές παρεμβάσεις για πολίτες και επιχειρήσεις

«Ξέρω καλά πως τα νοικοκυριά δεν νιώθουν ακόμη στην καθημερινότητα τους αυτή την καλή πορεία της οικονομίας» ανέφερε ο πρωθυπουργός στην καθιερωμένη κυριακάτικη ανάρτησή του για τον απολογισμό της εβδομάδας
LIFO NEWSROOM