Μέσα στον κλοιό της πανδηµίας, µε την καθηµερινότητα να κυλά στους ρυθµούς του κορωνοϊού και πολλά σηµαντικά πράγµατα να περνούν στα ψιλά της ειδησεογραφίας, οι ιστορίες ευτυχίας των ανθρώπων που µετά από προσπάθειες κατάφεραν να αποκτήσουν παιδί και να κάνουν το όνειρό τους για τη δηµιουργία οικογένειας, πραγµατικότητα, σηµατοδοτούν τις νίκες της Ιατρικής.
Νίκες που για να συµβούν προϋποθέτουν εξαιρετικό επιστηµονικό δυναµικό και τεχνολογία αιχµής, τα δύο στοιχεία που χαρακτηρίζουν τη νέα, υπερσύγχρονη και µεγαλύτερη Μονάδα Ιατρικώς Υποβοηθούµενης Αναπαραγωγής στην Νοτιοανατολική Ευρώπη, η οποία ξεκίνησε να λειτουργεί στο Ιατρικό Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης. Η Μονάδα FIVI –«Φοίβη» στα ελληνικά– εγκαινιάστηκε πριν από λίγους µήνες και είναι η µοναδική στην Ελλάδα που βρίσκεται εντός ενός υπερσύγχρονου γενικού νοσοκοµείου, προσφέροντας µοναδικές συνθήκες ασφάλειας και καλύπτοντας όλο το φάσµα υπηρεσιών υγείας.
Η FIVI, συνολικής επένδυσης ύψους άνω των 1,5 εκατ. ευρώ σε εξοπλισµό, στεγάζεται σε υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις και περιλαµβάνει ένα από τα πλέον σύγχρονα εργαστήρια της Ευρώπης, που είναι σχεδιασµένο ώστε να πληροί συνθήκες ποιότητας αέρα ISO CLASS 7 χρησιµοποιώντας ηλεκτρονική παρακολούθηση δειγµάτων µέσω του συστήµατος «RI Witness», καθώς και όλων των παραµέτρων εµβρυολογικής καλλιέργειας, διασφαλίζοντας τα υψηλότερα πρότυπα ποιότητας. Παράλληλα, έχει πιστοποιηθεί από τη Swiss Approval µε το πρότυπο EN 15224.
Πίσω από κάθε επίτευγµα βρίσκονται οι άνθρωποι που το οραµατίστηκαν και του δίνουν ζωή. Στη δηµιουργία της FIVI συνέβαλε µε την επιστηµονική του γνώση και εµπειρία ο Ronny Janssens, f. Chief Embryologist, Center for Reproductive Medicine, AZ-VUB, IVF consultant at BE-ART IVF, ένας από τους πλέον ειδικούς συµβούλους, σε διεθνές επίπεδο, στον χώρο της ιατρικώς υποβοηθούµενης αναπαραγωγής, µε περισσότερα από 35 χρόνια εµπειρία στον σχεδιασµό και στη δηµιουργία εργαστηρίων εξωσωµατικής γονιµοποίησης, του risk assessment και του quality management των συγκεκριµένων µονάδων. Παράλληλα, η FIVI στελεχώνεται από εξειδικευµένο επιστηµονικό προσωπικό που αποτελείται από 20 γιατρούς και εµβρυολόγους διεθνούς κύρους αλλά και λοιπές επιστηµονικές ειδικότητες µε µεγάλη εξειδίκευση και εµπειρία στην υποβοηθούµενη αναπαραγωγή.
Πριν από 20 χρόνια ο Όµιλος του Ιατρικού Αθηνών, µε την ίδρυση του Ιατρικού Διαβαλκανικού Θεσσαλονίκης, κατόρθωσε να καταστήσει τη Θεσσαλονίκη σηµείο αναφοράς στην παροχή υπηρεσιών υγείας σε όλη τη ΝΑ Ευρώπη και να βάλει τη χώρα µε αξιώσεις στον χώρο του ιατρικού τουρισµού.
Σήµερα, κάνει το επόµενο µεγάλο βήµα µε τη δηµιουργία της FIVI στον δρόµο της ιατρικώς υποβοηθούµενης αναπαραγωγής, µε τα δεδοµένα ανταγωνιστικά πλεονεκτήµατα της Ελλάδας στο πεδίο αυτό, το κλίµα, την επιστηµονική τεχνογνωσία, το θεσµικό πλαίσιο και την ανταγωνιστική τιµολόγηση, να διασφαλίζουν πως η διαδροµή που ανοίγεται είναι συναρπαστική. Είναι µια διαδροµή που θα οδηγήσει χιλιάδες υπογόνιµα ζευγάρια στο να πραγµατοποιήσουν το όνειρό τους να αποκτήσουν παιδί και να φτιάξουν οικογένεια.
Το πρώτο παιδί της FIVI είναι πραγµατικότητα και στέλνει το µήνυµα πως η ζωή ξεκινά στο Ιατρικό Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης. Ένα υγιέστατο αγοράκι βάρους 2.850 κιλών, που µε το πρώτο του κλάµα χάρισε την ευτυχία στους συγκινηµένους γονείς του. Σύµφωνα µε το ιατρικό team της µονάδας, η κύηση αφορούσε δύσκολη περίπτωση, καθόσον η 38χρονη γυναίκα είχε µειωµένες πιθανότητες να µείνει έγκυος µε δικά της ωάρια, παρουσιάζοντας χαµηλή ανταπόκριση στη θεραπεία.
Ωστόσο, µε τη βοήθεια του υπερσύγχρονου εξοπλισµού και µε τη συνδροµή του άρτια καταρτισµένου και εκπαιδευµένου προσωπικού της µονάδας FIVI ολοκληρώθηκε µε επιτυχία η εξωσωµατική γονιµοποίηση σε όλα της τα στάδια µε δικό της γενετικό υλικό. Εδώ, στη Θεσσαλονίκη, οι ιστορίες ευτυχίας ξεκίνησαν, ιστορίες που θα ισχυροποιήσουν τη θέση της Ελλάδας στον παγκόσµιο χάρτη του ιατρικού τουρισµού, ιστορίες που θα χαρίσουν χαµόγελα σε υπογόνιµα ζευγάρια, ιστορίες που θα στείλουν το µήνυµα πως η ζωή δεν αρχίζει και δεν τελειώνει µε τον φόβο του κορωνοϊού. Η ζωή προχωρά µε µωρά που γεννιούνται στη «Φοίβη».
σχόλια