Μυστηριώδης ασθένεια «εξολοθρεύει» τις καλλιέργειες ακτινιδίου στην Ιταλία

Μυστηριώδης ασθένεια «εξολοθρεύει» τις καλλιέργειες ακτινιδίου στην Ιταλία Facebook Twitter
0

Μια μυστηριώδης ασθένεια «σκοτώνει» τις καλλιέργειες ακτινιδίου στην Ιταλία, χωρίς κανείς να μπορεί να απαντήσει το γιατί.

Τα φύλλα μαραίνονται, οι ρίζες σαπίζουν. Μέσα σε 10 ημέρες, όλα τα φύλλα πέφτουν, αφήνοντας τους καρπούς εκτεθειμένους στον ήλιο. Σε 1-2 χρόνια, το φυτό ξεραίνεται και «πεθαίνει».

Το πρόβλημα στην Ιταλία είναι τόσο μεγάλο, που τον προηγούμενο μήνα η κυβέρνηση ανακοίνωσε τη συγκρότηση taskforce για τη μελέτη αυτής της ασθένειας που καταστρέφει τις καλλιέργειες ακτινιδίου σε όλη τη χώρα. Η υπουργός Γεωργίας, Τερέσα Μπελάνοβα μίλησε για επείγουσα κατάσταση, τονίζοντας πως χρειάζεται η βοήθεια όλων των ειδικών.

Η ασθένεια, που οι αγρότες αποκαλούν «morìa» (αφανισμός) εμφανίστηκε κοντά στη Βερόνα το 2012 και από τότε έχει καταστρέψει καλλιέργειες σε περιοχές που έως τότε ευδοκιμούσε για δεκαετίες το φυτό.

Σύμφωνα με πρόσφατες εκτιμήσεις, επηρεάζει το 25% των καλλιεργειών ακτινιδίου στην Ιταλία, τη δεύτερη μεγαλύτερη παραγωγό χώρα του φρούτου μετά τη Ν. Ζηλανδία. Οι απώλειες που προκαλεί η ασθένεια ανέρχονται σε εκατομμύρια ευρώ. Σε κάποιες περιοχές, έχει επηρεάσει έως και το 80% των φυτών.

Όμως, οι ειδικοί εκτιμούν πως ίσως η πραγματική εικόνα να είναι ακόμη χειρότερη. Η ασθένεια ξεκινά από τις ρίζες, οπότε μπορεί να προχωρήσει χωρίς να γίνει αντιληπτό το πρόβλημα, μέχρι να εμφανιστούν τα πρώτα «συμπτώματα» στα φύλλα, όταν πλέον είναι αργά.

«Είναι σαν τον κορωνοϊό, αν θέλετε. Όταν εμφανίζονται τα συμπτώματα, είναι ήδη πολύ αργά», δήλωσε ο Τζιάνι Τακόνι, ερευνητής στο ιταλικό συμβούλιο για αγροτική έρευνα, που μελετά τις καλλιέργειες ακτινιδίων από τις αρχές του 2000. «Για τους ανθρώπους, η ανάρρωση είναι δύσκολη. Για τις καλλιέργειες ακτινιδίων, θα έλεγα ότι είναι αδύνατη», συμπλήρωσε.

Παρότι οι ειδικοί έχουν εξετάσει πολλές πιθανές αιτίες που προκαλούν την ασθένεια, ακόμη δεν έχουν βρει τον «ένοχο». Έχει καταστρέψει παλιά και νέα φυτά, σε «παρθένο» έδαφος ή σε φάρμες δεκαετιών, σκοτώνοντας φυτά με μεγάλη ταχύτητα, ενώ άλλα που απέχουν μερικά μέτρα παραμένουν υγιή. Μελέτες έχουν εντοπίσει διαφορετικά παθογόνα στα «άρρωστα» φυτά, αλλά κανένα από αυτά δεν εντοπίστηκε σε όλα τα «θύματα» της ασθένειας.

Οι ερευνητές έχουν παρατηρήσει παρόμοια συμπτώματα στη Γαλλία, την Ισπανία, την Ελλάδα, την Τουρκία, την Ιαπωνία και την Κίνα. Πουθενά αλλού όμως δεν υπήρξε το «εκρηκτικό» πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ιταλία.

Με πληροφορίες από Guardian

Περιβάλλον
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κλιματική αλλαγή: Οι φτωχές χώρες χρειάζονται τουλάχιστον $1 τρισ. τον χρόνο για την πράσινη μετάβαση

Περιβάλλον / Κλιματική αλλαγή: Οι φτωχές χώρες χρειάζονται τουλάχιστον $1 τρισ. τον χρόνο για την πράσινη μετάβαση

Οι πλουσιότερες χώρες στον κόσμο έχουν δεσμευθεί να στηρίξουν οικονομικά τις φτωχότερες, με 100 δισ. δολάρια τον χρόνο, ωστόσο τα κονδύλια ξεκίνησαν να αποδεσμεύονται όπως πρέπει, μόλις το 2022
LIFO NEWSROOM
Το λεξικό της COP29: Βασικές έννοιες για τη φετινή διάσκεψη για το κλίμα στο Αζερμπαϊτζάν

Περιβάλλον / COP29: Όροι-κλειδιά και βασικές έννοιες της Διάσκεψης για το Κλίμα στο Αζερμπαϊτζάν

Το Αζερμπαϊτζάν είναι από τα πρώτα κράτη που αναπτύχθηκαν οικονομικά λόγω πετρελαίου και εξακολουθεί να βασίζεται στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο για το 90% των εξαγωγών του
LIFO NEWSROOM
Η ανθρωπότητα έχει ήδη θερμάνει τον πλανήτη κατά 1,5°C από το 1700

Περιβάλλον / Από το 1700 μέχρι σήμερα, η ανθρωπότητα έχει θερμάνει τον πλανήτη κατά 1,5°C

Η αλλαγή της βάσης εκτίμησης μπορεί να θεωρηθεί ως «μετακίνηση των στόχων» για την κλιματική δράση, καθώς το τρέχον επίπεδο θέρμανσης είναι σαφώς κοντά στο όριο των 1,5°C, ανεξάρτητα από την αρχική βάση
LIFO NEWSROOM