ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ

Οι ρευματικές παθήσεις αποτελούν την πρώτη αιτία απουσίας από την εργασία και την πρόωρη σύνταξη στην Ελλάδα

Οι ρευματικές παθήσεις αποτελούν την πρώτη αιτία απουσίας από την εργασία και την πρόωρη σύνταξη στην Ελλάδα Facebook Twitter
0

Του Δημήτρη Βασιλόπουλου

Πρόεδρος της Ελληνικής Ρευματολογικής Εταιρείας

 

Πριν από λίγες μέρες το ημερολόγιο έδειχνε 12η Οκτωβρίου, η οποία δεν είναι μία οποιαδήποτε μέρα.

Είναι η μέρα που έχει οριστεί παγκόσμια ημέρα αρθρίτιδας για να ευαισθητοποιήσει όλο τον κόσμο για τις ρευματικές παθήσεις που φυσικά δεν εξαντλούνται στην αρθρίτιδα. Η «Παγκόσμια Ημέρα Αρθρίτιδας» καθιερώθηκε από το 1996, σε μια προσπάθεια να ευαισθητοποιηθεί το κοινό και η πολιτεία για την σημασία των ρευματικών-μυοσκελετικών παθήσεων, που εκτός από πολύ συχνές έχουν και πολύ μεγάλο αντίκτυπο στην εργασία την κοινωνία και την οικονομία.

Αν και ο όρος «αρθρίτιδα» αναφέρεται κυρίως σε παθήσεις που προκαλούν φλεγμονή στις αρθρώσεις (πόνο, διόγκωση, τοπική θερμότητα), πλέον χρησιμοποιείται με την ευρύτερη έννοια για όλες τις ρευματικές-μυοσκελετικές παθήσεις που προσβάλλουν όχι μόνο το μυοσκελετικό σύστημα (αρθρώσεις, οστά, αρθρικό χόνδρο, τένοντες, συνδέσμους και μύες) αλλά και εσωτερικά όργανα (πνεύμονες, νεφρούς, καρδιά, νευρικό σύστημα, μάτια κλπ.).

Υπάρχουν περισσότερες από 200 ρευματικές-μυοσκελετικές παθήσεις που προσβάλλουν το ένα τέταρτο του γενικού πληθυσμού παγκοσμίως ενώ έχει υπολογισθεί ότι το ένα τρίτο του πληθυσμού κάποια στιγμή στην ζωή του θα εμφανίσει κάποια ρευματική-μυοσκελετική νόσο.

Στην πλειοψηφία τους οι παθήσεις αυτές είναι χρόνιες με σημαντικές αρνητικές επιδράσεις στους ίδιους τους ασθενείς, τις οικογένειες τους και την κοινωνία γενικότερα. Η μη επαρκής αντιμετώπιση τους οδηγεί συνήθως σε χρόνιο πόνο, σημαντικό περιορισμό των καθημερινών δραστηριοτήτων και λειτουργικότητας των ασθενών, εμφάνιση μόνιμων αναπηριών που συνοδεύονται από κακή ποιότητα ζωής και συχνή εμφάνιση άγχους και κατάθλιψης (διπλάσια σε σχέση με το γενικό πληθυσμό).

Παγκοσμίως, οι ρευματικές-μυοσκελετικές παθήσεις αποτελούν την συχνότερη αιτία χρόνιας απουσίας και πρόωρης αποχώρησης από την εργασία καθώς και συνταξιοδότησης λόγω φυσικής αναπηρίας.

Η απώλεια παραγωγικότητας σε συνδυασμό με την άμεση και έμμεση δαπάνη για την αντιμετώπιση των παθήσεων αυτών συνεπάγεται μια σημαντική οικονομική επιβάρυνση για τις Κοινωνίες σε παγκόσμιο επίπεδο. Έχει υπολογισθεί ότι το ετήσιο κόστος για τις Ευρωπαϊκές χώρες είναι περίπου 240 δισεκατομμύρια ευρώ.

Κλειδί στην επιτυχή αντιμετώπιση των παθήσεων αυτών είναι η έγκαιρη διάγνωση και άμεση αντιμετώπισή τους με συνδυασμό μη φαρμακευτικής (απώλεια βάρους, άσκηση, φυσικοθεραπεία, εργοθεραπεία κλπ.),φαρμακευτικής ή/και σπανιότερα χειρουργικής αγωγής. Τις τελευταίες δεκαετίες έχει συντελεσθεί σημαντική πρόοδος στην αντιμετώπιση των παθήσεων αυτών από τους ειδικούς επαγγελματίες υγείας.

Ειδικότερα για τις φλεγμονώδεις ρευματικές παθήσεις (ρευματοειδής αρθρίτιδα, σπονδυλαρθρίτιδες, ψωριασική αρθρίτιδα, λύκος, αγγειίτιδες κλπ.) την τελευταία 20ετία έχουν αναπτυχθεί και συνεχίζουν να αναπτύσσονται μια σειρά από νέες φαρμακευτικές θεραπείες που έχουν βελτιώσει σημαντικά τα συμπτώματα (πόνο, δυσκαμψία), την λειτουργικότητα και ποιότητα ζωής των ασθενών. Για παράδειγμα, στην ρευματοειδή αρθρίτιδα πρόσφατα δεδομένα δείχνουν ότι η έγκαιρη έναρξη θεραπείας συνοδεύεται από μερική ή πλήρη ανάκτηση της ικανότητας για εργασία ασθενών που ήταν σε πλήρη αναπηρία, μείωσης των χειρουργικών ορθοπαιδικών επεμβάσεων καθώς και μείωσης της αυξημένης θνησιμότητας αυτών των ασθενών.

Τα ενθαρρυντικά αυτά αποτελέσματα μας κάνουν όλους πιο αισιόδοξους για το μέλλον ενώ δημιουργούν σταδιακά τις κατάλληλες προϋποθέσεις για την επιστροφή στην καθημερινότητα, παραγωγικότητα, λειτουργικότητα και εργασία των ασθενών με ρευματικές-μυοσκελετικές παθήσεις.

Οι Έλληνες ρευματολόγοι, ως ειδικοί στις ρευματικές-μυοσκελετικές παθήσεις, σε συνεργασία με όλους τους επαγγελματίες υγείας που εμπλέκονται στην αντιμετώπιση αυτών των παθήσεων, τις Ενώσεις ασθενών και την Ελληνική Πολιτεία, συμβάλλουν καθημερινά στην καλύτερη ενημέρωση του κοινού και των ασθενών για αυτές τις παθήσεις καθώς και στην έγκαιρη διάγνωση και σύγχρονη αντιμετώπιση τους.

www.ere.gr
www.tosomasoumilaei.gr

 

Επιμέλεια: Αλεξία Σβώλου

Υγεία & Σώμα
0

ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Υγεία & Σώμα / Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Ο παιδικός καρκίνος είναι μια πολύ δύσκολη δοκιμασία. Όμως καμιά οικογένεια δεν είναι μόνη γιατί έχει συμπαραστάτη εδώ και 42 χρόνια τη «Φλόγα», ενώ το ιατρικό οπλοστάσιο διευρύνεται με πρωτοποριακές θεραπείες που εφαρμόζονται στα ελληνικά νοσοκομεία και η χώρα αποκτά περισσότερους δότες μυελού των οστών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
MOUTH TAPE

Υγεία & Σώμα / Μπορεί το κλείσιμο του στόματος με ταινία να βοηθήσει με το ροχαλητό και την υπνική άπνοια;

Εικόνες ανθρώπων που κοιμούνται με το στόμα τους κλεισμένο με ταινία έχουν κατακλύσει το Instagram και το TikTok, αλλά και την έβδομη σεζόν του δημοφιλούς ριάλιτι «Love is Blind».
THE LIFO TEAM
Νόσος ALS: Ο κορυφαίος ερευνητης James Berry στην Ελλάδα

Υγεία & Σώμα / Ο ειδικός της νόσου ALS στην Ελλάδα: Νέες θεραπείες και ελπίδα για το μέλλον

Σε εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ και στο Αιγινήτειο, ο δρ. James D. Berry μίλησε για τη σπάνια νευροεκφυλιστική ασθένεια ALS, τις θεραπείες που έχουν εγκριθεί και εκείνες που βρίσκονται σε στάδιο κλινικών δοκιμών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού βοηθά να αλλάξουμε νοοτροπία απέναντι στον καρκίνο

Υγεία & Σώμα / Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος «Άλμα ζωής» έχει συμβάλει καθοριστικά στην επιτυχημένη προσπάθεια πρόληψης του καρκίνου του μαστού, η οποία αποτελεί τη ναυαρχίδα στα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου για χρόνια νοσήματα που υλοποιούνται στην Ελλάδα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Οι ασθενείς έχουν να αντιμετωπίσουν το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Υγεία & Σώμα / Το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Οι ογκολογικοί ασθενείς δεν έχουν να αντιμετωπίσουν μονάχα την ίδια τη νόσο αλλά και όλα τα εμπόδια που συναντούν στην πορεία. Ένα από αυτά, που δυσκολεύονται να υπερπηδήσουν, αφορά το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης, δύο στάδια καθόλου αλληλένδετα στην πράξη, για τα οποία μας μιλά ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ), Γιώργος Καπετανάκης.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Υγεία & Σώμα / Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Δύο γυναίκες που ζουν με τη διατροφική διαταραχή περιγράφουν τα επεισόδιά τους και εξηγούν πώς είναι να μην απολαμβάνεις το φαγητό αλλά να το χρειάζεσαι για να αποφορτιστείς.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ινστιτούτο Copernicus: Βαριά η σκιά της κλιματικής αλλαγής στην υγεία των Ελλήνων

Υγεία & Σώμα / Η κλιματική αλλαγή και οι σοβαρές επιπτώσεις της στην υγεία των Ελλήνων

Η κλιματική αλλαγή εξελίσσεται ραγδαία, με την Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία να σηκώνουν το μεγαλύτερο φορτίο, καθώς το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Copernicus προβλέπει τριπλασιασμό των θανάτων από τη ζέστη μέχρι το τέλος του αιώνα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
«Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Lifo Videos / «Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Ο Κωνσταντίνος Κατσούδας, διαβητικός και συνιδρυτής της πρωτοβουλίας Riding4Diabetes, μοιράζεται μια βαθιά προσωπική ιστορία, μιλά για τη σημασία της ενημέρωσης γύρω από τον διαβήτη και την αξία της εξάλειψης του στίγματος γύρω από τη νόσο.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Για πρώτη φορά πλάνο εντοπισμού της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων παθογόνων

Υγεία & Σώμα / Αναζητώντας την αλήθεια για τις πανδημίες: Το πλάνο του ΠΟΥ για τη δημόσια υγεία

Στο ερώτημα από πού προήλθε ο «ένοχος» για κάθε επιδημική έξαρση στοχεύει να δώσει απάντηση ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, δημιουργώντας για πρώτη φορά ένα πλήρες πλάνο για τον εντοπισμό της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων (παλιότερων) παθογόνων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ