Στον καρκίνο του μαστού έχει συντελεστεί ένα από τα μεγαλύτερα success stories της ιατρικής

Στον καρκίνο του μαστού έχει συντελεστεί ένα από τα μεγαλύτερα success stories της ιατρικής Facebook Twitter
0

Ο πόλεμος με τον καρκίνο κερδίζεται μάχη-μάχη, με ένα από τα σημαντικότερα επιστημονικά επιτεύγματα να έχει γραφτεί στον καρκίνο του μαστού. Ο Αλέξανδρος Αρδαβάνης, Παθολόγος-Ογκολόγος, Διευθυντής-Επιστημονικά Υπεύθυνος του Ά Παθολογικού – Ογκολογικού Τμήματος του νοσοκομείου «Άγιος Σάββας» και μέλος ΔΣ της Εταιρείας Παθολόγων-Ογκολόγων Ελλάδας, χαρτογραφεί όλες τις εξελίξεις στον πιο συχνά απαντώμενο καρκίνο στο γυναικείο φύλο -σε μια εφ' όλης της ύλης συνέντευξη- στέλνοντας το μήνυμα πως τα ογκολογικά νοσήματα δεν είναι πλέον αήττητα.

— Ποιες ήταν οι πιο σημαντικές επιστημονικές ανακοινώσεις στη θεραπεία του καρκίνου του μαστού αυτής της χρονιάς;

Πριν δώσουμε περιληπτικά μια επιλογή από τις πρόσφατες εξελίξεις, οφείλουμε να επισημάνουμε ότι οι ογκολόγοι διαθέτουν ήδη ένα σημαντικό, δοκιμασμένο στον χρόνο και σε πλήθος ασθενών, οπλοστάσιο. Η χημειοθεραπεία, με πλήθος αξιόπιστα παλαιότερα και νεότερα κυτταροτοξικά, παραμένει ακρογωνιαίος λίθος με σημαντικό ρόλο σε όλες τις φάσεις της νόσου. Από την άλλη, τα τελευταία χρόνια γίνεται ολοένα πιο σαφές ότι με τη βοήθεια της μοριακής βιολογίας μπορούμε να περιορίζουμε την «υπερθεραπεία». Στον ορμονοεξαρτώμενο καρκίνο του μαστού, σειρά φαρμάκων συνεχίζουν να προσφέρουν σειρά αξιόπιστων επιλογών: η «βασίλισσα» ταμοξιφένη που αποτέλεσε το πρώτο μεγάλο «success story» στον καρκίνο του μαστού, οι αναστολείς αρωματάσης και η φουλβεστράντη, προσφέρουν πλήθος επιλογών με χαμηλή γενικά τοξικότητα και υψηλή αποτελεσματικότητα. Η εισαγωγή των στοχευτικών παραγόντων σε συνδυασμούς με ορμονικούς παράγοντες αύξησε σημαντικά τη δραστικότητα των τελευταίων ενώ επιβεβαιώνεται συνεχώς η ασφάλεια στη χρήση τους.

Και αυτή τη χρονιά υπήρξαν ενδιαφέρουσες εξελίξεις στη θεραπεία του καρκίνου του μαστού. Σταχυολογώ τις κατά την άποψή μου σημαντικότερες. Επιβεβαιώνεται η αξία της πρόληψης είτε δευτερογενούς είτε πρωτογενούς ενώ εδραιώνονται οι γονιδιακές υπογραφές (Oncotype DX και Mammaprint) στην αρχική αξιολόγηση και πρόβλεψη αναγκαίων συμπληρωματικών μετά τη χειρουργική χειρισμών. Εξάλλου, ταχέως αναδυόμενος είναι ο ρόλος του BRCA1/2 για τον κληρονομούμενο καρκίνο του μαστού, των ωοθηκών και άλλων οργάνων. Για τον ορμονοεξαρτώμενο καρκίνο μαστού υπήρξε συσσώρευση περισσοτέρων δεδομένων για τα Palbociclib, Ribociclib και Abemaciclib αλλά και των Everolimus και Alpelisib. Ένα ενδιαφέρον νέο φάρμακο, το TTC-352, προτείνεται ως πιθανή εναλλακτική στην ταμοξιφένη, αν και τα δεδομένα είναι μάλλον ανώριμα. Η ανοσοθεραπεία, σε αντίθεση με άλλους όγκους, ακόμα ψάχνει τον βηματισμό της στον καρκίνο του μαστού.

— Υπήρξαν ελπιδοφόρες εξελίξεις στην αντιμετώπιση του HER-2 θετικού καρκίνου του μαστού;

Η θεραπεία του HER2-θετικού καρκίνου του μαστού παραμένει ένα από τα μεγαλύτερα «success stories» στην ογκολογία. Στο πρόσφατο παρελθόν, το Trastuzumab σε συνδυασμό με χημειοθεραπεία, βελτίωσε δραματικά την επιβίωση των ασθενών με HER2-θετικό καρκίνο του μαστού ενώ η προσθήκη του Pertuzumab ενίσχυσε σημαντικά την δραστικότητα του Trastuzumab. Ήδη ο συνδυασμός τους αποτελεί καθιερωμένη επιλογή για ορισμένους ασθενείς. Η εισαγωγή του Trastuzumab/Emtansine, ενός οπλισμένου με χημειοθεραπευτικό Trastuzumab, εμπλούτισε το anti-HER2 «οπλοστάσιο». Το Trastuzumab/Emtansine εκπροσωπεί μια πραγμάτωση των ονείρων των σκαπανέων της στοχευτικής θεραπείας, για την εκλεκτικότερη προσβολή των καρκινικών κυττάρων.

Σήμερα, τα θεαματικά αποτελέσματα των anti-HER2 χειρισμών μάς έχουν επιτρέψει να «τολμούμε να ελπίζουμε» στη κατανίκηση του καρκίνου του μαστού. Τα παραδείγματα πληθαίνουν, δύο δεκαετίες από την εισαγωγή του Trastuzumab και μας κάνουν όλους ειλικρινά αισιόδοξους. Εδώ είναι σκόπιμο να τονίσουμε την αξία φαρμακοτεχνικών καινοτομιών που ελαττώνουν το ψυχοκοινωνικό «φορτίο» της μακροχρόνιας θεραπείας. Μία τέτοια καινοτομία είναι το υποδόριο Trastuzumab, που κυκλοφορεί από πενταετίας με ευνόητα πλεονεκτήματα ενώ η αναμενόμενη κυκλοφορία του συνδυασμού Trastuzumab/Pertuzumab subcut, για υποδόρια χορήγηση είναι μια ακόμα σημαντική εξέλιξη, αφού μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την ευκολία των ασθενών και την εξοικονόμηση πόρων του Συστήματος Υγείας. Ζητούμενη παραμένει η δυνατότητα τα φάρμακα αυτά να μπορούν να χορηγούνται κατ΄οίκον, κάτι που μέχρι σήμερα δεν είναι δυνατόν. Εξάλλου, τρία ενδιαφέροντα νέα φάρμακα αυτής της κατηγορίας, το Tucatinib, το Νeratinib και το Deruxtecan/Trastuzumab αναμένεται να κυκλοφορήσουν σύντομα. Αν θελήσουμε να δούμε «πανοραμικά» το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον της αντι-HER2 2 στόχευσης μπορούμε να διαπιστώσουμε πως στα θεμέλια και το εποικοδόμημα βρίσκεται το Trastuzumab.

— Κάποτε η διάγνωση του καρκίνου του μαστού ήταν ένα "χαστούκι". Σήμερα ποιο είναι το μήνυμα που στέλνετε στις γυναίκες, καθώς όλες είμαστε εν δυνάμει ασθενείς;

Εδώ και δύο δεκαετίες τουλάχιστον έχει γίνει σαφές ότι ο καρκίνος του μαστού δεν είναι πλέον ένα «χαστούκι» αλλά ένα «σκούντημα». Η νόσος ιάται σε μεγάλο ποσοστό σε πρώιμα στάδια ενώ στην προχωρημένη τοπικά ή συστηματικά νόσο, τα σύγχρονα φάρμακα εγγυώνται τη μετατροπή της σε χρόνια νόσο έναντι αποδεκτής τοξικότητας.

— Η φετινή χρονιά δοκίμασε τις αντοχές των ασθενών με χρόνια νοσήματα. Πόσο πιστεύετε ότι παραμέλησαν την υγεία τους οι ασθενείς με καρκίνο μαστού-αν το έκαναν-με τι κινδύνους;

Δυστυχώς, υπάρχουν λυπηρά παραδείγματα δυσμενών επιπτώσεων λόγω του φόβου του κορωνοϊού. Ωστόσο, πιστεύω πως δεν υπήρξε μείζων επίπτωση για τις ασθενείς, αφενός λόγω της σχετικής ευαισθητοποίησης των γυναικών, αφετέρου λόγω της συνήθως χρόνιας πορείας του καρκίνου του μαστού. Αντίθετα σε μεγάλο βαθμό υπήρξε επιβάρυνση του ιατρικού προσωπικού των νοσοκομείων λόγω της εξώθησής του σε διαχείριση μέσω τηλεφώνου ή διαδικτύου, και έχω δυστυχώς σχετική προσωπική εμπειρία από το τελευταίο εξάμηνο. Ίσως αυτό είναι και μια πρόγευση ή και ώθηση στην εποχή της «virtual» άσκησης της ιατρικής με ό,τι καλό ή κακό αυτή ενσωματώνει.


Σε κάθε περίπτωση δεν πρέπει να λησμονούμε ότι και τα κακοήθη νεοπλάσματα γενικά παραμένουν απειλή της δημόσιας υγείας και όχι μόνο κάθε «νεοεμφανιζόμενος» λοιμώδης παράγων.

—Τι πρέπει να προσέχουν οι ασθενείς όσο βρισκόμαστε στον κλοιό της πανδημίας;

Να παραμείνουν ψύχραιμες, διατηρώντας την τακτική και όχι «νευρωτική» επαφή με τον θεράποντα γιατρό τους, χωρίς να μπαίνουν στη λογική της σχολαστικότητας στους ελέγχους και αντίστροφα στον πανικό του επείγοντος. Ο καρκίνος του μαστού κατά κανόνα δίνει περιθώριο συγκροτημένης και όχι επείγουσας θεραπείας.

— Η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρία έκανε μια ανακοίνωση παρακαλώντας τους πολίτες να δώσουν προτεραιότητα στους καρκινοπαθείς, στον εμβολιασμό για την γρίπη. Ανάλογα με το είδος της θεραπείας που κάνουν, διαφέρει η ευαλωτότητά τους στις λοιμώξεις;

Θεωρώ ότι ορθώς έχει επισημανθεί η «προτεραιότητα» του αντιγριππικού εμβολιασμού στους ασθενείς με καρκίνο. Προσοχή όμως, ο καρκίνος δεν είναι συνώνυμο της ευαλωτότητας σε λοιμώξεις. Η ευαλωτότητα εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, με σημαντικότερο το αν ευρίσκονται υπό θεραπεία και κατά πόσον αυτή προκαλεί ισχυρή ανοσοκαταστολή ή άλλες επιπλοκές. Σε κάθε περίπτωση, οι οδηγίες των ειδικών αποτελούν την πλησιέστερη προς το εφικτό πρόταση.

Υγεία & Σώμα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Lifo Videos / «Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Ο Κωνσταντίνος Κατσούδας, διαβητικός και συνιδρυτής της πρωτοβουλίας Riding4Diabetes, μοιράζεται μια βαθιά προσωπική ιστορία, μιλά για τη σημασία της ενημέρωσης γύρω από τον διαβήτη και την αξία της εξάλειψης του στίγματος γύρω από τη νόσο.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Για πρώτη φορά πλάνο εντοπισμού της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων παθογόνων

Υγεία & Σώμα / Αναζητώντας την αλήθεια για τις πανδημίες: Το πλάνο του ΠΟΥ για τη δημόσια υγεία

Στο ερώτημα από πού προήλθε ο «ένοχος» για κάθε επιδημική έξαρση στοχεύει να δώσει απάντηση ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, δημιουργώντας για πρώτη φορά ένα πλήρες πλάνο για τον εντοπισμό της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων (παλιότερων) παθογόνων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Πίσω από τη μάστιγα της παιδικής παχυσαρκίας κρύβονται τα λάθη των γονιών, όπως δείχνει νέα έρευνα

Υγεία & Σώμα / Πίσω από τη μάστιγα της παιδικής παχυσαρκίας κρύβονται τα λάθη των γονιών, όπως δείχνει νέα έρευνα

Ένα στα τρία παιδιά στην Ελλάδα, ηλικίας από πέντε ετών και άνω, έχει περιττά κιλά. Το πρόβλημα της παχυσαρκίας είναι μεγάλο και γι' αυτό ευθύνονται η ανθυγιεινή διατροφή, η έλλειψη άσκησης και οι εσφαλμένες αντιλήψεις που έχουν οι γονείς.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Μην αφήσετε το SMS για τον καρκίνο του παχέος εντέρου στο «διαβάστηκε»

Υγεία & Σώμα / Μην αφήσετε το SMS για τον καρκίνο του παχέος εντέρου στο «διαβάστηκε»

Ξεκίνησαν να αποστέλλονται τα SMS για τη διενέργεια του αυτοδιαγνωστικού ελέγχου για τον καρκίνο του παχέος εντέρου. Πρώτη φορά υλοποιείται τέτοιο πρόγραμμα στην Ελλάδα με αποδέκτες 2,8 εκατ. πολίτες.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Λιγότεροι θάνατοι από καρκίνο, αν οι ανοσοθεραπείες δοθούν νωρίς

Υγεία & Σώμα / Λιγότεροι θάνατοι από καρκίνο, αν οι ανοσοθεραπείες δοθούν νωρίς

Νέα μελέτη δείχνει ότι μειώνονται οι μεταστάσεις και οι θάνατοι από καρκίνο όταν τα πιο καινοτόμα φάρμακα, οι ανοσοθεραπείες, χορηγούνται νωρίς. Παράλληλα, εξοικονομούνται πολύτιμοι πόροι για το σύστημα υγείας χάρη στην αποφυγή των επιπλοκών και των υποτροπών της νόσου.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Πώς αντιμετωπίζεται η προκατάληψη για μια ασθένεια που δεν είναι πλέον θανατηφόρα;

Υγεία & Σώμα / Πώς αντιμετωπίζεται η προκατάληψη για μια ασθένεια που δεν είναι πλέον θανατηφόρα;

Οι γιατροί Κ. Πρωτοπαπάς και Ι. Κατσαρόλης καταρρίπτουν μύθους και στερεότυπα γύρω από τον HIV και περιγράφουν τις μεθόδους πρόληψης που λίγοι τελικά γνωρίζουν στην Ελλάδα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πράσινο φως στο πρώτο μονοδοσικό HPV εμβόλιο

Υγεία & Σώμα / Πράσινο φως στο πρώτο μονοδοσικό HPV εμβόλιο

Στα τρία έως τώρα HPV εμβόλια που προστατεύουν από τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας (και όχι μόνο) προστίθενται άλλα δύο. Το ένα από αυτά πήρε το πράσινο φως από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και διαφέρει από τα προηγούμενα καθώς χορηγείται σε μονοδοσικό σχήμα για την απλούστευση της εμβολιαστικής διαδικασίας.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
«Προτιμώ να σκέφτομαι ότι ήμουν τύχερη γιατί το ξεπέρασα και όχι άτυχη γιατί μου συνέβη»

Παγκόσμια Ημέρα πρόληψης κατά του καρκίνου του μαστού / «Προτιμώ να σκέφτομαι ότι ήμουν τύχερη γιατί το ξεπέρασα και όχι άτυχη γιατί μου συνέβη»

Πέντε χρόνια μετά τη διάγνωση με καρκίνο του μαστού, η Τζούλη Αγοράκη περιγράφει εκείνες τις δύσκολες πρώτες μέρες αλλά και το δώρο που έκανε στον εαυτό της.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Το αλκοόλ προκαλεί καρκίνο: Η Ιρλανδία γίνεται η πρώτη χώρα που καθιερώνει την προειδοποίηση στις ετικέτες των ποτών

Υγεία & Σώμα / «Το αλκοόλ προκαλεί καρκίνο»: Η Ιρλανδία γίνεται η πρώτη χώρα που καθιερώνει την προειδοποίηση στις ετικέτες των ποτών

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε τον Ιούλιο, σχεδόν οι μισοί Ευρωπαίοι δεν γνωρίζουν ότι υπάρχει σχέση μεταξύ της κατανάλωσης αλκοόλ και της πιθανότητας να προσβληθούν από επτά τύπους καρκίνου.
THE LIFO TEAM