Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Πολωνίας πρόκειται να εκδώσει απόφαση που θα μπορούσε να οδηγήσει σε σχεδόν καθολική απαγόρευση των αμβλώσεων.
Οι πολωνικοί νόμοι είναι ήδη μεταξύ των αυστηρότερων στην Ευρώπη, με την άμβλωση να επιτρέπεται μόνο σε περιπτώσεις βιασμού ή αιμομιξίας, εάν η υγεία της μητέρας κινδυνεύει, ή εάν υπάρχει σοβαρός κίνδυνος για το έμβρυο.
Ωστόσο, το δικαστήριο θα αποφασίσει εάν ένας νόμος του 1993, που επιτρέπει τον τερματισμό της κύησης σε περιπτώσεις εμβρυϊκών ανωμαλιών, είναι συνταγματικός.
Ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων προέτρεψαν τη χώρα να μην εντείνει τους περιορισμούς στο συγκεκριμένο ζήτημα.
Σχεδόν όλες οι αμβλώσεις που πραγματοποιούνται στην Πολωνία τελούνται για περιπτώσεις όπου το έμβρυο έχει σοβαρές αναπηρίες, τις ακριβείς περιστάσεις ωστόσο αποφασίζει το δικαστήριο.
Η νομική πρόκληση ξεκίνησε πέρυσι και είναι ξεχωριστό κομμάτι από ένα νέο νομοσχέδιο για τις αμβλώσεις που βρίσκεται επί του παρόντος στο κοινοβούλιο. Το νέο νομοσχέδιο ζητά επίσης τον τερματισμό των αμβλώσεων σε περιπτώσεις μη αναστρέψιμης βλάβης στο έμβρυο. Το νομοσχέδιο υποστηρίζεται από το κυβερνών κόμμα.
«Είναι απάνθρωπο, είναι απερίσκεπτο να αναγκάζεις κάποιον να εγκυμονεί, ειδικά αν το έμβρυο έχει κακή υγεία και το 98% των νομικών αμβλώσεων που πραγματοποιούνται στην Πολωνία οφείλονται σε δυσπλασίες του εμβρύου», είπε η ακτιβίστρια Antonina Lewandowska.
Τρεις διεθνείς ομάδες δικαιωμάτων, η Διεθνής Αμνηστία, το Κέντρο Παραγωγικών Δικαιωμάτων και το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δήλωσαν ότι θα στείλουν ανεξάρτητους παρατηρητές στο δικαστήριο πριν από την απόφαση.
«Οι επερχόμενες διαδικασίες του Συνταγματικού Δικαστηρίου λαμβάνουν χώρα στο πλαίσιο επανειλημμένων κυβερνητικών επιθέσεων κατά των δικαιωμάτων των γυναικών και των προσπαθειών για ανατροπή των αναπαραγωγικών δικαιωμάτων, καθώς και νομικών και πολιτικών αλλαγών που έχουν υπονομεύσει την ανεξαρτησία του δικαστικού σώματος και του κράτους δικαίου στην Πολωνία», είπαν σε κοινή δήλωση.
Προηγούμενες προτάσεις για περιορισμό της πρόσβασης στην άμβλωση υποβλήθηκαν και το 2016, αλλά η κυβέρνηση υποχώρησε μετά από μαζικές διαδηλώσεις.
Με πληροφορίες του BBC