ΚΙΝΗΣΗ ΤΩΡΑ

Σφήκες «δολοφόνοι»: Επιστήμονες βρήκαν την πρώτη φωλιά του εντόμου στις ΗΠΑ

Σφήκες «δολοφόνοι»: Επιστήμονες βρήκαν την πρώτη φωλιά του εντόμου στις ΗΠΑ Facebook Twitter
0

Επιστήμονες στην πολιτεία της Ουάσινγκτον εντόπισαν την πρώτη φωλιά των λεγόμενων «σφηκών δολοφόνων» στις ΗΠΑ και σκοπεύουν να την καταστρέψουν, προκειμένου να προστατεύσουν τις μέλισσες.

Άνθρωποι του υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ εδώ και εβδομάδες έκαναν έρευνες και έστηναν «παγίδες», προκειμένου να εντοπίσουν φωλιά της γιγάντιας ασιατικής σφήκας, της μεγαλύτερης στον κόσμο. Τελικά, η σφηκοφωλιά εντοπίστηκε στο Μπλέιν, μια πόλη βόρεια του Σιάτλ, σε μία κουφάλα δέντρου.

Η φωλιά έχει μέγεθος μπάλας του μπάσκετ και εκτιμάται ότι περιέχει 100-200 από αυτά τα έντομα, που αποτελούν τη μεγαλύτερη απειλή για τις μέλισσες, στις οποίες βασίζονται οι αγρότες για την επικονίαση των καλλιεργειών τους.

Χρησιμοποιώντας οδοντικό νήμα, οι εντομολόγοι κατάφεραν να τοποθετήσουν ανιχνευτές σε τρεις σφήκες «δολοφόνους», από τις οποίες η μία τους οδήγησε στη φωλιά. Αρχικά προγραμμάτισαν να την καταστρέψουν χθες, Παρασκευή, αλλά λόγω των καιρικών συνθηκών αυτό δεν έγινε και αναμένεται να πραγματοποιηθεί σήμερα.

Απειλή για τη μέλισσα

Η γιγάντια ασιατική σφήκα, που έχει μήκος 5 εκατοστά, συνήθως εντοπίζεται σε Κίνα, Ιαπωνία, Ταϊλάνδη, Νότια Κορέα και Βιετνάμ, μεταξύ άλλων ασιατικών χωρών.

Οι επιστήμονες ακόμη δεν γνωρίζουν πως το έντομο έφτασε στη Βόρεια Αμερική. Έχει εντοπιστεί μόνο στην πολιτεία της Ουάσινγκτον και στη Βρετανική Κολούμπια του Καναδά.

Παρότι έχει γίνει γνωστή ως «σφήκα δολοφόνος», αυτό το έντομο σκοτώνει λίγες δεκάδες ανθρώπους τον χρόνο στις ασιατικές χώρες, ενώ οι ειδικοί λένε ότι ίσως ο αριθμός είναι πολύ μικρότερος. Στο μεταξύ, σφήκες και μέλισσες που συνήθως βρίσκονται στις ΗΠΑ σκοτώνουν κατά μέσο όρο 62 ανθρώπους τον χρόνο, σύμφωνα με τα κέντρα για τον Έλεγχο και την Πρόληψη Ασθενειών.

Η πραγματική απειλή από τις γιγάντιες ασιατικές σφήκες είναι οι καταστροφικές επιθέσεις τους στις μέλισσες, που ήδη κινδύνευαν από παρασιτοκτόνα, ασθένειες και άλλα προβλήματα. Ένα μικρό σμήνος σφηκών «δολοφόνων» μπορούν να εξολοθρεύσουν ένα ολόκληρο μελίσσι μέσα σε ώρες και ήδη έχουν καταστρέψει 6-7 στην πολιτεία της Ουάσινγκτον.

Τον περασμένο Δεκέμβριο το έντομο αυτό εντοπίστηκε για πρώτη φορά στις ΗΠΑ, κοντά στο Μπλέιν. Τον Ιούλιο οι επιστήμονες κατάφεραν να πιάσουν την πρώτη ζωντανή σφήκα- δολοφόνο.

Πώς θα καταστρέψουν τη σφηκοφωλιά

Ο ιδιοκτήτης της έκτασης στην οποία βρέθηκε η σφηκοφωλιά έδωσε άδεια στις αρχές να την καταστρέψουν και να αφαιρέσουν το δέντρο.

Το σχέδιο προβλέπει ότι θα γεμίσουν την κουφάλα του δέντρου με αφρό και θα την καλύψουν με πλαστική μεμβράνη, προκειμένου να μην αποδράσουν οι σφήκες, εξήγησε ο Σβεν Έρικ Σπίσιγκερ, εντομολόγος του υπουργείου Γεωργίας.

Μετά θα τοποθετηθεί ένας σωλήνας, που θα ρουφήξει τις σφήκες που έχουν παγιδευτεί μέσα και θα τις μεταφέρει σε θάλαμο. Στη συνέχεια, θα κόψουν το δέντρο, προκειμένου να διαπιστωθεί αν υπάρχουν κι άλλες. Οι εργαζόμενοι θα φορούν ειδικές στολές, που θα τους προστατεύσουν από τα έξι χιλιοστών κεντριά αυτών των εντόμων, αλλά και ασπίδες προσώπου, γιατί οι σφήκες μπορεί να ρίξουν δηλητήριο στα μάτια, το οποίο προκαλεί πόνο.

Πάντως, οι έρευνες στην περιοχή θα συνεχιστούν, καθώς οι ειδικοί υποπτεύονται ότι υπάρχουν κι άλλες σφηκοφωλιές. «Είναι ακόμη σχετικά μικρός πληθυσμός και τις κυνηγάμε ενεργά», δήλωσε ο Σπίσιγκερ.

Με πληροφορίες από AP

Περιβάλλον
0

ΚΙΝΗΣΗ ΤΩΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νέα είδη ανακαλύφθηκαν στο Περού: Από αμφίβια ποντίκια μέχρι ψάρια με μεγάλες κεφαλές

Περιβάλλον / Νέα είδη ανακαλύφθηκαν στο Περού: Από αμφίβια ποντίκια μέχρι ψάρια με μεγάλες κεφαλές

Εκτός από τα ήδη επιβεβαιωμένα, οι ερευνητές πιστεύουν ότι μπορεί να έχουν εντοπίσει έως και 48 ακόμη νέα είδη, τα οποία θα πρέπει να μελετηθούν περαιτέρω για την επίσημη αναγνώρισή τους
LIFO NEWSROOM
Συγκινητική ιστορία: Δύο ορφανές τίγρεις της Σιβηρίας επανενώθηκαν μετά από ταξίδι 200 χλμ. στα ρωσικά δάση

Περιβάλλον / Συγκινητική ιστορία: Δύο ορφανές τίγρεις της Σιβηρίας επανενώθηκαν μετά από ταξίδι 200 χλμ. στα ρωσικά δάση

Η ρομαντική ιστορία του Μπόρις και της Σβετλάγια δημιουργεί ελπίδες για τον απειλούμενο πληθυσμό των τίγρεων στα σύνορα της Ρωσίας με την Κίνα
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Κλιματική αλλαγή, βιοποικιλότητα και επισιτιστική ανασφάλεια απαιτούν ολιστική προσέγγιση, προειδοποιεί μελέτη

Περιβάλλον / Κλιματική αλλαγή, βιοποικιλότητα και επισιτιστική ανασφάλεια απαιτούν ολιστική προσέγγιση, προειδοποιεί μελέτη

Βιοποικιλότητα, νερό, τρόφιμα, υγεία και κλιματική αλλαγή, είναι οι πέντε βασικοί τομείς που επηρεάζουν ο ένας τον άλλο και γι' αυτό απαιτείται ολιστική λύση
LIFO NEWSROOM
«Σαν ένα γιγάντιο σπιτάκι για πουλιά»: Οι εθελοντές που σώζουν τις έγκυες φώκιες της Φινλανδίας

Περιβάλλον / «Σαν ένα γιγάντιο σπιτάκι για πουλιά»: Οι εθελοντές που σώζουν τις έγκυες φώκιες της Φινλανδίας

Για να αντιμετωπίσουν την κρίση, εθελοντές συγκεντρώνουν χιόνι και δημιουργούν σωρούς μήκους 7 μέτρων και ύψους 1,5 μέτρου κατά μήκος της παγωμένης λίμνης
LIFO NEWSROOM
Πλαστική ρύπανση: Κανένας περιορισμός, απογοητευτική η εφαρμογή του νόμου

Περιβάλλον / Πλαστική ρύπανση: Κανένας περιορισμός, απογοητευτική η εφαρμογή του νόμου

Γιατί δεν περιορίζεται η πλαστική ρύπανση στην Ελλάδα; Μια αποκαλυπτική έκθεση του WWF η οποία δίνει απαντήσεις για τις αλλαγές που δεν έγιναν στην καθημερινότητά μας, τις ευθύνες της πολιτείας αλλά και τη συμπεριφορά των πολιτών.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Μαύρα πλαστικά μαγειρικά σκεύη: Τι πρέπει να προσέχουμε στην κουζίνα

Τech & Science / Πετάξτε από την κουζίνα τα μαύρα πλαστικά μαγειρικά σκεύη

Σε ποιες περιπτώσεις το μαύρο πλαστικό στα μαγειρικά σκεύη μπορεί να είναι επικίνδυνο για την υγεία μας - Τι να προσέχουμε με μαύρες σπάτουλες και κουτάλια με πλαστικό από πολυβρωμιωμένους διφαινυλαιθέρες
LIFO NEWSROOM