Γιατί το υψόμετρο του Έβερεστ έπρεπε να μετρηθεί ξανά

Γιατί το υψόμετρο του Έβερεστ έπρεπε να μετρηθεί ξανά Facebook Twitter
EPA
0

Το Νεπάλ και η Κίνα αναμένεται να εκδώσουν ταυτόχρονα αναφορές για το ύψος του Έβερεστ, μετά από μετρήσεις που πραγματοποίησαν στο υψηλότερο βουνό του κόσμου.  

Σύμφωνα με όσα αναφέρει το νεπαλέζικο khabarhu.com οι δύο χώρες ολοκλήρωσαν τις μετρήσεις τους χρησιμοποιώντας διαφορετικά «μέσα και πόρους». Οι κυβερνητικές Αρχές του Νεπάλ γνωστοποίησαν ότι οι δύο χώρες προετοιμάζονται ώστε να κοινοποιήσουν ταυτόχρονα τα συμπεράσματα των ερευνών τους.

Οι κινεζικές μετρήσεις έγιναν «ξεχωριστά, σε συνεργασία και κατόπιν συμφωνίας» με την κυβέρνηση του Νεπάλ. Καθώς το Νεπάλ έφθανε στο τελευταίο στάδιο μετρήσεων η Κίνα επίσης ξεκινούσε τις μετρήσεις από τον βορρά.  

Οι δύο χώρες, ιστορικά, όπως αναφέρει ο Guardian, διαφωνούσαν για το ύψος του βουνού, ωστόσο, το 2010 αποφάσισαν να προχωρήσουν σε συμβιβασμούς. «Η κινεζική πλευρά αποδέχθηκε τη νεπαλέζικη θέση, πως με το χιόνι το υψόμετρο αγγίζει τα 8.848 μέτρα, ενώ το Νεπάλ αποδέχθηκε την κινεζική θέση, σύμφωνα με την οποία το ύψος του βουνού φτάνει τα 8.844,43 μέτρα», είχε ανακοινώσει τότε το Πεκίνο.

Όλες οι μετρήσεις έχουν πραγματοποιηθεί από Ινδούς, Αμερικανούς και Ευρωπαίους αλλά όχι από γεωμέτρες των χωρών που βρίσκεται το Έβερεστ. 

Οι περισσότεροι γεωμέτρες εκτιμούν πως το ύψος του Έβερεστ αυξάνεται το ελάχιστο κατά μισό εκατοστό κάθε χρόνο λόγω τεκτονικών συγκρούσεων που συμβαίνουν τα τελευταία 40 έως 50 εκατ. χρόνια ανάμεσα στην Ινδική πλάκα και στην Ευρασιατική πλάκα. Ωστόσο, όπως επισημαίνει σε πρόσφατο δημοσίευμά του το National Geographic, ο καταστροφικός σεισμός των 7,8 Ρίχτερ που σημειώθηκε το 2015, ενδέχεται να επηρέασε το ύψος του βουνού κατά μερικά εκατοστά - αξιοσημείωτο μέγεθος από γεωλογική άποψη.

Σύμφωνα με δηλώσεις του δρ. Christopher Pearson, από τη Σχολή Τοπογράφων του Πανεπιστημίου του Otago της Νέας Ζηλανδίας, που συμμετείχε στην έρευνα του Νεπάλ, τρεις είναι οι λόγοι που έκαναν αναγκαία τη νέα μέτρηση του ύψους του βουνού. Η τεκτονική δραστηριότητα, όπως αυτή του 2015, η βελτίωση της δορυφορικής τεχνολογίας - που μπορεί να συνεισφέρει με εξαιρετικά ακριβή στοιχεία - και η τήξη του πάγου στην κορυφή γεγονός που μπορεί να συνεπάγεται με διακυμάνσεις στο ύψος του. 

Πέρα όμως από την επιστημονική αναγκαιότητα, η μέτρηση του Έβερεστ ήταν επίσης θέμα εθνικής υπερηφάνειας για το Νεπάλ. Οι αρμόδιες Αρχές δαπάνησαν 1,3 εκατ. δολ. για το εγχείρημα, συνεργαζόμενες με έξι διεθνείς εταιρείες. 

Ανεξάρτητα από το πότε τελικά θα ανακοινωθεί το ύψος του Έβερεστ, ο Khimlal Gautam, o 35χρονος γεωμέτρης και ορειβάτης που ηγήθηκε της νεπαλέζικης αποστολής, πιστεύει πως η χώρα του έκανε ξεκάθαρη τη θέση της.

«Θέλαμε να στείλουμε το μήνυμα πως μπορούμε να κάνουμε κάτι με τους δικούς μας πόρους και το δικό μας τεχνικό προσωπικό», δήλωσε στο National Geographic. «Το Έβερεστ είναι ένα σύμβολο για το Νεπάλ, αλλά δεν είναι ένα περιουσία μόνο του Νεπάλ, αλλά ολόκληρου του κόσμου». 

Με πληροφορίες από Guardian/Vice/Khabarhu/National Geographic 

Περιβάλλον
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κλιματική αλλαγή: Οι φτωχές χώρες χρειάζονται τουλάχιστον $1 τρισ. τον χρόνο για την πράσινη μετάβαση

Περιβάλλον / Κλιματική αλλαγή: Οι φτωχές χώρες χρειάζονται τουλάχιστον $1 τρισ. τον χρόνο για την πράσινη μετάβαση

Οι πλουσιότερες χώρες στον κόσμο έχουν δεσμευθεί να στηρίξουν οικονομικά τις φτωχότερες, με 100 δισ. δολάρια τον χρόνο, ωστόσο τα κονδύλια ξεκίνησαν να αποδεσμεύονται όπως πρέπει, μόλις το 2022
LIFO NEWSROOM
Το λεξικό της COP29: Βασικές έννοιες για τη φετινή διάσκεψη για το κλίμα στο Αζερμπαϊτζάν

Περιβάλλον / COP29: Όροι-κλειδιά και βασικές έννοιες της Διάσκεψης για το Κλίμα στο Αζερμπαϊτζάν

Το Αζερμπαϊτζάν είναι από τα πρώτα κράτη που αναπτύχθηκαν οικονομικά λόγω πετρελαίου και εξακολουθεί να βασίζεται στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο για το 90% των εξαγωγών του
LIFO NEWSROOM
Η ανθρωπότητα έχει ήδη θερμάνει τον πλανήτη κατά 1,5°C από το 1700

Περιβάλλον / Από το 1700 μέχρι σήμερα, η ανθρωπότητα έχει θερμάνει τον πλανήτη κατά 1,5°C

Η αλλαγή της βάσης εκτίμησης μπορεί να θεωρηθεί ως «μετακίνηση των στόχων» για την κλιματική δράση, καθώς το τρέχον επίπεδο θέρμανσης είναι σαφώς κοντά στο όριο των 1,5°C, ανεξάρτητα από την αρχική βάση
LIFO NEWSROOM