Στις φθινοπωρινές διακοπές του Οκτωβρίου τα ισπανικά νησιά έχουν συνήθως την τιμητική τους και ξαναζούν ένα μικρό καλοκαίρι. Όχι όμως και φέτος, καθώς η Μαγιόρκα θυμίζει αυτές τις μέρες ερημονήσι με εξαίρεση τα Κανάρια.
Υπό φυσιολογικές συνθήκες το αγαπημένο νησί των Γερμανών, η Μαγιόρκα της Ισπανίας, σφύζει τέτοιες μέρες από ζωή. Πολλοί εκμεταλλεύονται τις φθινοπωρινές διακοπές για μια τελευταία «απόδραση» στον ζεστότερο νότο πριν την έλευση του χειμώνα. «Φέτος δεν ήρθε σχεδόν κανείς», λέει η Μπεατρίς Τσικαρντίνι, ιδιοκτήτρια του παραλιακού μπαρ «Zur Krone». Τα πράγματα «είναι χειρότερα απ' ότι τους χειμερινούς μήνες υπό φυσιολογικές συνθήκες».
Τελείως διαφορετική η εικόνα στα Κανάρια. Τα νησιά του Ατλαντικού στις δυτικές ακτές της Αφρικής κατάφεραν να θέσουν υπό σχετικό έλεγχο την εξάπλωση του κορωνοϊού, με αποτέλεσμα να εξαιρεθούν από τη λίστα του γερμανικού επιδημιολογικού Ινστιτούτου Ρόμπερτ Κοχ με τις περιοχές υψηλού κινδύνου. Σε αυτές ανήκει όλη η Ισπανία πλην των Καναρίων Νησιών. Πράσινο φως για τα Κανάρια έδωσε και η βρετανική κυβέρνηση ενώ και η κατάσταση έκτακτης ανάγκης που εξήγγειλε η ισπανική κυβέρνηση την περασμένη Κυριακή, με νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας, εξαιρεί τους δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς των Καναρίων Νήσων.
Πρώτες γεμάτες πτήσεις καταφθάνουν στην Γκραν Κανάρια
Μετά την πολύμηνη αναγκαστική ανάπαυλα κατέφθασαν έτσι εκεί το περασμένο Σαββατοκύριακο τα πρώτα αεροπλάνα με εκατοντάδες τουρίστες. Η El Mundo έκανε μάλιστα λόγο για «εισβολή», κυρίως Βρετανών, τουριστών. «Είναι πολύ όμορφα να βλέπει κανείς και πάλι τόση κίνηση», λέει ένας υπάλληλος στο αεροδρόμιο Las Palmas της Γκραν Κανάρια. Ακόμη πιο ευτυχείς φαίνονται οι αφιχθέντες τουρίστες. «Ήρθαμε χτες το βράδυ. Η πτήση ήταν γεμάτη, όλοι πανευτυχείς. Και φυσικά όλοι με μάσκες», είπε μια νεαρή μητέρα στην ισπανική τηλεόραση.
Επιστροφή στη Μαγιόρκα. Η Μπεατρίς Τσικαρντίνι, Ελβετή με ισπανικό διαβατήριο ζει εκεί από το 1976. «Όταν πρωτοήρθα ο δρόμος δεν ήταν καν ασφαλτοστρωμένος. Παρόλα αυτά είχε περισσότερη κίνηση τότε». Το μπαρ της είναι από τα ελάχιστα που παραμένουν ανοιχτά. Τα έσοδά της περιορίζονται στο 20% της προ κορωνοϊού εποχής.
Σε κανονικές εποχές η σεζόν στη Μαγιόρκα διαρκεί μέχρι τις αρχές Νοεμβρίου. Από τα μέσα Οκτωβρίου αρχίζουν και κλείνουν τα πρώτα ξενοδοχεία, εστιατόρια και μπαρ. Φέτος η εικόνα είναι τελείως διαφορετική. «Διανύεις μεγάλες αποστάσεις για να βρεις ανοιχτά μαγαζιά», λέει ο Κρίστιαν Γκουρς, τουρίστας από το Λουξεμβούργο. «Σε εμάς στο Λουξεμβούργο δεν υπάρχει ταξιδιωτική προειδοποίηση για την Μαγιόρκα. Αρκετοί Γερμανοί έρχονται γι' αυτό το λόγο Μαγιόρκα μέσω Λουξεμβούργου».
Από τα μέσα Οκτωβρίου επιτρέπεται και πάλι η λειτουργία των μπαρ και εστιατορίων στις περιβόητες «γερμανικές οδούς» της Μαγιόρκα Schinkenstraße και Bierstraße. Τα κλαμπ όμως εξαιρούνται. «Πίνουμε καφέ, μιλάμε και πάλι πάλι στα ξενοδοχεία μας. Κάθε μέρα αυτό κάνουμε. Δεν έχουμε και άλλη επιλογή», λέει ένας τουρίστας.
«Δεν κινείται τίποτε»
Ο Γερμανός Μάριο Γκρος ζει στη Μαγιόρκα εδώ και έξι χρόνια. «Δεν κινείται τίποτε εδώ. Δούλευα στις δημόσιες σχέσεις και μοίραζα φυλλάδια. Πάντα υπήρχαν δουλειές και καλά λεφτά». Σήμερα όμως ζει από την πρόνοια. Παρά ταύτα αποκλείει το ενδεχόμενο επιστροφής στη Γερμανία. «Θα περιμένω μέχρι να βελτιωθεί η κατάσταση».
Για τον Χουάν Φερέ, αντίθετα, που εδώ και πέντε χρόνια δίνει μάχες κατά του φαινομένου των μεθυσμένων και ανεξέλεγκτων τουριστών, η κατάσταση δεν είναι τόσο δραματική. Ο ίδιος είναι ιδιοκτήτης έξι εστιατορίων και έχει ιδρύσει την πρωτοβουλία Palma Beach που έχει στόχο να φέρει περισσότερη ποιότητα στην Playa de Palma, όπως λέει. «Η κατάσταση προσδίδει ταχύτητα ανέμου στην επιδιωκόμενη αλλαγή. Βέβαια δεν θέλαμε ποτέ τόση ησυχία όσο σήμερα». Θέλουμε να παραμείνουμε μεν το νησί των πάρτι «αλλά όχι σε βαθμό που οι ντόπιοι να ντρέπονται για το νησί τους».
Ο ίδιος διατείνεται πάντως ότι η Playa de Palma είναι ασφαλής. «Δεν είχαμε ποτέ εστία μόλυνσης εδώ. Ήταν λάθος να χαρακτηριστεί ολόκληρη η η Μαγιόρκα ζώνη υψηλού κινδύνου. Αυτό οφείλεται και στην κακή επικοινωνία μεταξύ των χωρών μας», λέει ο Φερέ, παραδεχόμενος όμως ότι τα Κανάρια, που θεωρούνται εκτός κινδύνου, θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως πρότυπο στην καταπολέμηση της πανδημίας.
Με πληροφορίες από Deutsche Welle