Αυστρία: 14 συλλήψεις για την επίθεση στη Βιέννη - Δεν προκύπτει συνεργός του δράστη

Αυστρία: 14 συλλήψεις για την επίθεση στη Βιέννη - Δεν προκύπτει συνεργός του δράστη Facebook Twitter
EPA
0

Η αυστριακή αστυνομία συνέλαβε 14 άτομα συνδεόμενα με τον βασικό ύποπτο στην επίθεση της Βιέννης, ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών της Αυστρίας Καρλ Νεχάμερ κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Ένας 20χρονος αυστριακός υπήκοος με καταγωγή από την Βόρεια Μακεδονία είναι ο βασικός ύποπτος για την επίθεση που άφησε 4 νεκρούς και 22 τραυματίες. Ο ύποπτος ξεγέλασε το πρόγραμμα αποριζοσπατικοποίησης και έδωσε την εντύπωση ότι είχε ενταχθεί, ενώ έκανε το ακριβώς αντίθετο, δήλωσε ο αυστριακός υπουργός Εσωτερικών.

Η ανάλυση των σκηνών της επίθεσης με βάση το οπτικό υλικό κινητών τηλεφώνων δεν παρέχει στοιχεία για την ύπαρξη και δεύτερου δράστη, είπε, προσθέτοντας ωστόσο ότι μένει ακόμη να αποκλεισθεί ότι υπήρξε και δεύτερος δράστης. Στην πρωινή συνέντευξη Τύπου, ο υπουργός Εσωτερικών είχε δηλώσει ότι τουλάχιστον ένας ακόμη δράστης διαφεύγει.

Ο βασικός ύποπτος εξουδετερώθηκε από την αστυνομία σε διάστημα εννέα λεπτών, διευκρίνισε ο αυστριακός υπουργός Εξωτερικών, ενώ ο υπουργός Ασφαλείας τόνισε ότι η ταχεία ταυτοποίηση των στοιχείων του είχε ως αποτέλεσμα τις αστυνομικές εφόδους που έκανε στην συνέχεια η αστυνομία και τις συλλήψεις που ακολούθησαν.

Η επίθεση ξεκίνησε περί τις 20:00 τοπική ώρα. Μέλη των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας κλήθηκαν επί τόπου και έδωσαν τέλος στην επίθεση πυροβολώντας και σκοτώνοντας τον άνδρα στις 20:09, δήλωσε ο Καρλ Νεχάμερ. «Χωρίς την ταχεία επέμβαση, το περιστατικό θα ήταν ακόμη χειρότερο», είπε.

Ο βασικός ύποπτος που σκοτώθηκε από τα πυρά της αστυνομίας είχε φυλακισθεί αφού αποπειράθηκε να ταξιδέψει στην Συρία για να ενταχθεί στην οργάνωση Ισλαμικό Κράτος. Είχε καταδικασθεί σε φυλάκιση 22 μηνών τον Απρίλιο 2019. Τον Δεκέμβριο 2019 αποφυλακίσθηκε πρόωρα λόγω του νεαρού της ηλικίας του.

Η «ιδιαίτερη διάσταση» της τρομοκρατικής επίθεσης στη Βιέννη

Η αυστριακή πρωτεύουσα παρέμενε επί δεκαετίες αλώβητη από παρόμοιο κτύπημα. Ωστόσο ήταν μάλλον απίθανο η Αυστρία να παραμείνει για πάντα «νησί των ευλογημένων», όπως χαρακτηριζόταν την εποχή του ιστορικού καγκελαρίου της Μπρούνο Κράισκι, ο οποίος κυβέρνησε μεταξύ 1970 και 1983.

Κάποιος είχε συχνά την αίσθηση ότι ορισμένα πράγματα συνέβαιναν σε άλλες μεγάλες πόλεις, αλλά όχι στη Βιέννη, σύμφωνα με σημερινές δηλώσεις του γνωστού ειδικού σε θέματα τρομοκρατίας Τόμας Ρίγκλερ.

«Επομένως η σημασία είναι μεγάλη, παρόμοια με εκείνη της επίθεσης στη Χριστουγεννιάτικη Αγορά του Βερολίνου το 2016», δήλωσε ο Ρίγκλερ επισημαίνοντας πως σε πολλές άλλες περιπτώσεις μεμονωμένοι δράστες ήταν οπλισμένοι με μαχαίρια ή ματσέτες και «το γεγονός ότι κάποιος πυροβολεί και σκοτώνει κάποιον με μακρύκανο όπλο στο κέντρο της πόλης έχει μια ιδιαίτερη διάσταση».

Κατά την άποψή του, δύο παράγοντες συναντώνται στην Αυστρία: η χώρα συγκαταλέγεται μεταξύ εκείνων των κρατών από τα οποία πολλοί άνθρωποι πήγαν εθελοντικά να πολεμήσουν στον τζιχάντ - και μπορεί να επέστρεψαν αργότερα.

Επιπλέον, η Βιέννη και το Γκρατς είναι ιδιαίτερα δημοφιλή σημεία για τους σαλαφιστές, για παράδειγμα από τη Βοσνία - ακόμη και αν δεν είναι δυνατόν να ειπωθεί αν υπάρχουν συνδέσεις εδώ. Το παράνομο εμπόριο όπλων είναι επίσης πολύ ενεργό, για παράδειγμα μέσω της βαλκανικής οδού. Υπάρχουν «διακοσμητικά όπλα», όπως τα απενεργοποιημένα «καλάσνικοφ» που μπορούν να αγοραστούν στο εξωτερικό και να επανενεργοποιηθούν με λίγη γνώση, ανέφερε ο Τόμας Ρίγκλερ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα βίντεο έδειξαν ότι ένας δράστης χρησιμοποίησε ένα τουφέκι, πιθανότατα ένα «καλάσνικοφ», όπλο που στην έκδοση «Full Auto» θεωρείται πολεμικό υλικό και, σύμφωνα με τον αυστριακό νόμο για τα όπλα, εμπίπτει στην κατηγορία Α (απαγορευμένα όπλα), οπότε ο τρομοκράτης πρέπει να το έχει αποκτήσει παράνομα.

«Η οδός Ζάιτενστετενγκασε είναι ένα νευραλγικό σημείο της βιεννέζικης αρχιτεκτονικής ασφαλείας», τονίζει ο Τόμας Ρίγκλερ και υπενθυμίζει ότι μία παλαιστινιακή τρομοκρατική ομάδα είχε εισβάλει στην εκεί Συναγωγή ήδη το 1981. «Δύο άνθρωποι είχαν σκοτωθεί και έκτοτε η Συναγωγή βρίσκεται υπό συνεχή αστυνομική προστασία, και είναι αξιοσημείωτο ότι υπήρξε εκεί μια άλλη επίθεση τώρα, σχεδόν 40 χρόνια αργότερα», συμπληρώνει ο ίδιος.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/Reuters/AFP

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με πνευμονία η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν - Δεν τίθεται θέμα αντικατάστασής της

Διεθνή / Με πνευμονία η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν - Δεν τίθεται θέμα αντικατάστασής της

«Αν και η πρόεδρος δεν βρίσκεται με φυσική παρουσία στις Βρυξέλλες, καθώς αναρρώνει από την πνευμονία, οι εργασίες συνεχίζονται και έχει καθημερινή επαφή με όλους εμάς», δήλωσε η εκπρόσωπός της
LIFO NEWSROOM