Βασικό στοιχείο της μεσογειακής διατροφής, τα ψάρια και τα θαλασσινά είχαν πάντα μια θέση στο ελληνικό τραπέζι.
Η Ελλάδα, εξάλλου, είναι γνωστή για την αλιευτική της παράδοση! Πώς φτάσαμε όμως από την αφθονία και την επάρκεια στο σημείο οι ευρωπαϊκές χώρες της Μεσογείου να αδυνατούν να ικανοποιήσουν τη ζήτηση των καταναλωτών για ψαρικά;
Η Ελλάδα και τα άλλα μεσογειακά κράτη της Ε.Ε. συγκαταλέγονται στους μεγαλύτερους καταναλωτές ψαρικών παγκοσμίως. Κάθε άτομο στην περιοχή καταναλώνει κατά μέσο όρο 33,4 κιλά ψαρικών τον χρόνο, τη στιγμή που ο μέσος όρος της Ε.Ε. είναι 22,9 κιλά. Όσο
για την Ελλάδα, η ετήσια κατανάλωση ψαρικών κατ' άτομο αγγίζει τα 19,6 κιλά, ποσοστό ιδιαίτερα υψηλό.
Για να ικανοποιήσουν την αυξημένη ζήτηση για ψαρικά σήμερα, τα μεσογειακά κράτη της Ε.Ε. εισάγουν 5 εκατομμύρια τόνους ετησίως, σε μεγάλο βαθμό από αναπτυσσόμενες χώρες. Αυτό δεν προκαλεί εντύπωση αν αναλογιστεί\ κανείς ότι το 80% των πληθυσμών ψαριών στη Μεσόγειο υπεραλιεύεται, ενώ παγκοσμίως το 90% των πληθυσμών ψαριών απειλείται από την υπεραλίευση.
Τι σημαίνει αυτό; Διπλάσιοι αλιευτικοί στόλοι απ' όσους η θάλασσα μπορεί να αντέξει πασχίζουν να καλύψουν τη ζήτηση, συχνά ψαρεύοντας παράνομα ή πιάνοντας μικρά ψάρια που δεν έχουν προλάβει να αναπαραχθούν ούτε μία φορά. Έτσι, οι θάλασσές μας ερημώνουν, ενώ απειλείται η επιβίωση 800 εκατομμυρίων ανθρώπων παγκοσμίως που εξαρτώνται από τα ψαρικά για να εξασφαλίσουν τροφή και εισόδημα.
Μεγαλύτερα θύματα αυτής της κατάστασης είναι οι μικροί παράκτιοι αλιείς, οι οποίοι το τελευταίο διάστημα επλήγησαν σοβαρά από την πανδημία Cοvid-19 και τα προβλήματα που προκάλεσε στις αγορές και την εφοδιαστική αλυσίδα.
Τι μπορούμε να κάνουμε όμως εμείς, ως καταναλωτές, για να προστατεύσουμε το θαλάσσιο περιβάλλον και να στηρίξουμε όσους εξαρτώνται από τα ψαρικά για να επιβιώσουν;
Επιλέγοντας ψαρικά υπεύθυνα, δίνουμε «μάχη μέσα από το πιάτο μας» κατά της υπεραλίευσης και της παράνομης αλιείας που μαραζώνουν τις θάλασσές μας και τους ανθρώπους που ζουν από αυτές. Όσο για το τι σημαίνει «επιλέγουμε ψαρικά υπεύθυνα»; Ότι προτιμάμε πάντα αυτά που έχουν αλιευθεί στο σωστό μέγεθος, τη σωστή εποχή και με τα κατάλληλα αλιευτικά εργαλεία. Δεν επιλέγουμε ποτέ γόνο και λέμε όχι σε απειλούμενα είδη, όπως ο ξιφίας, ο γαλέος ή ο ερυθρός τόνος, και σε απαγορευμένα είδη, όπως η πίνα και οι πετροσωλήνες. Έτσι, μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι δεν θα είναι μόνο τα πιάτα μας γεμάτα αλλά και οι θάλασσές μας.
Προκειμένου να μας διευκολύνει να επιλέξουμε ψαρικά υπεύθυνα, είτε εγχώρια είτε εισαγόμενα, το WWF ανέπτυξε τον Οδηγό
Υπεύθυνης Κατανάλωσης Ψαρικών «Fish Guide». Αυτός ο οδηγός μάς δίνει όλες τις πληροφορίες που πρέπει να γνωρίζουμε όταν προμηθευόμαστε ή παραγγέλνουμε ψάρια και θαλασσινά.
Επίσης, το Fish Guide περιλαμβάνει τις ψαροσυμβουλές του WWF, χρήσιμα tips, για παράδειγμα πώς ξεχωρίζουμε το φρέσκο ψάρι ή τι πρέπει να προσέχουμε στη σήμανση, αλλά και συνταγές θαλασσινών διά χειρός του επίσημου πρεσβευτή της εκστρατείας «Fish
Forward» στην Ελλάδα, Ηλία Μαμαλάκη.
Eνημερώσου για τον οδηγό στο https://fishguide.wwf.gr/campaign/