Το κοινοβούλιο του Περού επέλεξε τον βουλευτή Φρανσίσκο Σαγκάστι ως υπηρεσιακό πρόεδρο, σε μια προσπάθεια να εκτονωθεί η πολιτική κρίση, μετά τις οργισμένες διαδηλώσεις και την αποχώρηση δύο προέδρων την τελευταία εβδομάδα.
Ο 76χρονος κεντρώος Σαγκάστι εξασφάλισε αρκετές ψήφους για να αναδειχθεί πρόεδρος του κοινοβουλίου. Κάτι που σημαίνει ότι συνταγματικά θα αναλάβει την προεδρία του Περού, ενώ οι εθνικές εκλογές έχουν προκηρυχθεί για τον Απρίλιο.
Ο Σαγκάστι γίνεται ο τρίτος πρόεδρος του Περού σε μία εβδομάδα. Ο μεταβατικός ηγέτης Μανουέλ Μερίνο παραιτήθηκε την Κυριακή, μόλις πέντε ημέρες μετά την ορκωμοσία του, έπειτα από την καθαίρεση του Μαρτίν Βισκάρα.
Ο τελευταίος ήταν δημοφιλής ανάμεσα στους Περουβιανούς, αλλά εξόργισε τους βουλευτές λόγω των μέτρων κατά της διαφθοράς που προωθούσε αλλά και τις προσπάθειές του να περιοριστεί η κοινοβουλευτική ασυλία. Η καθαίρεσή του αποφασίστηκε από το κοινοβούλιο με βάση καταγγελία για δωροδοκία, κάτι που ο ίδιος αρνείται.
Η αποπομπή του Βισκάρα προκάλεσε διαδηλώσεις για ημέρες, κατά τις οποίες έχασαν τη ζωή τους δύο άνδρες. Την Κυριακή, ο Μερίνο παραιτήθηκε μετά την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων και καθώς βουλευτές απειλούσαν να τον καθαιρέσουν αν δεν αποχωρούσε από τη θέση.
«Σήμερα δεν είναι ημέρα γιορτής», ήταν οι πρώτες λέξεις του Σαγκάστι μετά την ανάληψη των καθηκόντων προέδρου του κοινοβουλίου. «Δεν μπορούμε να γυρίσουμε πίσω, να τους επαναφέρουμε στη ζωή. Αλλά μπορούμε να αναλάβουμε δράση από το κοινοβούλιο, προκειμένου αυτό να μην ξανασυμβεί», συμπλήρωσε.
Ο Σαγκάστι, πρώην αξιωματούχος της Παγκόσμιας Τράπεζας και μηχανικές, είναι αντιμέτωπος με τεράστιες προκλήσεις: καλείται να επαναφέρει τη σταθερότητα στη χώρα, που ήδη πλήττεται σφοδρά από τον κορωνοϊό και οδεύει προς τη χειρότερη ύφεση τον τελευταίο αιώνα.
Αν και η ψηφοφορία για την εκλογή του Σαγκάστι στη θέση του μεταβατικού προέδρου φάνηκε να εκτονώνει τις εντάσεις, διαδηλωτές βγήκαν ξανά στους δρόμους, σε ειρηνικές κινητοποιήσεις. Κάποιοι ήταν υπέρ του Σαγκάστι, ενώ άλλοι φώναζαν συνθήματα ζητώντας νέο σύνταγμα, ή δικαιοσύνη για εκείνους που σκοτώθηκαν, τραυματίστηκαν ή αγνοούνται.
Με πληροφορίες από Reuters