O Τραμπ μειώνει δραστικά τα αμερικανικά στρατεύματα στο Αφγανιστάν- Αντιδράσεις και ανησυχία

O Τραμπ μειώνει δραστικά τα αμερικανικά στρατεύματα στο Αφγανιστάν- Αντιδράσεις και ανησυχία Facebook Twitter
Ο Τραμπ μειώνει την παρουσία των αμερικανικών στρατευμάτων στο Αφγανιστάν (Πηγή φωτό EPA)
0

Ο Ντόναλντ Τραμπ θα μειώσει δραστικά την παρουσία των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων στο Αφγανιστάν πριν το τέλος της θητείας του, από τους 4.500 σε 2.500 στρατιώτες.

Παρότι ο Αμερικανός πρόεδρος δεν προχωρά τελικά σε ολοκληρωτική απόσυρση των δυνάμεων, η απόφασή του προκάλεσε αντιδράσεις τόσο Ρεπουμπλικανών όσο και Δημοκρατικών, που φοβούνται ότι η κίνηση θα υπονομεύσει την ασφάλεια και θα πλήξει τις εύθραυστες ειρηνευτικές συνομιλίες με τους Ταλιμπάν.

Εξάλλου, χθες ο γ.γ. του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, προειδοποίησε ότι θα είναι υψηλό το τίμημα μιας πρόωρης ή άτακτης αποχώρησης από το Αφγανιστάν. Μάλιστα, διεμήνυσε ότι σε τέτοια περίπτωση θα υπήρχε ο κίνδυνος η χώρα να γίνει ξανά πεδίο δράσης διεθνών τρομοκρατών, που θα οργανώνουν επιθέσεις.

Ο υπηρεσιακός υπουργός Άμυνας Κρίστοφερ Μίλερ, τον οποίο όρισε ο Τραμπ την προηγούμενη εβδομάδα έπειτα από την αιφνιδιαστική αποπομπή του Μαρκ Έσπερ, επιβεβαίωσε τη μείωση των στρατευμάτων στο Αφγανιστάν, όπως και την αποχώρηση στρατιωτών από το Ιράκ.

«Έως τις 15 Ιανουαρίου 2021, οι δυνάμεις μας στο Αφγανιστάν θα αριθμούν 2.500 στρατιώτες. Οι δυνάμεις μας στο Ιράκ επίσης θα είναι 2.500 στρατιώτες έως την ίδια ημερομηνία», δήλωσε ο Μίλερ. Η θητεία του Τραμπ ολοκληρώνεται στις 20 Ιανουαρίου.

Αντιδράσεις από Ρεπουμπλικάνους και Δημοκρατικούς

Περίπου την ίδια ώρα ο επικεφαλής της Γερουσίας, ο Ρεπουμπλικανός Μιτς ΜακΚόνελ τάχθηκε κατά της όποιας σημαντικής αλλαγής στην αμυντική ή εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ τους επόμενους μήνες, συμπεριλαμβανομένης της όποιας βιαστικής αποχώρησης στρατευμάτων από το Αφγανιστάν και το Ιράκ.

«Είναι εξαιρετικά σημαντικό τους επόμενους δύο μήνες να μην υπάρξουν συνταρακτικές αλλαγές στην αμυντική ή την εξωτερική πολιτική», τόνισε ο ΜακΚόνελ, τασσόμενος ενάντια στην απομάκρυνση των αμερικανικών στρατευμάτων.

Επικριτές του Τραμπ τον κατηγορούν ότι η απόσυρση των στρατευμάτων γίνεται με βάση το δικό του χρονοδιάγραμμα και όχι με βάση κάποια πρόοδο στο Αφγανιστάν, η οποία θα δικαιολογούσε μια τέτοια κίνηση.

Ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων στην επιτροπή Ενόπλων Δυνάμεων της Βουλής των Αντιπροσώπων, Μακ Θόρνμπερι, χαρακτήρισε «λάθος» την απόσυρση των αμερικανικών δυνάμεων, όπως έκαναν και άλλοι Ρεπουμπλικάνοι και Δημοκρατικοί. «Περαιτέρω μείωση στο Αφγανιστάν θα υπονομεύσει τις διαπραγματεύσεις. Οι Ταλιμπάν δεν έχουν κάνει τίποτα, δεν έχουν εκπληρώσει καμία προϋπόθεση, που να δικαιολογεί αυτή τη μείωση», τόνισε ο Θόρνμπερι.

Η Νάνσι Πελόζι, η Δημοκρατική επικεφαλής της Βουλής των Αντιπροσώπων, χαρακτήρισε ανησυχητικό το γεγονός ότι η απόσυρση γίνεται χωρίς συντονισμό με το ΝΑΤΟ και επεσήμανε ότι μια βιαστική αποχώρηση ενέχει τον κίνδυνο να γίνει ξανά το Αφγανιστάν «πλατφόρμα» τρομοκρατίας.

Στο μεταξύ, παραμένουν αναπάντητα κάποια ερωτήματα για το σχέδιο απόσυρσης των στρατευμάτων. Όπως ποιοι στρατιώτες θα αποχωρήσουν και τι αντίκτυπο θα έχει αυτό σε μια αποστολή που αφορά από την παροχή συμβουλών και υποστήριξης στις αφγανικές δυνάμεις, έως την εκτέλεση αντιτρομοκρατικών πληγμάτων ενάντια σε μαχητές της αλ Κάιντα και του Ισλαμικού Κράτους.

Ανησυχίες για την αλ Κάιντα

Αμερικανοί και Αφγανοί αξιωματούχοι προειδοποιούν για τα ανησυχητικά επίπεδα βίας των Ταλιμπάν και τις σχέσεις τους με την αλ Κάιντα.

Κάποιοι αξιωματούχοι των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων έχουν ζητήσει από τον Τραμπ να κρατήσει προς το παρόν το επίπεδο της παρουσίας στη χώρα στους περίπου 4.500 στρατιώτες. Η απόφαση του απερχόμενου Αμερικανού προέδρου είναι ένα βήμα πίσω από αυτό που είχε προαναγγείλει μέσω Twitter τον Οκτώβριο, όταν έλεγε ότι μέχρι τα Χριστούγεννα πρέπει να έχει γυρίσει πίσω ο μικρός αριθμός εκείνων που υπηρετούν στο Αφγανιστάν.

Ο Ρικ Όλσον, πρώην ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για το Αφγανιστάν και το Πακιστάν, δήλωσε ότι οι 2.500 Αμερικανοί στρατιώτες που θα παραμείνουν δίνουν στην Ουάσινγκτον περιθώριο να προωθήσει τις ειρηνευτικές προσπάθειες, αλλά «θα ήταν καλύτερο αν είχαν παραμείνει 4.500».

Σύμφωνα με τον ίδιο, με 2.500 Αμερικανούς στρατιώτες η κατάσταση θα ήταν σταθερή μόνο αν τηρηθεί η συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ και Ταλιμπάν. Όμως, συμπλήρωσε «ενδέχεται να μην συμβεί διότι οι Ταλιμπάν δεν έχουν μειώσει καθόλου τη βία, όπως έχουν δεσμευθεί».

Ο Ρόνλαντ Νόιμαν, πρώην Αμερικανός πρεσβευτής στην Καμπούλ, προειδοποίησε «αν αποσυρθούμε πιο γρήγορα από το χρονοδιάγραμμα, οι Ταλιμπάν δεν θα έχουν λόγους να διαπραγματευθούν».

Με πληροφορίες από Reuters

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το χωριό του Άγιου Βασίλη στη Λαπωνία είναι στην πραγματικότητα πολεμικό καταφύγιο

Διεθνή / Το χωριό του Άγιου Βασίλη στη Λαπωνία είναι στην πραγματικότητα πολεμικό καταφύγιο

Το ονειρικό χωριό του Άγιου Βασίλη στο Ροβανιέμι δημιουργήθηκε ως καταφύγιο και σε περίπτωση βομβιστικής επίθεσης κατά της Φινλανδίας, μπορεί να παρέχει ασφάλεια στους κατοίκους
LIFO NEWSROOM
Η αστυνομία στο Περού έβαλε τον... Γκριντς να κλέψει τα Χριστούγεννα εμπόρων ναρκωτικών

Διεθνή / Η αστυνομία στο Περού έβαλε τον... Γκριντς να κλέψει τα Χριστούγεννα εμπόρων ναρκωτικών

Η εθνική αστυνομική υπηρεσία του Περού κατέγραψε εικόνες με τον Γκριντς να τρέχει στη Λίμα και με μια βαριοπούλα κρεμασμένη στον ώμο του να κάνει έφοδο σε κρησφύγετο εμπόρων ναρκωτικών 
LIFO NEWSROOM