Η Αυστραλία απαιτεί συγνώμη από την Κίνα για «απεχθή» ανάρτηση με στρατιώτη [ΕΙΚΟΝΑ]

Η Αυστραλία απαιτεί συγνώμη από την Κίνα για «απεχθή» ανάρτηση με στρατιώτη [ΕΙΚΟΝΑ] Facebook Twitter
Η Αυστραλία απαιτεί την απολογία της Κίνας για ανάρτηση «απεχθούς» φωτογραφίας στρατιώτη (Pixabay)
0

Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Σκοτ Μόρισον δήλωσε ότι περιμένει μία συγνώμη από την Κίνα, καθώς διπλωμάτης στο Πεκίνο ανάρτησε στο Twitter μία φωτογραφία, με Αυστραλό στρατιώτη να κρατά ένα μαχαίρι στο λαιμό ενός παιδιού από το Αφγανιστάν.

Το tweet, το οποίο δημοσιεύτηκε από τον εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας Zhao Lijian, ήταν «απεχθές», δήλωσε ο Μόρισον σε δημοσιογράφους στην Καμπέρα τη Δευτέρα. Ο Αυστραλός πρωθυπουργός είπε ότι η εικόνα ήταν κατασκευασμένη και ζήτησε από το Twitter να την αφαιρέσει.

Στο τελευταίο του tweet, ο Zhao είπε ότι «σοκαρίστηκε από τη δολοφονία Αφγανών πολιτών και κρατουμένων» από Αυστραλούς στρατιώτες. «Καταδικάζουμε έντονα τέτοιες πράξεις και ζητούμε να λογοδοτήσουν (οι υπεύθυνοι)», ανέφερε.

Η ανάρτηση δείχνει έναν στρατιώτη να στέκεται πάνω στην αυστραλιανή σημαία και να κρατάει ένα ματωμένο μαχαίρι στο λαιμό ενός παιδιού που κρατούσε ένα αρνί. Το πρόσωπο του παιδιού καλύπτεται με μπλε πανί. Το κείμενο κάτω από τη φωτογραφία ανέφερε «Μην φοβάστε, ερχόμαστε να σας φέρουμε ειρήνη!»

«Η κινεζική κυβέρνηση θα πρέπει να ντρέπεται απόλυτα για αυτή την ανάρτηση», δήλωσε ο Μόρισον. Το tweet θα μειώσει την παγκόσμια φήμη της Κίνας, είπε.

Οι εκκλήσεις του Μόρισον για μία απολογία αυξάνουν περαιτέρω τις εντάσεις μεταξύ των δύο χωρών, μετά και την απόφαση της Κίνας να επιβάλει δασμούς στο κρασί το σαββατοκύριακο. Η Αυστραλία είχε ζητήσει να βρεθούν ανεξάρτητοι ερευνητές στη Γουχάν, προκειμένου να διερευνήσουν την προέλευση της πανδημίας. Η κίνηση αυτή οδήγησε σε μια σειρά αντιποίνων με τις διπλωματικές σχέσεις των δύο χωρών να είναι τεταμένες. 

Ο προϊστάμενος του Zhao απέρριψε το αίτημα για απολογία του Μόρισον από πλευράς Κίνας. Κατά την ενημέρωση δημοσιογράφων στο Πεκίνο, διερωτήθηκε δε, αν ο Αυστραλός ηγέτης «στερείται αίσθησης σωστού και λάθους».

Η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Hua Chunying, δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι η αυστραλιανή πλευρά είναι αυτή που πρέπει να ζητήσει συγγνώμη από το Αφγανιστάν και αρνήθηκε οποιαδήποτε σχέση μεταξύ της ανάρτησης και των ευρύτερων σχέσεων των δύο πλευρών.

«Αυτό δεν έχει καμία σχέση με τα άλλα ζητήματα μεταξύ Κίνας και Αυστραλίας - είναι θέμα αρχής», δήλωσε η Hua. «Υπάρχουν άλλα ζητήματα μεταξύ της Κίνας και της Αυστραλίας, αλλά η βασική αιτία γι' αυτό είναι ότι η Αυστραλία αντιβαίνει στους βασικούς κανόνες των διεθνών σχέσεων και έλαβε λανθασμένα μέτρα σε θέματα, που αφορούν τα βασικά συμφέροντα της Κίνας». πρόσθεσε.

Αυστραλοί στρατιώτες των ειδικών δυνάμεων που υπηρετούν στο Αφγανιστάν φέρεται να εμπλέκονται σε 39 παράνομες δολοφονίες κρατουμένων, αγροτών και άλλων αμάχων, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιοποίησε η κυβέρνηση στις αρχές του μήνα.

Μετά από μια τετραετή έρευνα, η έκθεση διαπίστωσε ότι υπήρχαν αξιόπιστες πληροφορίες πως 25 άτομα μπορεί να είχαν εμπλακεί και 36 περιστατικά, τα οποία πρέπει να παραπεμφθούν στην αστυνομία για ποινική έρευνα.

Ο στρατηγός Angus Campbell, επικεφαλής της Αυστραλιανής Άμυνας, ζήτησε συγγνώμη «ειλικρινά και ανεπιφύλακτα» από τον αφγανικό λαό όταν ανακοίνωσε τα αποτελέσματα της έρευνας.

Ωστόσο, δεν είναι πρώτη φορά που ο Zhao προκαλεί αντιδράσεις με αναρτήσεις του. Τον Μάρτιο, εξέδωσε μια θεωρία συνωμοσίας ότι ο αμερικανικός στρατός μπορεί να είχε κάποιο ρόλο στη διάδοση του κορωνοϊού στην Κίνα, κλιμακώνοντας ένα παιχνίδι αλληλοκατηγοριών.

Μετά από αυτό, ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ξεκινήσει να αναφέρεται στην πανδημία ως «κινεζικός ιός».

Οι διπλωματικές σχέσεις Κίνας - Αυστραλίας είναι σε τεντωμένο σχοινί μετά την έκκληση της Καμπέρα για ανίχνευση του κορωνοϊού, μια κίνηση που έπληξε το κύρος της Κίνας και εξαπέλυσε μια σειρά από κριτικές ότι η Αυστραλία είναι μαριονέτα των ΗΠΑ.

Η Κίνα κατηγόρησε την Αυστραλία ότι εμπλέκεται στις υποθέσεις της, συμπεριλαμβανομένης της κριτικής για τη νομοθεσία περί εθνικής ασφάλειας του Χονγκ Κονγκ και την απόσπαση των Ουιγούρων, μιας μουσουλμανικής εθνοτικής ομάδας που ζει στο Σιντζιάνγκ.

«Υπάρχουν αναμφίβολα εντάσεις μεταξύ Κίνας και Αυστραλίας, αλλά δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται με αυτόν τον τρόπο», δήλωσε ο Μόρισον για την ανάρτηση.

Με πληροφορίες του Bloomberg

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ