Κομισιόν: Έγγραφο για τη μη συμμόρφωση κρατών- μελών με τη στρατηγική εμβολίων της ΕΕ

Κομισιόν: Έγγραφο για τη μη συμμόρφωση κρατών- μελών με τη στρατηγική εμβολίων της ΕΕ Facebook Twitter
EUROKINISSI
0

Στη σύνταξη εγγράφου προχωρά η Επίτροπος Υγείας σχετικά με τη συμμόρφωση των κρατών-μελών με τη στρατηγική εμβολίων της ΕΕ.

Σε εξέλιξη βρίσκεται η προετοιμασία της επιστολής την οποία αναμένεται να στείλει η Επίτροπος Υγείας Στέλλα Κυριακίδου στους υπουργούς Υγείας της ΕΕ αναφορικά με τη συμμόρφωση των κρατών-μελών με τις διατάξεις της στρατηγικής εμβολιασμού της ΕΕ.

Σύμφωνα με ευρωπαϊκή πηγή «θα τονίζεται ποιο είναι το νομικό πλαίσιο και σε περίπτωση που υπάρχουν παράλληλα συμβόλαια να υπάρξει ενημέρωση της ΕΕ έτσι ώστε να αποφεύγονται οι παρανοήσεις».

Ειδικότερα ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Ερίκ Μαμέρ, επισήμανε ότι «η Πρόεδρος της Κομισιόν έχει ζητήσει από την επίτροπο Κυριακίδου να στείλει επιστολή σε όλους τους υπουργούς Υγείας ζητώντας τους να ενημερώσουν την Επιτροπή με την απαραίτητη διαφάνεια για τον τρόπο με τον οποίο συμμορφώνονται με τις διατάξεις της στρατηγικής εμβολίων της ΕΕ στο πλαίσιο των επαφών ή μη επαφών με φαρμακευτικές εταιρίες με τις οποίες διαπραγματευόμαστε. Αυτή η επιστολή συντάσσεται και θα αποσταλεί όταν είναι έτοιμη».

Την ίδια ώρα, όπως έγινε γνωστό, εμβόλια της εταιρίας Moderna κατά του κορωνοϊού θα παραλάβει σήμερα η Γερμανία, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας Γενς Σπαν. Τα εμβόλια θα παραληφθούν σε κεντρικό σημείο και αύριο θα κατανεμηθούν στα κρατίδια, προκειμένου να ξεκινήσει η χορήγησή τους στους πολίτες.

Όπως διευκρίνισε ο κ. Σπαν, μιλώντας στο ZDF, δεν θα υπάρχει η δυνατότητα επιλογής μεταξύ του εμβολίου της Moderna και αυτού των Biontech/Pfizer, καθώς οι ποσότητες είναι ακόμη περιορισμένες. Έως το τέλος του α' τριμήνου ωστόσο η κυβέρνηση εκτιμά ότι θα έχει παραλάβει δύο εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της Moderna, οι οποίες θα φθάσουν τα 50 εκατομμύρια έως το τέλος του έτους.

Λίγο αργότερα, ερωτηθείς εάν η γερμανική κυβέρνηση καθυστέρησε να παραγγείλει επαρκή ποσότητα εμβολίων, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας Χάνο Κάουτς διευκρίνισε ότι το πρόβλημα για την ώρα οφείλεται στην περιορισμένη παραγωγή και όχι στον αριθμό των εμβολίων που έχουν παραγγελθεί. «Με την παραγγελία δεν αυξάνεται η παραγωγή», δήλωσε ο χαρακτηριστικά ο κ. Κάουτς.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ