Το WhatsApp έχασε εκατομμύρια χρήστες μόλις ενημέρωσε την πολιτική απορρήτου

Το WhatsApp έχασε εκατομμύρια χρήστες μόλις ενημέρωσε την πολιτική απορρήτου Facebook Twitter
Το WhatsApp ενημέρωσε τους όρους χρήστες και έχασε εκατομμύρια χρήστες (Unsplash)
0

Η ανεπαρκής ενημέρωση των όρων της πολιτικής απορρήτου του WhatsApp οδήγησε εκατομμύρια χρήστες να στραφούν προς εναλλακτικές υπηρεσίες όπως το Signal και το Telegram.

Η αποχώρηση των χρηστών δε, ήταν τόσο μεγάλη που το WhatsApp αναγκάστηκε να καθυστερήσει την εφαρμογή των νέων όρων, οι οποίοι είχαν προγραμματιστεί για τις 8 Φεβρουαρίου, προκειμένου να διεξάγει μια εκστρατεία περιορισμού των ζημιών, επεξηγώντας στους χρήστες τις αλλαγές που έκανε.

Τις τρεις πρώτες εβδομάδες του Ιανουαρίου, η Signal κέρδισε 7,5 εκατομμύρια χρήστες παγκοσμίως, σύμφωνα με στοιχεία που κοινοποίησε η επιτροπή εσωτερικών υποθέσεων του κοινοβουλίου του Ηνωμένου Βασιλείου. Το  Telegram αντίστοιχα κέρδισε 25 εκατομμύρια.

Και στις δύο περιπτώσεις, η αύξηση φαίνεται να έχει επέλθει εις βάρος του WhatsApp. Τα δεδομένα που παρακολουθούνται από την εταιρεία ανάλυσης App Annie δείχνουν ότι το WhatsApp έπεσε στη λίστα με τις εφαρμογές με τις περισσότερες λήψεις στο Ηνωμένο Βασίλειο, από την 8η θέση στις αρχές του μήνα στην 23η θέση στις 12 Ιανουαρίου.

Αντίθετα, το Signal δεν ήταν καν στις κορυφαίες 1.000 εφαρμογές στο Ηνωμένο Βασίλειο στις 6 Ιανουαρίου. Αλλά έως τις 9 Ιανουαρίου ήταν η εφαρμογή με τα περισσότερα downloads στη χώρα.

Ο Niamh Sweeney, διευθυντής δημόσιας πολιτικής της WhatsApp για την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική, δήλωσε στην επιτροπή εσωτερικών υποθέσεων ότι η αποχώρηση αυτή των χρηστών, πιστεύεται ότι σχετίζεται με την ενημέρωση των όρων υπηρεσίας της εταιρείας.

Σημείωσε ότι η ενημέρωση είχε ως στόχο να κάνει δύο πράγματα: να ενεργοποιήσει ένα νέο σύνολο δυνατοτήτων γύρω από τα επιχειρηματικά μηνύματα και «να παρέχει διευκρινίσεις και μεγαλύτερη διαφάνεια» αναφορικά με τις προϋπάρχουσες πολιτικές της εταιρείας.

«Δεν υπάρχουν αλλαγές στην κοινή χρήση δεδομένων με το Facebook πουθενά στον κόσμο», δήλωσε ο Sweeney.


Αλλά μετά από αναρτήσεις που έγιναν viral - ειρωνικά δε, ευρέως διαδεδομένες στο WhatsApp - οι οποίες ανέφεραν ότι η πολιτική απορρήτου έδωσε στην υπηρεσία το δικαίωμα να διαβάζει τα μηνύματα των χρηστών και να παραδίδει τις πληροφορίες στη μητρική της εταιρεία Facebook, το WhatsApp ανακοίνωσε καθυστέρηση στην εφαρμογή των νέων όρων χρήσης.

«Θέλουμε να είμαστε σαφείς ότι η ενημέρωση της πολιτικής δεν επηρεάζει με κανέναν τρόπο το απόρρητο των μηνυμάτων σας με φίλους ή συγγενείς», δήλωσε η ομάδα του WhatsApp σε δήλωση που δημοσιεύτηκε στον ιστότοπό της, την οποία σημειωτέον πληρώνει για να διαφημιστεί στη Google σε αναζητήσεις με τους όρους «WhatsApp πολιτική απορρήτου». Η εταιρεία αναφέρει ότι θα καθυστερήσει την εφαρμογή της νέας πολιτικής της έως τις 15 Μαΐου.

Ο διευθυντής πληροφοριών της App Annie, Amir Ghodrati, δήλωσε ότι η άμεση μετατόπιση των χρηστών ήταν ιδιαίτερα σημαντική.

«Αυτοί οι τύποι αλλαγών σε εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων και κοινωνικής δικτύωσης δεν είναι ασυνήθιστοι. Λόγω της φύσης των κοινωνικών εφαρμογών και του τρόπου με τον οποίο η κύρια λειτουργικότητα περιλαμβάνει την επικοινωνία με άλλους, η ανάπτυξή τους μπορεί συχνά να κινηθεί αρκετά γρήγορα, με βάση τα τρέχοντα γεγονότα.

»Έχουμε δει την ανάπτυξη ζήτηση τα τελευταία χρόνια για κρυπτογραφημένα μηνύματα και εφαρμογές που επικεντρώνονται στο απόρρητο». σημείωσε.

Η μετάβαση των χρηστών σε εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων, που εστιάζουν περισσότερο στην προστασία της ιδιωτικής ζωής, είχε αναπτυχθεί πριν από την αποτυχία των δημοσίων σχέσεων του WhatsApp, δήλωσε ο Ghodrati.

«Οι εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων που παρέχουν δυνατότητες απορρήτου σημείωσαν τη μεγαλύτερη αύξηση το (πρώτο εξάμηνο) του 2020. Αυτές οι εφαρμογές είδαν κατά μέσο όρο 30% πιο ενεργούς χρήστες από τις εναλλακτικές. Οι εφαρμογές όπως το Signal, το Telegram, το Wickr και το WhatsApp προσφέρουν δυνατότητες απορρήτου, που κυμαίνονται από απόκρυψη σε άκρως κρυπτογραφημένη μεταφορά δεδομένων ακόμα και σε «μηνύματα αυτοκαταστροφής».

Σχεδόν ειρωνικά ωστόσο, κατά έναν τρόπο το WhatsApp εστιάζει περισσότερο στην προστασία της ιδιωτικής ζωής από το ανταγωνιστικό του Telegram. Το πρώτο εφαρμόζει συνολική κρυπτογράφηση - η οποία εμποδίζει τον πάροχο υπηρεσιών να έχει τη δυνατότητα πρόσβασης σε μηνύματα χρήστη - με προεπιλογή σε κάθε συνομιλία εκτός από αυτές μεταξύ χρηστών και μεγάλων επιχειρήσεων.

Το Telegram, από την άλλη, ενεργοποιεί συνολική κρυπτογράφηση για «μυστικές συνομιλίες», μια επιλογή την οποία οι χρήστες πρέπει να επιλέξουν ενεργά για κάθε μεμονωμένη επαφή.

Τέτοιες συνομιλίες «προορίζονται για άτομα που θέλουν περισσότερη μυστικότητα από το μέσο όρο», εξηγεί η υπηρεσία.

Με πληροφορίες του Guardian

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα πρόωρα νεογνά έχουν χαμηλότερο μορφωτικό επίπεδο και εισόδημα ως ενήλικες, δείχνει έρευνα

Τech & Science / Τα πρόωρα νεογνά έχουν χαμηλότερο μορφωτικό επίπεδο και εισόδημα ως ενήλικες, δείχνει έρευνα

Οι πρόωρες γεννήσεις και οι συναφείς γνωστικές, αναπτυξιακές και σωματικές επιπτώσεις της προωρότητας στην υγεία συνδέονται με χαμηλότερο εισόδημα από την απασχόληση, περιορισμένη εγγραφή σε πανεπιστήμια και χαμηλότερο μορφωτικό επίπεδο μέχρι την ηλικία των 28 ετών
LIFO NEWSROOM
Νυχτερίδες βαμπίρ τρέχουν σε διάδρομο και αποκαλύπτουν πώς χρησιμοποιούν το αίμα που καταναλώνουν

Τech & Science / Νυχτερίδες βαμπίρ τρέχουν σε διάδρομο και αποκαλύπτουν πώς χρησιμοποιούν το αίμα που καταναλώνουν

Για να επιβεβαιώσουν τις υποθέσεις τους, οι ερευνητές τάισαν τις νυχτερίδες με αίμα αγελάδας εμπλουτισμένο με αμινοξέα, τα οποία παρακολούθησαν με ειδικές μοριακές ετικέτες
LIFO NEWSROOM
Ο πρώτος ξύλινος δορυφόρος στον κόσμο εκτοξεύεται στο διάστημα σε δοκιμή για την εξερεύνηση του Άρη

Τech & Science / Ο πρώτος ξύλινος δορυφόρος στον κόσμο εκτοξεύεται στο διάστημα σε δοκιμή για την εξερεύνηση του Άρη

Ο δορυφόρος θα παραμείνει σε τροχιά για έξι μήνες, δίνοντας στους επιστήμονες τη δυνατότητα να παρατηρήσουν την απόδοση του ξύλου στο διάστημα και να αξιολογήσουν τις πιθανές του εφαρμογές στις επερχόμενες διαστημικές αποστολές
LIFO NEWSROOM
«Space Race»: Πώς η Ινδία φτάνει στον Άρη για λιγότερο από όσο κόστισε το «Gravity» 

Τech & Science / «Space Race»: Πώς η Ινδία στέλνει διαστημόπλοια στη Σελήνη και στον Άρη με πολύ λιγότερα χρήματα από τις ΗΠΑ

Η Ινδία κατασκευάζει εγχώρια όλα όσα χρειάζεται το διαστημικό της πρόγραμμα, καταφέρνοντας έτσι να ανταγωνίζεται τις ΗΠΑ και τη Ρωσία στην «κούρσα» της διαστημικής εξερεύνησης δαπανώντας πολύ λιγότερα χρήματα
LIFO NEWSROOM