Στην τελική ευθεία οδεύει η 9η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από τους θεσμούς, με το οικονομικό επιτελείο να έχει βρει σημεία συναίνεσης για τα κρίσιμα θέματα εν μέσω κορωνοϊού.
Την ικανοποίηση για όποια πρόοδο σημειώθηκε αλλά και κατανόηση για τις όποιες υστερήσεις λόγω πανδημίας, εξέφρασαν οι θεσμοί στις διαβουλεύσεις κορυφής.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στη χθεσινή πρεμιέρα της συνάντησης σε επίπεδο κορυφής συζητήθηκαν τόσο τα δημοσιονομικά θέματα όσο και ζητήματα που αφορούν τον πτωχευτικό και τον τραπεζικό κλάδο, με αιχμή τα κόκκινα δάνεια και τους πλειστηριασμούς.
Σύμφωνα με το Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, το οποίο επικαλείται πηγές του υπουργείου Εργασίας τα θέματα που συζητήθηκαν, μεταξύ άλλων, ήταν τα εξής:
- Πρώτον, το εργασιακό νομοσχέδιο, που τελεί υπό επεξεργασία. Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, ο σχεδιασμός είναι να κατατεθεί στη Βουλή μέσα στην άνοιξη.
- Δεύτερον, η μεταρρύθμιση του συστήματος της επικουρικής ασφάλισης, θέμα το οποίο επίσης προχωρά. Συγκεκριμένα, το υπουργείο αναμένει τις απαραίτητες μελέτες (αναλογιστική, μακροοικονομική, βιωσιμότητας δημοσίου χρέους), που εκπονούνται.
- Τρίτον, το θέμα των εκκρεμών συντάξεων, για το οποίο ο υπουργός Εργασίας ενημέρωσε τους εκπροσώπους των θεσμών για την υφιστάμενη κατάσταση και το σχεδιασμό, υπό το πρίσμα και των σημερινών ανακοινώσεων για την τοποθέτηση project manager και ομάδας έργου, ώστε να επιταχυνθεί η διαδικασία της απονομής.
- Τέταρτον, το θέμα της μεταρρύθμισης της επαγγελματικής κατάρτισης και η αξιοποίηση των κοινοτικών κονδυλίων (ΕΣΠΑ-Ταμείο Ανάκαμψης) προς αυτήν την κατεύθυνση.
Προκειμένου να επιτευχθεί μία κοινή γραμμή αναφορικά με το εύρος της προστασίας για όσο διαρκεί η κρίση, τόσο για τα ευάλωτα νοικοκυριά όσο και τις πληγείσες επιχειρήσεις και την εργασία, σύμφωνα με πληροφορίες υπήρξε συμφωνία επί της αρχής για αναστολή των πλειστηριασμών για όσο διαρκεί η καραντίνα, ενώ υπήρξε θετική ανταπόκριση για την πρόταση της επιδότησης των δόσεων επιχειρηματικών δανείων, δηλαδή το πρόγραμμα «Γέφυρα 2», υπό την προϋπόθεση η επιχείρηση να έχει πληγεί αποδεδειγμένα από την πανδημία.