ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗ ΚΟΥΡΑΣΗ
Όπως όλα δείχνουν, δεν πρόκειται να επανέλθουμε στην κανονικότητα πριν από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Στην καλύτερη περίπτωση· διότι, αν πιστέψουμε το Politico, μέχρι τότε θα έχει εμβολιαστεί μόλις το 23% των Ελλήνων.
Παράλληλα, αναμένονται νέα μέτρα και πιο «σκληρό» λοκντάουν κατά περιοχές.
Οι δυσοίωνες προβλέψεις των επιδημιολόγων δίνουν και παίρνουν. Ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόρδας προειδοποίησε ότι θα επικρατήσουν οι μεταλλάξεις, οι οποίες σύμφωνα με όσα γνωρίζουμε μέχρι σήμερα είναι πολύ πιο μεταδοτικές.
Ποιος είναι ο κοινός παρονομαστής σε όλα αυτά; Η βεβαιότητα για τις ανεπιθύμητες επιπτώσεις και η αβεβαιότητα για τις επιθυμητές εξελίξεις. Η οικονομία θα υποστεί νέο πλήγμα με τα έστω τοπικά λοκντάουν, και το πιθανότερο είναι να χαθεί και η φετινή τουριστική σεζόν, και τα μέτρα σκληρά ή ήπια θα μας συνοδεύουν για μήνες.
Οι αστοχίες στη διαχείριση από την Ευρωπαϊκή Ένωση υπονόμευσαν το αφήγημα ότι με τον εμβολιασμό τελειώνει σχετικά σύντομα η περιπέτεια της πανδημίας.
Τούτων δοθέντων, φοβάμαι ότι είναι δύσκολο να βρεθεί ένα πειστικό, νέο αφήγημα γύρω από το οποίο θα συσπειρωθούν οι πολίτες. Αν ισχύει αυτό, θα πρέπει να αναμένονται ποικίλες αντιδράσεις, από την απλή άρνηση συμμόρφωσης με τα μέτρα μέχρι και κοινωνικές εκρήξεις, τις οποίες είδαμε ήδη σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Υπάρχει ψυχολογική κούραση που δύσκολα μπορεί να αντιμετωπιστεί με παροτρύνσεις για ορθολογική συμπεριφορά.
• • •
ΝΕΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΑΙΜΟΜΙΞΙΑΣ ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ
Έχει ανοίξει για τα καλά ο ασκός του Αιόλου με τις σεξουαλικές κακοποιήσεις, και όχι μόνον εδώ.
Στη Γαλλία, όλα ξεκίνησαν με τη δημοσίευση, στα μέσα Ιανουαρίου, του βιβλίου «La Familia Grande» της δικηγόρου Καμίλ Κουσνέρ, στο οποίο κατηγορεί τον πατριό της, Ολιβιέ Ντυαμέλ, για σεξουαλική κακοποίηση του δίδυμου αδελφού της. Μετά το σοκ που προκλήθηκε, πολλά στόματα άνοιξαν κυρίως στα κοινωνικά μέσα.
Στο Παρίσι ξεκίνησε ανάκριση στις 25 Ιανουαρίου μετά από μήνυση που κατέθεσε η Κολίν Μπερί, κόρη του ηθοποιού και σκηνοθέτη, Ρισάρ Μπερί, τον οποίο κατηγορεί για αιμομιξία και αποπλάνηση ανηλίκου, όταν ήταν 15 χρονών. Ο σκηνοθέτης της ταινίας «22 σφαίρες» αρνήθηκε τις κατηγορίες, η κόρη του ανταπάντησε και, όπως αναμενόταν, το θέμα πήρε διαστάσεις στον τύπο και στα κοινωνικά μέσα.
Πολλοί θυμήθηκαν μάλιστα — κάνοντας τις ανάλογες συσχετίσεις — ότι ο Μπερί είχε υποστηρίξει πέρυσι σθεναρά τον Ρομάν Πολάνσκι, και κατηγόρησε την ηθοποιό Adèle Haenel που αποχώρησε επιδεικτικά από την τελετή των βραβείων César, φωνάζοντας «Μπράβο η παιδοφιλία!», όταν ανακοινώθηκε η βράβευση του Αμερικανο-πολωνού σκηνοθέτη.
Ποια είναι η αλήθεια και ποιο το ψέμα θα το βρει η Δικαιοσύνη, αν βεβαίως τα καταφέρει. Δεν φαίνεται, πάντως, ότι θα σταματήσουν σύντομα παρόμοιες καταγγελίες, ούτε στη Γαλλία ούτε εδώ. Υπάρχει πλέον ένας κρίσιμος αριθμός προσώπων, γυναικών και αντρών, που δεν διστάζουν να υποστούν το κόστος της δημοσιοποίησης επώδυνων περιστατικών σεξουαλικής κακοποίησης. Το ζητούμενο είναι να μην ευτελιστεί αυτό το κίνημα με ανόητες καταγγελίες που, ακούσια ή εκούσια, επιχειρούν να αναδείξουν ήσσονος σημασίας περιστατικά σε σημαντικά.
• • •
ΕΝΑΣ ΗΡΩΪΚΟΣ ΘΕΟΛΟΓΟΣ
Ο Ντίτριχ Μπονχέφερ (Dietrich Bonhoeffer, 04.02.1906 – 09.04.1945) υπήρξε ένας από τους λίγους Γερμανούς που διέσωσαν την αξιοπρέπεια των συμπατριωτών του στα χρόνια του ναζισμού.
Λουθηρανός πάστορας και κορυφαίος θεολόγος, ο Μπονχέφερ αντιστάθηκε σθεναρά στη ναζιστική λαίλαπα, φυλακίστηκε επί ενάμιση χρόνο, μεταφέρθηκε κατόπιν σε στρατόπεδο συγκέντρωσης, όπου και εκτελέστηκε με απαγχονισμό λίγες μέρες πριν τελειώσει ο Β΄ΠΠ.
Αυτό είναι ένα απόσπασμα από το κείμενό του «Περί Βλακείας» (Letters & Papers from Prison):
«Η βλακεία είναι πιο επικίνδυνος εχθρός από την κακία. Κάποιος μπορεί να εναντιωθεί στο κακό. μπορεί να διαμαρτυρηθεί και, αν χρειαστεί, να το αποτρέψει με χρήση βίας. Το κακό πάντοτε κουβαλάει πάνω του τον σπόρο της ανατροπής του, με την έννοια ότι αφήνει στους ανθρώπους τουλάχιστον μιαν αίσθηση δυσφορίας. Εναντίον της βλακείας είμαστε απροστάτευτοι. Ούτε διαμαρτυρίες ούτε η χρήση βίας μπορούν να καταφέρουν κάτι· οι λόγοι πέφτουν σε κουφά αυτιά· γεγονότα που αντικρούουν την προκατάληψη κάποιου, απλώς δεν χρειάζεται να γίνουν πιστευτά — σε τέτοιες στιγμές ο βλάκας γίνεται μάλιστα επικριτικός — και όταν τα γεγονότα είναι αναντίρρητα απωθούνται ως επουσιώδη, ως συμπτωματικά. Με όλα αυτά ο βλάκας, αντίθετα προς τον κακεντρεχή, είναι απολύτως ικανοποιημένος και, επειδή εύκολα εκνευρίζεται, καθίσταται επικίνδυνος περνώντας στην επίθεση. Για τούτον τον λόγο, απαιτείται μεγαλύτερη προσοχή, όταν έχουμε να κάνουμε με βλάκα παρά με μοχθηρό άνθρωπο. Ποτέ ξανά δεν θα επιχειρήσουμε να πείσουμε τον βλάκα με επιχειρήματα, διότι αυτό είναι ανούσιο και επικίνδυνο».
• • •
17 ΧΡΟΝΙΑ FACEBOOK
Το Facebook άρχισε να λειτουργεί στις 4 Φεβρουαρίου του 2004.
Το κείμενο στην εικόνα αποτελεί μέρος από συζήτηση του 2003 μεταξύ του Μαρκ Ζούκερμπεργκ και ενός φίλου του στην αρχική πλατφόρμα «Facemash» (από το βιβλίο του Roger McNamee, «Zucked», Penguin Press, 2019).
Πρόκειται για μάθημα κοινωνικής ψυχολογίας των μέσων κοινωνικής δικτύωσης σε λίγες γραμμές.
Και αφού πολλαπλασιαστεί επί κάμποσα δισεκατομμύρια γίνονται κατανοητές οι ανησυχίες κυβερνήσεων, οργανισμών και ατόμων για τη χρήση των προσωπικών δεδομένων.
• • •
ΟΥΧΑΝ
Στις 4 Φεβρουαρίου πέρυσι έγραψα ότι είναι πολύ δύσκολη η κατάσταση στην Ουχάν.
2 Φεβρουαρίου
Κρούσματα: 17.496, Θάνατοι: 362
3 Φεβρουαρίου
Κρούσματα: 19.881, Θάνατοι: 426
Τα κρούσματα αυξήθηκαν περίπου κατά 2.500 σε μία μέρα.
Το νοσοκομείο που κατασκευάστηκε σε δέκα μέρες έχει 1.000 κρεβάτια.
Ακόμη δεν είχαμε καταλάβει ότι έρχεται θύελλα.
• • •
ΙΑΗΛ ΚΑΙ ΣΙΣΑΡΑ
21 καὶ ἔλαβεν ᾿Ιαὴλ γυνὴ Χαβὲρ τὸν πάσσαλον τῆς σκηνῆς καὶ ἔθηκε τὴν σφῦραν ἐν τῇ χειρὶ αὐτῆς καὶ εἰσῆλθε πρὸς αὐτὸν ἐν κρυφῇ καὶ ἔπηξε τὸν πάσσαλον ἐν τῷ κροτάφῳ αὐτοῦ, καὶ διεξῆλθεν ἐν τῇ γῇ· καὶ αὐτὸς ἐξεστὼς ἐσκοτώθη καὶ ἀπέθανε. 22 καὶ ἰδοὺ Βαρὰκ διώκων τὸν Σισάρα, καὶ ἐξῆλθεν ᾿Ιαὴλ εἰς συνάντησιν αὐτῷ καὶ εἶπεν αὐτῷ· δεῦρο καὶ δείξω σοι τὸν ἄνδρα, ὃν σὺ ζητεῖς. καὶ εἰσῆλθε πρὸς αὐτήν, καὶ ἰδοὺ Σισάρα ἐρριμμένος νεκρὸς καὶ ὁ πάσσαλος ἐν τῷ κροτάφῳ αὐτοῦ.
Παλαιά Διαθήκη, Κριταί: 4